ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μαρούδας στο onlarissa.gr: Δεν βγαίνουμε για πλάκα στον δρόμο ούτε για «επαναστατική γυμναστική»

Κατηγορεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πως λέει ψέμματα και πως προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον περιβόητο “κοινωνικό αυτοματισμό”. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και ηγετικό στέλεχος του πανελλαδικού συντονιστικού των μπλόκων Ρίζος Μαρούδας, ανοίγει τα χαρτιά του στο onlarissa.gr λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη των φετινών κινητοποιήσεων.

Απαντά στην κριτική πως οι αγρότες διαμαρτύρονται κάθε χρόνο από κεκτημένη ταχύτητα, λέγοντας με σκωπτικό ύφος ότι “κανένας δεν θέλει να ξημεροβραδιάζεται στις εθνικές οδούς, στο κρύο, την βροχή και όλες τις αντίξοες συνθήκες, δεν βγαίνουμε για πλάκα στον δρόμο ούτε για «επαναστατική γυμναστική», έχουμε οξυμένα προβλήματα που κάθε χρόνο χειροτερεύουν”.

Τέλος, εκτιμά ότι φέτος η συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ δείχνει ενωτική διάθεση σε ότι αφορά μία κοινή κάθοδο, ανεξαρτήτων επιμέρους απόψεων ή κομματικών αποχρώσεων.

  Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο  

Το ερώτημα που σίγουρα σας θέτουν στα χωριά οι αγρότες, είναι με τι κίνητρο να βγουν στους δρόμους από την ερχόμενη Δευτέρα. Τι κερδίσατε πέρυσι στον μακρύ αγώνα σας και τι προσδοκάτε φέτος;

Οι αγρότες ιδιαίτερα ξέρουν πολύ καλά από την ίδια την πείρα τους πως ότι έχουμε κερδίσει ως τώρα ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων και μπλόκων, καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτε. Πέρυσι δόθηκε σκληρός αγώνα για πάνω από 40 ημέρες από τον Έβρο ως την Κρήτη.

Η μαζική συμμετοχή στα μπλόκα, η επιμονή μας στις διεκδικήσεις, η μαχητική αλληλεγγύη από τα άλλα κοινωνικά στρώματα, έφεραν κατακτήσεις όπως την μείωση της φοροληστείας με την ψήφιση αφορολόγητου ορίου από 8636-9500€, αφορολόγητες ως το ποσό των 12000€ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, αφορολόγητες οι αποζημιώσεις, η εξισωτική, τα προγράμματα. Σταδιακή εφαρμογή των μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και σταμάτημα των αγροτοδικείων για τους αγώνες μας.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι όμως δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι ήταν κατάκτηση και ότι κάποια χρήματα θα μείνουν στην τσέπη μας, χρήματα που θα μας τα έπαιρναν με την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ όπως το σχεδίαζε η κυβέρνηση. Γενικά όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε σε μια περίοδο που χρειάζονται σκληροί αγώνες για να αποσπάσεις κάποιες κατακτήσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούμε. Ο αγώνας μας δεν είναι μιας χρήσης ή ενός μπλόκου ούτε όλα θα λυθούν με μια κινητοποίηση. Σε τέτοιους αγώνες δεν μετράει μόνο το τι παίρνεις στο χέρι κάθε φορά αλλά και τι εμποδίζεις, με την δύναμη και την μαζικότητα των μπλόκων φρενάρουμε την επίθεση και τα χειρότερα μέτρα που θέλουν να πάρουν εναντίον μας. Εδώ θέλω να απευθυνθώ σε κάθε συνάδελφο αγρότη και κτηνοτρόφο και να τους ζητήσω να σκεφτούν αν θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη η θέση μας χωρίς αγώνες. Πιστεύω πολύ χειρότερη και για αυτό λέμε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται.

 Αυτό επιδιώκουμε και φέτος με τους αγώνες μας, να φρενάρουμε τα νέα μέτρα, την μείωση του αφορολόγητου που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, να διεκδικήσουμε λύσεις σε επείγοντα και σημαντικά αιτήματα επιβίωσης που θέτουμε. Με μαζική συμμετοχή και πανελλαδικό συντονισμό που εξασφαλίζει η συγκρότηση και λειτουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου επιμένει πως από το νέο φορολογικό πλήττονται μόλις το 5% των αγροτών. Τι απαντάτε;

Λέει ψέματα και προσπαθεί και με αυτό το επιχείρημα και με άλλα που δηλώνει να στρέψει τις άλλες κοινωνικές ομάδες απέναντι στους αγρότες, να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό.  Επιδιώκουν το διαίρει και βασίλευε ώστε να τρωγόμαστε μεταξύ μας και να μην βάζουμε στο στόχαστρο όσους ευθύνονται και εφαρμόζουν τις πολιτικές που μας οδηγούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ο υπουργός λέει ψέματα όταν δηλώνει πως οι αγρότες με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο (8636) όχι μόνο δεν θα πληρώσουν φόρο αλλά θα πάρουν και επιστροφή φόρου. Η φορολογία και των αγροτών γίνεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και όχι με το πραγματικό εισόδημα. Έτσι ανεξάρτητα από το εισόδημα αν έχεις σπίτι, αυτοκίνητο, παιδί το τεκμήριο διαβίωσης είναι 12000€ και με αυτό φορολογείσαι, συνεπώς  ξεπερνάει το αφορολόγητο και  θα  πληρώσεις φόρο ακόμη και αν έχεις μηδενικό εισόδημα! Επιπλέον πέρυσι η προκαταβολή φόρου ήταν 75% και φέτος ανέβηκε στο 100% και έτσι θα πληρώσεις μεγαλύτερη προκαταβολή.

Την καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Αποστόλου θα την δώσουμε με το στήσιμο ισχυρών μπλόκων με μαζική συμμετοχή. Εκτός των άλλων είναι και ζήτημα τιμής να απαντήσουμε με τον αγώνα μας στην διαστρέβλωση που επιχειρεί ο υπουργός…

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους υπάρχει η άποψη πως οι αγρότες είναι ευνοημένοι και διαμαρτύρονται κάθε χρόνο από κεκτημένη ταχύτητα…

Είναι ένα ακόμη επιχείρημα της κυβέρνησης που το επανέλαβαν στην Βουλή στην προχθεσινή συζήτηση με στόχο να απομονωθούν οι αγρότες που βγαίνουν στον δρόμο από τα άλλα λαϊκά στρώματα. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Με την φορολογία, το ασφαλιστικό, τον ΕΛΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ, τα κάθε είδους νέα και παλιά χαράτσια, το κράτος θα παίρνει το 65-70% του εισοδήματος μας. Επιπλέον το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει, ΦΠΑ 24% σε μέσα και εφόδια, αύξηση ρεύματος, το πετρέλαιο έφτασε 1.20-1.30€ για μας που παράγουμε αλλά το δίνουν αφορολόγητο στους εφοπλιστές με 0.44 λεπτά, ενώ οι τιμές των προϊόντων μας είναι εξευτελιστικές.

Πέρυσι ιδιαίτερα όλοι μα όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι, εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων στήριξαν έμπρακτα τον αγώνα μας και το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Στις διεκδικήσεις μας προτάσσουμε την ανάγκη της κοινής δράσης και κοινωνικής συμμαχίας με όλο τον λαό που πλήττεται από την ίδια πολιτική. Τα αιτήματα μας δεν τα διεκδικούμε μόνο για μας.  Παλεύουμε για κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και ατομικό αφορολόγητο 12000€ προσαυξημένο με 3000€ για κάθε παιδί και αυτό θέλουμε να ισχύει για όλους ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό και από εκεί και πέρα να υπάρχει κλιμακωτή φορολόγηση ως και 45% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Το ίδιο ισχύει και με τα άλλα αιτήματα μας.

Ζητάμε επιπλέον ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού, σε ποσό όσο ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους επί 12 μήνες τον χρόνο επειδή οι αγρότες και κτηνοτρόφοι εσοδεύουν 1-2 φορές τον χρόνο και όχι κάθε μήνα.  Έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο με τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει και οι ίδιοι να καταλάβουν ότι βράζουμε στο ίδιο καζάνι και αν ενωθούμε και διεκδικήσουμε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και προοπτική.

Κανένας δεν θέλει να ξημεροβραδιάζεται στις εθνικές οδούς, στο κρύο, την βροχή και όλες τις αντίξοες συνθήκες, δεν βγαίνουμε για πλάκα στον δρόμο ούτε για «επαναστατική γυμναστική», έχουμε οξυμένα προβλήματα που κάθε χρόνο χειροτερεύουν. Αν ήμασταν καλύτερα, αν ήμασταν ευνοημένοι, αν ήμασταν πλούσιοι θα πηγαίναμε διακοπές σε κάποιο σαλέ ή εξωτικό νησί αυτή την περίοδο, τον δρόμο και τον τρόπο τον ξέρουμε να πάμε, τα χρήματα μας λείπουν…

Πάντα οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση στα μπλόκα των αγροτών. Όμως, φέτος ποιά είναι η γενική διάθεση; Υπάρχει σκέψη να το τραβήξετε στα άκρα και γιατί;

Η βασική μας προσπάθεια αυτή την στιγμή εστιάζεται στην μαζική συμμετοχή χιλιάδων τρακτέρ στους δρόμους της χώρας γιατί τα τρακτέρ είναι η δύναμη μας, η διαπραγματευτική ισχύ μας απέναντι στην κυβέρνηση. Όπως κάθε χρόνο στο μπλόκο της Νίκαιας και στα άλλα μπλόκα θα συγκροτηθούν οι συντονιστικές επιτροπές από τις Ομοσπονδίες, τους Α.Σ και τις Επιτροπές Αγώνα που συμμετέχουν στο μπλόκο και μέσα από γενικές συνελεύσεις θα συναποφασίζουμε τις κινήσεις μας.

Σαφέστατα μεγαλώνει η οργή και αγανάκτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων από την πολιτική που τους ξεκληρίζει, δουλεύεις, παράγεις και δεν μπορείς να ζήσεις, δεν έχεις διάθεση να πας στο χωράφι πια. Αυτό σκληραίνει πολλές φορές και την στάση τους στο μπλόκο αφού τους πνίγει το δίκιο. Όπως σε κάθε αγώνα πρέπει να εκτιμήσεις όλους τους παράγοντες και να μελετήσουμε καλά την κάθε κίνηση μας γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τον κοινωνικό αυτοματισμό και είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, έχουμε μια πλούσια εμπειρία κινητοποιήσεων και αγώνων.

Η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της κινητοποίησης είναι η μαζική συμμετοχή, χιλιάδες τρακτέρ και αποφασιστικότητα και αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλη πίεση προς κάθε κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα είναι στις σκέψεις μας  μια σειρά κινήσεις και πρωτοβουλίες για να είναι μαχητικά, ζωντανά και δραστήρια τα μπλόκα φέτος και όχι στατικά.

Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που το αγροτικό κίνημα βγήκε στους δρόμους ενωμένα. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συμβεί αυτό φέτος;

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συσπείρωσε πέρυσι 68 μπλόκα  και φέτος είναι η μοναδική συντονιστική πανελλαδικής εμβέλειας που έχει έκφραση και δυνάμεις από τον Έβρο ως την Κρήτη, γιατί ανέκαθεν την περίοδο των μπλόκων ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια διάφορες «πανελλαδικές» συντονιστικές. Μετά τα περυσινά μπλόκα η Πανελλαδική Επιτροπή συνέχισε την δράση της, διεύρυνε τις γραμμές της με νέες Ομοσπονδίες και αγροτικούς συλλόγους που δημιουργήθηκαν αυτή την περίοδο αλλά και με μπλόκα.

Το τονίζω αυτό γιατί η δράση μας συνεχίζεται όλο τον χρόνο για την ανάδειξη των αγροτικών προβλημάτων και διεκδικήσεων και δεν περιορίζεται μόνο τους 1-2 μήνες στα μπλόκα. Δεν εμφανιζόμαστε σαν κομήτες κάθε χειμώνα και μετά το τέλος των μπλόκων μπαίνουμε σε συνδικαλιστική «χειμερία νάρκη» ως τον επόμενο χειμώνα για να το παίξουμε πάλι «ηγέτες». Το αγροτικό κίνημα δεν έχει ανάγκη τέτοιους «παράγοντες» και καμιά πρόθεση δεν έχουμε να στηρίξουμε ή να ανεχτούμε τέτοια φαινόμενα.

Σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή εκφράζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και αγκαλιάζει όλη την χώρα. Ποτέ δεν το κρύψαμε ότι είμαστε αγρότες με διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές αντιλήψεις, λέμε όμως πως όταν θα έρθουν οι εκλογές ο καθένας θα ψηφίσει όποιο κόμμα θεωρεί ότι τον αντιπροσωπεύει καλύτερα και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του, αλλά σήμερα δίνουμε αγώνα επιβίωσης ως αγρότες.  Έτσι μας ενώνουν τα αιτήματα και οι αντίπαλοι που έχουμε, εμποροβιομήχανοι, μονοπώλια, τράπεζες, επιχειρηματίες που θέλουν να μας πάρουν την γη, τα μνημόνια η ΚΑΠ που μειώνει τις επιδοτήσεις και οι πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Με αυτή την έννοια έχουμε κατακτήσει μεγάλο βαθμό ενότητας που θέλουμε να διευρυνθεί και να συντονίσει όλα τα μπλόκα της χώρας.

Με την ευκαιρία απευθύνω για μια ακόμη φορά ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους Λαρισαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στο Μπλόκο της Νίκαιας, το μπλόκο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στην Θεσσαλία. Ανεξάρτητα από επιμέρους απόψεις ή σε ποιο μπλόκο βρίσκονταν πέρυσι, μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί στην Νίκαια και να παλέψουμε ενωμένα. Δεν μας χωρίζει τίποτα με αυτούς τους συναδέλφους, δεν περισσεύει κανείς σε αυτό τον αγώνα. Αποδείξαμε και παλιότερα ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος «καπελώματος» ή αποκλεισμών στο μπλόκο.

Πιστεύω φέτος ότι στο Μπλόκο Νίκαιας αλλά και στα άλλα μπλόκα της περιοχής μας θα βρεθούμε πολύ περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι, και πολλοί περισσότεροι που πέρυσι βρισκόμασταν σε διαφορετικά μπλόκα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις