ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλίο για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 παρουσιάζεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Χαράλαμπου Βόγια με τίτλο:  «Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Κινηματογραφικές. Υγειονομικές και άλλες Πρωτοτυπίες.»

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γκόβαρης Χρήστος και ο γιατρός –ιστοριοδίφης της Λάρισας Νίκος Παπαθεοδώρου.

Το βιβλίο επεξεργάζεται τις παγκόσμιες πρωτοτυπίες που εμφανίστηκαν κατά το διάστημα του πολέμου αυτού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται κινηματογραφικές, θεατρικές, υγειονομικές και άλλες. Ο πόλεμος του 1897 είναι ο πρώτος πόλεμος που κινηματογραφήθηκε παγκοσμίως.

Ο Villiers κινηματογράφησε τμήματα του Βόλου και τη μάχη του Βελεστίνου, ο Γάλλος με ελληνικές ρίζες, Georges Melies την άλωση Τυρνάβου από τα οθωμανικά στρατεύματα, μια ναυμαχία, τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού και άλλες.

Επίσης παρουσιάζεται  η φαρσοκωμωδία του Richard Harding Davis, «Ο Καλπάζων», που παίχτηκε στο θέατρο του Broadway, που αργότερα έγινε ταινία και έχει σχέση με τη Θεσσαλία. Ακολούθως γίνεται λόγος για τις υγειονομικές πρωτοτυπίες του πολέμου: πλωτά νοσοκομεία με χειρουργεία και χρήση ακτινών Χ.

Κατά την παρουσίαση θα προβληθούν οι τρείς από τις πρώτες, παγκοσμίως πολεμικές ταινίες, που έχουν θέμα τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κ. Δημοσθένης Χαρούλης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις