ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: Θα υπάρξει deminis για τους αγελαδοτρόφους;

Αν θα υπάρξει ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας deminimis για τους πληγέντες αγελαδοτρόφους που -εκτός από τις μειωμένες τιμές- το τελευταίο διάστημα βιώνουν και μείωση στην παραγωγή του γάλακτος, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Επιπλέον, ο Θεσσαλός πολιτικός ρωτά «ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν λάβει τις ενισχύσεις τους όσοι από τους αγελαδοτρόφους επέλεξαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση ως τρόπο καταβολής της πρώην “ενιαίας ενίσχυσης” και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους».

Ο κ. Χαρακόπουλος έγινε κοινωνός των προβλημάτων που ανέκυψαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, από αγελαδοτρόφους του νομού και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Λάρισας και αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας κ. Αποστόλη Μωραΐτη.

Στην ερώτησή του αναφέρει ότι «τα τελευταία καιρικά φαινόμενα με τις παρατεταμένες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν επηρεάσει αρνητικά και την αγελαδοτροφία, και ιδιαίτερα την γαλακτοπαραγωγό. Οι κύριες επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες συνοψίζονται στην περιορισμένη προμήθεια των ζώων με ζωοτροφές λόγω προβλημάτων στην πρόσβαση -ειδικά στις περιπτώσεις των κρεοπαραγωγών μονάδων ελευθέρας βοσκής- στην επιβαρυμένη υγεία των ζώων από τις χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί κατά περίπτωση να οδήγησε σε θανάτους ζώων και κυρίως στην μείωση της παραγωγής γάλακτος».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο πρώην υπουργός «καταγράφεται σημαντική μείωση στην ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος και οφείλει η πολιτεία άμεσα να στηρίξει τον κλάδο που, επιπλέον, δοκιμάζεται από τη μείωση των τιμών παραγωγού, μετά και την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει, επίσης, ότι «υπάρχει θέμα με την πληρωμή των αγελαδοτρόφων που επέλεξαν να λαμβάνουν το ποσό των δικαιωμάτων τους, μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ουσιαστικά υπάρχουν αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής “δύο ταχυτήτων”. Αυτοί που έχουν λάβει τις ενισχύσεις τους κανονικά και όσοι επέλεξαν να τις λάβουν μέσω συνδεδεμένης ενίσχυσης, οι οποίοι αναμένουν ακόμα και δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Ιδιαίτερα για τους τελευταίους, είναι πολύ δυσκολότερο να ανταποκριθούν στα προβλήματα που προέκυψαν από την παγωνιά και το χιόνι, στην επιδιόρθωση των ζημιών, στην απώλεια ζώων και στην προμήθεια των ακριβότερων ζωοτροφών».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις