ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς πρόστιμα οι διορθώσεις στα Ε9

Ευνοϊκή και για όσους υπέβαλαν από την 1η-1-2000 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 λανθασμένες ή ελλιπείς δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα, καθώς και για όσους δεν υπέβαλαν καν τέτοιες δηλώσεις είναι η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016.

Οπως προκύπτει από τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, οι φορολογούμενοι αυτών των περιπτώσεων μπορούν να υποβάλουν μέχρι 31-5-2017 εκπρόθεσμες τροποποιητικές ή αρχικές δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα χωρίς καμία επιβάρυνση με πρόστιμο.

Οσοι π.χ. υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών χωρίς να συμπεριλάβουν κάποια τιμολόγια που εξέδωσαν ή έλαβαν ή με λάθη στα στοιχεία των τιμολογίων που δήλωσαν, όσοι υπέβαλαν δηλώσεις έναρξης ή μεταβολής ή διακοπής δραστηριότητας στις ΔΟΥ με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία τους, καθώς επίσης και όσοι παρέλειψαν να υποβάλουν τέτοιες δηλώσεις έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν τροποποιητικές ή αρχικές δηλώσεις για να καλύψουν αυτά τα λάθη ή τις παραλείψεις τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Την ίδια δυνατότητα έχουν και όσοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει από το 2001 έως το 2016 λανθασμένες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9. Μπορούν δηλαδή να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις με τις οποίες θα διορθώσουν τα λάθη ή θα καλύψουν τις παραλείψεις τους και εφόσον από τις τροποποιήσεις που θα κάνουν δεν επηρεάζεται αυξητικά το ύψος κάποιας φορολογικής επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία τους, εφόσον δηλαδή δεν προκύπτει επιπλέον Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ή Ενιαίο Τέλος Ακινήτων ή Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ή Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων κ.λπ., τότε η υποβολή των νέων δηλώσεων δεν θα συνοδεύεται με πρόστιμα.

Οσον αφορά τις δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα που αφορούν εισόδημα από ακίνητα με την εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή διευκρινίστηκε ότι: «Η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που προβλέπεται από 1.1.2014 σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΟΛ 1013/2014 Απόφασης ΓΓΔΕ, δύναται να υποβληθεί είτε ανά μίσθωση, είτε συγκεντρωτικά κατ’ έτος ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι ΑΦΜ του μισθωτή-μισθωτών

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις