ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άννα Βαγενά στο Μεταξουργείο σε τρεις συγκλονιστικούς γυναικείους μονολόγους

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου, «Το Γράμμα μιας Άγνωστης» του Στέφαν Τσβάιχ, σε διασκευή, θεατρική προσαρμογή της Άννας Βαγενά με την Κατερίνα Θεοχάρη.

“Το Γράμμα Μιας Άγνωστης” είναι ένα από τα πιο γνωστά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, στο οποίο μια νέα γυναίκα αφηγείται, με σπαρακτικό τρόπο, τον απόλυτο έρωτά της για τον συγγραφέα.

Μια έφηβη ερωτεύεται έναν νέο, πετυχημένο συγγραφέα και χτίζει όλη της τη ζωή πάνω στην ύπαρξή του. Τρεις φορές τους φέρνει κοντά η μοίρα και κάθε φορά ο γοητευτικός και επιπόλαιος άντρας τη δέχεται στη ζωή του για λίγο με χαρά και την περιβάλλει με το στιγμιαίο, επιπόλαιο πάθος – χωρίς όμως να τη θυμάται ποτέ την επόμενη φορά. Όταν θα πάρει το γράμμα της θα είναι πια πολύ αργά…

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9.15 μ.μ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ερμηνεύει: Κατερίνα Θεοχάρη

Θεατρική Προσαρμογή – Διασκευή: Άννα Βαγενά

Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά  – Μαρθήλια Σβάρνα

Επιμέλεια-Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος

Εικαστική Παρέμβαση: Aspassio Haronitaki

Σκηνικά: Μαρία Καρδάμη

Κοστούμια: Εύη Αλεξίου

Επιμέλεια Γραφιστικού Υλικού – Φωτογράφιση: Νίκος Καρανικόλας

Διάρκεια Παράστασης: 60′

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, «Μαράν  Αθά» του Θωμά Ψύρρα, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη.

Για 4η χρονιά, επαναλαμβάνεται η παράσταση, που χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως   πνευματικό γεγονός και σταθμός στα θεατρικά μας πράγματα.

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σ’ έναν υποκριτικό άθλο δυόμιση ωρών υποστασιοποιεί όλα τα πρόσωπα – πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του, τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του, όταν σταλμένος απ’ αυτόν σ’ ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας να παρακολουθήσει τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών, μυείται άθελά του στην γυναικεία απόκρυφη γνώση και του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα και την αγάπη του για μια Ταρσή.

Κάθε Σάββατο στις 8:00μ.μ., για 6 μόνον παραστάσεις, από 4/3/17 έως 8/4/17.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα

Θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία : Δήμος Αβδελιώδης

Ηθοποιός : Γιασεμί Κηλαηδόνη

Μουσική : Βαγγέλης Γιαννάκης

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Πασσαλή

Διάρκεια παράστασης : 150’.

Την Κυριακή 5 Μαρτίου, «Αγγέλα Παπάζογλου» του Γιώργη Παπάζογλου, σε επιλογή κειμένου και μουσική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα, με την Άννα Βαγενά.

Η «Αγγέλα Παπάζογλου», πρωτοανέβηκε τον Σεπτέμβριο του 1999 και από τότε απρουσιάζεται συνεχώς. Έχει παιχτεί  σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες, Νότια Ιταλία, Βελιγράδι, Γερμανία και Σουηδία) και αγαπήθηκε όσο λίγες παραστάσεις στον τόπο μας.

Η Άννα Βαγενά αποφάσισε να ξαναπαρουσιάσει την “Αγγέλα”, γιατί πιστεύει ότι στις μέρες μας είναι ξανά επίκαιρη με τα όσα συμβαίνουν με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και τη συνεχή αμφισβήτηση των συνόρων μας από τον Πρόεδρό της.

Η Αγγέλα απαντάει με τον δικό της τρόπο στον Ερντογάν χαράζοντας «τα σύνορα της δικής μας καρδιάς».

Την παράσταση, ονόμασαν «μάθημα ιστορικής μνήμης», «παρακαταθήκη πατριωτισμού», «ρεσιτάλ γεμάτο Ελλάδα», «το γλωσσικά ωραιότερο, θεατρικά πιο πύρινο και εκπαιδευτικά πολυτιμότερο γεγονός στο θέατρο για πολλά χρόνια». Παραλλήλισαν τον λόγο της Αγγέλας, με εκείνον του Μακρυγιάννη.

Μέσα από τις μνήμες της σπουδαίας μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της. Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Κάθε Κυριακή στις 7:00μ.μ., από 5/3/17 και για 10 παραστάσεις.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.

Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά

Σκηνικά – κοστούμια : Μάριος Σπηλιόπουλος

Διάρκεια Παράστασης: 90′

Info

Εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις :

15 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, εκπαιδευτικοί)

Προπώληση 10 ευρώ,  μέσω www.viva.gr (τηλ: 11876)

Θέατρο «Μεταξουργείο», Ακαδήμου 14 & Κεραμεικού, Αθήνα.

Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-5234382,

e-mail : diadromi@otenet.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις