Τσικνοπέμπτη είναι και δεν γίνεται όλοι στο τραπέζι να το τσικνίζουν και εσύ απλά να τους κοιτάς!

Δημοσιεύθηκε στις: 15 Φεβρουαρίου 2017, 17:25

Τσικνοπέμπτη  είναι και δεν γίνεται όλοι στο τραπέζι να το τσικνίζουν και εσύ απλά να τους κοιτάς επειδή κάνεις δίαιτα.  Το ψητό κρέας -όπως ξέρεις- ενδείκνυται για δίαιτες. Οι διάφορες σάλτσες και τα συνοδευτικά είναι που πρέπει να προσέξεις. Για αυτό προτίμησε ψητά λαχανικά ή σαλάτες και απόφυγε τα τηγανητά και τις διάφορες επεξεργασμένες σος.

Εμείς εδώ σου έχουμε 5 light συνταγές  με κρέας -για να διαλέξεις την αγαπημένη σου- με 300 θερμίδες το πολύ και κάποια tips για να το τσικνίσεις χωρίς ενοχές και την αγωνία αν θα ανέβει ο δείκτης της ζυγαριάς την επόμενη μέρα!

Τι ποτό να προτιμήσεις με το κρέας σου:
-Πιες μπίρα και απόφυγε το κρασί: Καλό είναι να επιλέξεις  μπίρα, γιατί θα προκαλέσει έντονη διούρηση αποτρέποντας την κατακράτηση υγρών. Επιπλέον, οι βιταμίνες της μπίρας θα προστατεύσουν τους μύες, εμποδίζοντας την υπερβολική παραγωγή γλυκογόνου που θα αποθηκευτεί στη συνέχεια ως λίπος! Το αλκοόλ στη ξανθιά μπύρα, τύπου lager είναι συνήθως 4%, κάτι που καθιστά τη μπίρα 3 φορές διαιτητικά πιο σωστή από το κρασί που έχει συνήθως 11% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Τα θετικά του να τρως κρέας:

Το κρέας δεν προσφέρει μόνο κιλά, έχει και κάποια οφέλη στην υγεία και το σώμα:
-Επαναδομεί τους μύες:
Το κρέας ενισχύει τη δόμηση της μυικής ομάδας του οργανισμού, μια διεργασία απαραίτητη ειδικά αν γυμνάζεσαι. Ξέρεις άλλωστε πως μύες δύνατοί σημαίνει πολύ απλά πως καις περισσότερες θερμίδες σε καθημερινή βάση.

-Τονώνει το δέρμα: Το κρέας -και ειδικά το κόκκινο-  έχει την ιδιότητα να τονώνει την ελαστικότητα του δέρματος, αφού στηρίζει το αιμοποιητικό σύστημα του οργανισμού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μυοσφαιρινίνη / αιμοσφαιρίνη.
Επιταχύνει το μεταβολισμό: Η πρωτεΐνη του (που το κρέας προσφέρει σε μεγάλη ποσότητα) συμβάλλει στην τόνωση του ενεργειακού μεταβολισμού.
Προστατεύει από τις ιώσεις: Ένα καλό γεύμα με κρέας τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει πως θα είσαι πιο δυνατή να αντιμετωπίσεις τις ιώσεις.

1. Κοτόπουλο ψητό με μουστάρδα:

Συστατικά

  • 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
  • 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα κομμένα στη μέση
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου light
  • 1/4 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα με σπόρους (ειδική για κρέατα)

Τρόπος μαγειρέματος

 

  • 1. Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • 2.Ζέστανε ένα μεγάλο πυρίμαχο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα και πρόσθεσε λάδι.
  • 3.Αλατοπιπέρωσε το κοτόπουλο και πρόσθεσέ το στο τηγάνι και μαγείρεψε για 2 λεπτά κάθε πλευρά.
  • 4.Αφαίρεσε το κοτόπουλο από το τηγάνι.
  • 5.Πρόσθεσε το ζωμό, το σιρόπι, το θυμάρι και το σκόρδο στο τηγάνι και άφησέ τα να βράσουν.
  • 6.Μαγείρεψε 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  • 7.Πρόσθεσε το ξίδι και τη μουστάρδα και μαγείρεψε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • 8.Πρόσθεσε ξανά το κοτόπουλο στο τηγάνι, και ρίξε το μείγμα μουστάρδας πάνω από το κοτόπουλο. Ψήσε στους 200 ° C για 10 λεπτά και αφαίρεσε το κοτόπουλο από το ταψί και άφησέ το στην άκρη για 5 λεπτά.
  • 9.Ρίξε το ζωμό σε ένα τηγάνι και μαγείρεψε για 2 λεπτά ακόμα και σέρβιρε πάνω από το κοτόπουλο.

2.Χοιρινά παϊδάκια με BBQ σος:

Συστατικά

  • 2 1/2 κουταλιές της σούπας αλάτι χοντρό
  • 1 κουταλιά της σούπας ξηρό μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 8 κιλά χοιρινά παϊδάκια
  • ζωμός κοτόπουλου light (προαιρετικά)
  • 1 1/2 φλιτζάνι σάλτσα μπάρμπεκιου

Τρόπος μαγειρέματος

 

  • 1.Προθέρμανε τον φούρνο στους 270 βαθμούς.
  • 2.Συνδύασε τα 5 πρώτα υλικά σε ένα μικρό μπολ.
  • 3.Τύλιξε κάθε παϊδάκι με αλουμινόχαρτο και ψήσε για περίπου 2-3 ώρες.
  • 4.Ξεδίπλωσε προσεκτικά και χύσε τυχόν χυμούς που έχουν βγάλει.
  • 5.Πρόσθεσε νερό ή ζωμό στα παϊδάκια αν χρειάζονται και χτύπησε τη σάλτσα μπάρμπεκιου.
  • 6.Άλειψε το κρέας με τη σάλτσα και συνέχισε να ψήνεις σε μια σχάρα για 7-10 λεπτά, γυρίζοντας τους πλευρά.

3. Χοιρινή μπριζόλα με μυρωδικά:

Συστατικά

  • 4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φασκόμηλου
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 4 μπριζόλες χοιρινές μαλακές με κόκαλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Τρόπος μαγειρέματος

 

  • 1. Προθέρμανε το γκριλ ή τη σχάρα σε δυνατή φωτιά.
  • 2.Ανακάτεψε 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, φασκόμηλο, το ξύδι, το δεντρολίβανο και το μισό σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ και άφησέ το στην άκρη.
  • 3.Αλατοπιπέρωσε τις μπριζόλες και βάλτες στο γκριλ για 5 λεπτά.
  • 4.Αναποδογύρισε τις μπριζόλες για 3 λεπτά και βάλτες σε ένα πιάτο και ανακάτεψε με το μείγμα μυρωδικών.

4. Καλαμάκι μοσχάρι με λαχανικά:

Συστατικά

  • 1 κιλό φιλέτο μοσχάρι χωρίς κόκαλα κομμένο κόντρα
  • 8 κομμάτια κίτρινη πιπεριά (περίπου 1 πιπεριά)
  • 8 μικρά μανιτάρια
  • 8 κομμάτια φρέσκα κρεμμυδάκια (περίπου 2)
  • 8 ντοματίνια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Σπρέι μαγειρικής
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

Τρόπος μαγειρέματος

 

  • 1.Πέρασε τα 5 πρώτα υλικά σε ξύλινα καλαμάκια και πασπάλισε με αλάτι, θυμάρι και μαύρο πιπέρι.
  • 2.Ψήσε τα στη σχάρα/γκριλ ρίχνοντας λίγο λάδι από πάνω.
  • 3.Ψήσε για 10 λεπτά, γυρίζοντάς τους πλευρά μια φορά.

5. Μπιφτέκια με σος γιαουρτιού:

Συστατικά

  • 300 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
  • 130 γραμμάρια αρνίσιος κιμάς
  • 1/3 φλιτζάνι φρυγανιά
  • 1/3 φλιτζάνι τριμμένο κρεμμύδι
  • 4 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • 4 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 3/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι μπαχάρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • Σπρέι μαγειρικής
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι χωρίς λιπαρά
  • 60 γραμμάρια φέτα χαμηλή σε λιπαρά
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 φλιτζάνια φύλλα ρόκα
  • 1 1/2 φλυτζάνια αγγούρι καθαρισμένο

Τρόπος μαγειρέματος

 

  • 1.Προθέρμανε το φούρνο στους 270 βαθμούς.
  • 2.Ανακάτεψε τα πρώτα 4 υλικά σε ένα μπολ.
  • 3.Ανακάτεψε 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο, 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το μπαχάρι, και επόμενα 3 συστατικά (μαζί με τα αυγά).
  • 4.Πλάσε 8 μπιφτέκια και ψήσε στους 270 βαθμούς για 7 λεπτά.
  • 5.Δυνάμωσε την φωτιά και ψήσε για ακόμα 3 λεπτά.
  • 6.Ανακάτεψε το γιαούρτι, τη φέτα, 1 χυμό κουταλιά της σούπας, 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο και 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα μπλέντερ.
  • 7.Ανακάτεψε 1 κουταλιά της σούπας χυμό, το λάδι, 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, και το πιπέρι σε ένα μπολ.
  • 8.Πρόσθεσε τη ρόκα και το αγγούρι.

 

 

 

 

 

 

diatrofi-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ