ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Οι κυβερνώντες αποδεικνύονται πιο παλιοί και από το παλιό

Το θέμα “της χορήγησης εφάπαξ του Δημοσίου, σε σχέση και με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για  αδιαφάνεια στη διαδικασία”, φέρνει στη βουλή με ερώτησή του, αλλά και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, κκ. Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση του πρώην Υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν πως “παρά τη ρητή νομοθεσία (παράγραφο 10 του αρ. 35 του ν.4387/2016), που προβλέπει πως την εφάπαξ παροχή του δημοσίου λαμβάνουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα δικαιούχοι που είναι άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, ή γονείς αυτών ή άτομα που συνταξιοδοτούνται με βάση ειδικές διατάξεις περί αναπηρίας, υπάρχουν δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για αδιαφανή τρόπο χορήγησης της”.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζητούν από την Κυβέρνηση “να απαντήσει μέσω επίσημων εγγράφων, πώς αποδεικνύεται για κάθε μία από τις περιπτώσεις που έγιναν δεκτές για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 10 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016”.

«Την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένουν το εφάπαξ που δικαιούνται και μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση, φέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την “περήφανη” διαπραγμάτευση της το 2015, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αδιαφάνεια στη διαδικασία χορήγησης προς όφελος, “ημετέρων”. Κάθε μέρα που περνά, οι Κυβερνώντες αποδεικνύονται πιο παλιοί και από το παλιό.», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και η Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα, 22/1/2017), η διάταξη του ν.4387/2016 έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα με αδιαφανή τρόπο, οδηγώντας σε εύλογα ερωτήματα ως προς το αν οι αποφάσεις περί της κατά προτεραιότητα χορήγησης εφάπαξ όντως αφορούν σε άτομα που δικαιούνται την ευνοϊκή μεταχείριση.

Με δεδομένο δε ότι:

α) περίπου 55.000 συνταξιούχοι περιμένουν έως 3 και 4 χρόνια να τους χορηγηθεί το εφάπαξ, πολλοί δε εξ’ αυτών έχουν, ή αποκτούν σοβαρά προβλήματα υγείας

β) κατά τη διετία 2015-2016 επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οι χορηγήσεις εφάπαξ είχαν «παγώσει»,

γ) το διάστημα 2012-2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά σε πολύ δυσμενέστερη δημοσιονομική συγκυρία οι χορηγήσεις εφάπαξ είχαν φτάσει τις 96.750 και το ποσό των 3,1 δις

Αναλυτικά τα ερωτήματα των βουλευτών:

  1. Πόσες ήταν οι αιτήσεις για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ βάσει της παρ. 10 του αρ. 35 του 4387/2016;
  2. Πόσες από αυτές αφορούσαν αιτήσεις εφάπαξ των ετών 2015-2016 και πόσες προγενέστερες αιτήσεις;
  1. Πώς αποδεικνύεται για κάθε μία από τις περιπτώσεις που έγιναν δεκτές για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 10 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016; Με ποια δικαιολογητικά συνοδεύονται οι αιτήσεις αυτές;

Παρακαλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να μας χορηγήσουν τα σχετικά έγγραφα (Κατάθεση Εγγράφων) και ειδικότερα έγγραφα που να αποδεικνύουν τον αριθμό αιτήσεων, τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν, σε ποιους αφορούσαν και με ποιες προϋποθέσεις δόθηκαν.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις