ΑΡΘΡΑ

Προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία – Του Στέλιου Ορφανάκη

Με αφορμή των ένταξη και στη Λάρισα των προσφυγόπουλων, που είναι σε ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στα ελληνικά σχολεία και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από συμπολίτες μας, υπό το φόβο ότι η πολιτεία δε θα διασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή και ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών στα ελληνικά σχολεία και κατά συνέπεια στην ελληνική κοινωνία, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Ως πολιτεία, έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε για όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα μια ισότιμη πρόσβαση στο σχολείο, καθώς και ιατρική κάλυψη. Εφόσον αυτά τα παιδιά βρίσκονται στη χώρα μας, θα πρέπει, όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους, να μορφωθούν. Για να ενταχθούν όμως σε σχολεία, θα πρέπει πρώτα να μπουν σε κάποιο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα, στο οποίο θα μάθουν καταρχήν την ελληνική γλώσσα, για να μπορούν αργότερα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Έτσι θα ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία αποφεύγοντας τη δημιουργία ενός ‘γκέτο’ που όλοι ξέρουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη παραβατικότητας και κοινωνικού μίσους.

Ως εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε σε αυτά τα παιδιά, τις αξίες της εκπαίδευσης,του αλληλοσεβασμού και της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων.

Ως γονείς θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Ως πολίτες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ως λαός υπήρξαμε πολλές φορές πρόσφυγες ή μετανάστες. Θα πρέπει λοιπόν να δείξουμε κατανόηση, ευαισθησία και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, ιδανικά και αξίες που είναι ούτως ή άλλως αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτισμού μας.

Ως δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη «δύναμη» που έχουμε, με γνώμονα τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας,  που να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό προς το συνάνθρωπο οποιασδήποτε εθνικότητας ή θρησκεύματος και ιδιαίτερα προς τα παιδιά.

Ως πρόσφυγες, θα πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες της χώρας που μας ‘φιλοξενεί’ γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε ειρηνική και ισότιμη συνύπαρξη.

Η ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας κοινής προσπάθειας.

* Του Στέλιου Ορφανάκη – Εκπαιδευτικού στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ενός από τα 15 νέα και πρώτα στελέχη που προέκυψαν μετά από αξιολόγηση μέσω του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις