ΠαρασκήνιοΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Οι ιστορικές ατάκες αγροτοσυνδικαλιστών που… ταράχεψαν τους Αθηναίους δημοσιογράφους!

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν είναι μόνο ιστορικές ως προς τον όγκο και την αγωνιστικότητα των αγροτών, αλλά έχουν αφήσει ιστορία στους δημοσιογραφικούς κύκλους που… ταραχεύτηκαν από τις ατάκες γνωστών αγροσυνδικαλιστών ο οποίοι χρησιμοποιώντας φράσεις ή λέξεις της θεσσαλικής διαλέκτου κατάφερναν να αφήνουν άναυδους και απορημένους τους δημοσιογράφους αθηναϊκών μέσων και όχι μόνον.

Στην θεσσαλική διάλεκτο η λέξη “ταραχεύω” σημαίνει προκαλώ ταραχή και σύγχυση. Ε, κάπως έτσι ένιωθαν και οι δημοσιογράφοι που άκουγαν τις δηλώσεις και όταν έκλειναν οι κάμερες προσπαθούσαν να τις ερμηνεύσουν.

Η πρώτη ιστορική ατάκα έρχεται στο μπλόκο των Τεμπών δια στόματος Θανάση Κοκκινούλη το 1996. Ο γνωστός αγροσυνδικαλιστής μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη των αγροτών στέκεται μπροστά στις κάμερες για να μιλήσει για τις αποφάσεις τους και τονίζει με έμφαση μιλώντας για τις τιμές στο βαμβάκι:”Εμείς λέμε όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά. Γιατί του βαμβάκι δεν πουρνάρ!“. Οι κάμερες κλείνουν και όλοι έχουν μείνει με την απορία. Η πρώτη αντίδραση έρχεται από Αθηναίο δημοσιογράφο, ο οποίος αναρωτιέται: “ρε παιδιά τι θέλει να πει ο ποιητής;”.  Ο Θανάσης Κοκκινούλης ήθελε να πει ότι το βαμβάκι έχει έξοδά και δεν φτάνει από μόνο του εύκολα στην συγκομιδή.

Η ατάκα όμως που πραγματικά έκανε κάποιους να… ψάχνουν σε λεξικά ήρθε από τον τότε δήμαρχο Τυρνάβου και αγροτοσυνδικαλιστή Νασιούλα Νασίκα. Οι αγρότες του Τυρνάβου είχαν μαζευτεί στο Νατοϊκό Στρατηγείο στην είσοδο της πόλης με τα τρακτέρ τους και διαμαρτύρονταν για τις τιμές των προϊόντων τους. Ο Νασιούλας Νασίκας μιλούσε στους δημοσιογράφους για την κατάσταση που βίωναν οι αγρότες και υποστήριζε ότι “δεν μας αφήνουν να καλλιεργήσουμε.  Του χρόνου δεν θα μπορούμε να σπείρουμε. Γι’ αυτό θα φυτέψουμε λαμπογυάλια!”.  Απορία και σύγχυση στους δημοσιογράφους, μέχρι που ακούγεται μια φωνή να απευθύνεται στο Νασιούλα Νασίκα και να τον ρωτά: “τί είναι τα λαμπογυάλια;” . Για να πάρει την απάντηση:”Α ρε δεν ξέρς τι είνι τα λαμπογυάλια;”. Τον φώτισε… Τα λαμπογυάλια λοιπόν είναι τα γυαλιά από τις παλιές λάμπες πετρελαίου.

Ο Βαγγέλης Μπούτας είναι γνωστός για τις ατάκες του κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων των αγροτών. Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί το χιούμορ μπολιασμένο με την θεσσαλική διάλεκτο και εκεί είναι που κάνει αρκετούς να ψάχνουν τι εννοεί. Έχει πει πολλά αλλά για τους Αθηναίους… περίεργα. Η must δήλωσή του σε αυτή την κατηγορία δεν έγινε σε κάποιο μπλόκο αλλά μέσα στην Ελληνική Βουλή. Το 1996 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο Βαγγέλης Μπούτας με την ιδιότητα του βουλευτή του ΚΚΕ μιλά από του βήματος της Βουλής. Αναφέρεται στο αγροτικό θέμα και λέει προς το Σώμα:” η πολιτική της κυβέρνησης θέλει εμάς τους αγρότες να μας ξεκληρίσει. Η κυβέρνηση θέλει να μας φορέσει γουρνοθλιά!”. “Κάγκελο” οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ. Περίμεναν το Βαγγέλη Μπούτα να τελειώσει την ομιλία του για να λύσουν τον γρίφο.

Όχι πως δεν υπάρχουν και άλλες ατάκες, αλλά αυτές πραγματικά έχουν αφήσει εποχή…

Π.Γ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις