Απόστολος ΡάιδοςΛΑΡΙΣΑ

Λύνονται τα προβλήματα των αγροτών με “κοινωνικό αυτοματισμό” και προπαγάνδα;

Μία ξεκάθαρα διαφορετική γραμμή, μακριά και πέρα από εκείνη του κοινωνικού διαλόγου, φαίνεται πως επιλέγει επί του πρακτέου η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το επικείμενο τσουνάμι αγροτικών μπλόκων.

Τις λιγοστές συναντήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με μερίδα αγροτών (χωρίς φυσικά να ευθύνεται ο υπουργός γι’ αυτή την αναιμική συμμετοχή, για να λέμε και του στραβού το δίκιο), που έγιναν όπως αποδείχθηκε “για να γίνουν”, διαδέχθηκε μία επικοινωνιακή “καταιγίδα” από πλευράς υπουργού, ο οποίος με περιοδεία – εξπρές σε πολλά σημεία της χώρας, αντέτεινε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, απέναντι σ’ εκείνα των αγροτών.

Εάν η ιστορία εξελίσσονταν μόνον σε επίπεδο αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, θα έλεγε κανείς πως η κυβέρνηση πορεύεται σε θεμιτά μονοπάτια και προσπαθεί, βάζοντας στο τραπέζι ρεαλιστικά δεδομένα.

Υπάρχουν όμως δύο σημεία, τα οποία προσωπικά μου προκαλούν έντονο προβληματισμό, σχετικά με τον τρόπο που αποφάσισε το Μέγαρο Μαξίμου να διαχειριστεί φέτος τους αγρότες:

Το πρώτο είναι οι δηλώσεις του κ. Αποστόλου, σχετικά με τη συμπεριφορά της υπόλοιπης κοινωνίας απέναντι στους αγρότες. Μιλώντας προχθές εδώ, στο onlarissa.gr, ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων: “Από εκεί και πέρα να έχουν υπόψη τους, ότι σε αυτό τον αγώνα που κάνουν, μέχρι σήμερα είχαν τη συμπαράσταση της κοινωνίας. Η Ελληνική κοινωνία σήμερα βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση από αυτή που βρίσκονται οι αγρότες. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη”.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό λοιπόν, να σπεύδει ως αυτόκλητος συνήγορος της ελληνικής κοινωνίας ο υπουργός και να προαναγγέλλει αντιδράσεις από τους ίδιους τους πολίτες, εάν οι αγρότες αποφασίσουν να βγουν στους δρόμους. Θα ήταν περισσότερο σώφρον, να αφήσει ο κ. Αποστόλου τους ίδιους τους Έλληνες να μιλάνε για τους εαυτούς τους. Μία ματιά εξάλλου, σε όλες τις πρόσφατες μετρήσεις κοινής γνώμης, δείχνει πως το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και κοινωνία είναι τέτοιο, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει πολιτικά πατροναρίσματα στην παρούσα συγκυρία.

Το δεύτερο σημείο είναι η σημερινή εικόνα αρκετών έντυπων, αλλά και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, κυρίως των Αθηνών, τα οποία με πολυσέλιδα αφιερώματα και πηχυαίους τίτλους, επιχειρούν να μεταλαμπαδεύσουν στην κοινή γνώμη ότι οι αγρότες “εισπράττουν εκατομμύρια” και πως η κυβέρνηση “έχει κάνει τα πάντα για να λύσει τα προβλήματά τους, την ώρα που οι υπόλοιποι Έλληνες γονατίζουν από την κρίση”.

Πολύ φοβούμαι όμως, πως τα υπαρκτά και πανθομολογούμενα προβλήματα της πλέον παραγωγικής και δυναμικής μερίδας ανθρώπων της χώρας, δε λύνονται ούτε με απειλές περί “κοινωνικού αυτοματισμού”, ούτε με προπαγάνδα απέναντι σε αδαείς (με την κυριολεκτική και όχι την παρεξηγημένη έννοια) πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων, οι οποίοι νομίζουν ότι “το βαμβάκι είναι πουρνάρι”, για να θυμηθώ τα λόγια που είχε πει κάποτε ο Θανάσης Κοκκινούλης στον τότε υπουργό Γεωργίας Βαγγέλη Μπασιάκο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να βάλει τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι, με την πλέον προσφιλή της μέθοδο, την επικοινωνία.

Τιμά όμως μία τέτοια πρακτική, εκείνους που δηλώνουν κομμουνιστές και σηκώνουν γεμάτοι αισθήματα αλληλεγγύης τη σφιγμένη τους γροθιά απέναντι στο εξαθλιωμένο πλήθος;

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες