ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο Λαρισαίος του παγκοσμίου design – Υποψήφιος για τα ψηφιακά βραβεία Awwwards 2017!

Ανακοινώθηκε η τελική λίστα των υποψηφίων κριτών για τα ψηφιακά βραβεία Awwwards 2017 και ανάμεσα στους υποψήφιους κριτές για αυτή τη χρονιά υπάρχει και μια ελληνική συμμετοχή, ο Τζον Μάγκας με καταγωγή από τη Λάρισα. Ο Τζον μάς έχει συστηθεί μέσα από διεθνείς διακρίσεις στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, μία τέχνη που παράλληλα εξελίσσει, αφού αποτελεί ένα βασικό μέσο οπτικής επικοινωνίας.

Ο ίδιος έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια σχεδιασμού όπως το Digitized και το Behance. Στο Σίδνεϊ, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει εργαστεί για κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς, όπως η Commonwealth Bank, η Medibank, η International Towers Sydney καθώς και ανερχόμενες startups. Για τη νέα χρονιά, ο Τζον Μάγκας ανέλαβε υπεύθυνος σχεδιασμού της World Nomads Group.

Αυτή τη φορά, τα Awwwards θα παρουσιαστούν στο Λονδίνο, στις 2 και 3 Φεβρουάριου. Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό στην παγκόσμια κοινότητα της διαφήμισης, ο οποίος αναδεικνύει το ταλέντο και τη δουλειά́ των καλυτέρων σχεδιαστών και διαφημιστικών εταιρειών στον κόσμο.

Ο θεσμός φιλοδοξεί να αναπτύξει τα πρότυπα του design μέσα από τις επιλογές των καλύτερων ιστοσελίδων τις παγκόσμιας αγοράς. Αποτελεί ένα σημείο συνάντησης, όπου επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του digital βρίσκουν έμπνευση, ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώση, μοιράζουν απόψεις και ασκούν εποικοδομητική κριτική με στόχο τη συνεχή αναζήτηση και εξέλιξη.

Κάθε χρόνο επιλέγονται καταξιωμένοι ειδικοί του χώρου που αξιολογούν τα υποψήφια πρότζεκτ που υποβάλλονται στα Awwwards. Το πάνελ των κριτών αποτελείται από ανθρώπους που προέρχονται από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες διαφήμισης και τα σημαντικότερα γραφεία designers από όλον τον κόσμο, όπως R/GA, AKQA. BBDO, Google Creative Lab, Hello Monday, Sapient Nitro, Droga5, κλπ.

Τα πρότζεκτ αξιολογούνται με βάση κριτήρια όπως ο σχεδιασμός, η λειτουργικότητα, η δημιουργικότητα, καθώς και το περιεχόμενο. Μετά τη βαθμολόγησή τους, τα καλύτερα δημοσιεύονται στο κοινό. Μέσω αυτού του πειραματισμού, της καινοτομίας και της προβολής δημιουργούνται οι νέες τάσεις σχεδιασμού που διαμορφώνουν τον ψηφιακό κόσμο.

«Ο σχεδιασμός στον ψηφιακό κόσμο έχει εξελιχθεί, καθώς πλέον η τεχνολογία δίνει την ευκαιρία για την ανάπτυξη πολυμορφικών εμπειριών με δυναμικό περιεχόμενο, ενώνοντας τα brands με διαφορετικά κανάλια. Η σωστή αρχιτεκτονική και η μελέτη των χρηστών μέσω της εμπειρίας βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του σχεδιασμού, αναφέρει ο Τζον, ο οποίος εξειδικεύεται στον χώρο του σχεδιασμού ψηφιακών μέσων και εταιρικής ταυτότητας. Τα τελευταία 10 χρόνια ταξίδευε μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ φέτος μετακόμισε στο Σίδνεϊ, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω εξέλιξη του και την εξερεύνηση νέων αγορών. Ο ίδιος μάς μιλά για τα Awwwards, καθώς και για την προσωπική του καριέρα.

Θα ήθελα να μου πεις πώς προέκυψε όλο αυτό.
Τα βραβεία Awwwards είναι πολύ διαδεδομένα στο χώρο του design και φέτος όταν ανακοινώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να το προσπαθήσω. Η αξιολόγηση έγινε με βάση την εμπειρία, καθώς και δείγματα εργασίας. Όταν είδα την ανακοίνωση ότι είμαι στους υποψήφιους κριτές για το 2017 χάρηκα πάρα πολύ και ανυπομονώ για τα τελικά αποτελέσματα.

Τι θα δούμε στα βραβεία Awwwards 2017 στο Λονδίνο;
Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες τάσεις στον ψηφιακό σχεδιασμό και αυτό που όλοι οι σχεδιαστές περιμένουμε από αυτούς τους θεσμούς είναι να δούμε ποιες θα είναι αυτές! Οι κριτές μέσω της αξιολόγησης δίνουν την ευκαιρία σε καλαίσθητες, λειτουργικές, καθώς και ανατρεπτικές εμπειρίες να γίνουν οι επόμενες τάσεις στο παγκόσμιο design. Η εφαρμογή της τυπογραφίας ως μέρους της ταυτότητας, η απλότητα, καθώς και η κίνηση που μετατρέπει την εμπειρία σε κάτι ζωντανό είναι κάποια από τα στοιχεία που περιμένω να δω.

Υπάρχουν ελληνικές συμμετοχές;
Υπάρχουν συμμετοχές και δημιουργοί από την Ελλάδα που διακρίνονται στα Awwwards και όταν γίνεται, είναι μια σημαντική διάκριση για την ελληνική κοινότητα του design.

Θα άνοιγες μια επιχείρηση στην Ελλάδα αν ήσουν νέος δημιουργός ή θα επέλεγες το εξωτερικό;
Στην Ελλάδα υπάρχουν οι προδιαγραφές για να κάνεις κάτι δικό σου και να εξελιχθείς μέσα από τα σχετικά δίκτυα του χώρου. Ως σχεδιαστής μπορείς πλέον πιο εύκολα να παρουσιάσεις τη δουλειά σου μέσω του ψηφιακού κόσμου και να δουλέψεις από όπου θέλεις για όλο τον κόσμο. Εκδηλώσεις όπως το Digitized, Design Athens, Behance κτλ., δίνουν τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να ακούσουν για τις εξελίξεις στο design, φέρνοντας κοντά τους δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Τα ταξίδια, από την άλλη πλευρά, σου δίνουν την ευκαιρία να είσαι μέσα στις εξελίξεις, να συνεργάζεσαι με δημιουργούς από διαφορετικούς πολιτισμούς, καθώς και να μαθαίνεις τις ανάγκες της κάθε αγοράς και για εμένα αυτό ήταν κάτι που ήθελα να εξερευνήσω.

Παρακολουθείς τους Έλληνες δημιουργούς; Τι θα ήθελες να τους πεις; 
Ναι, παρακολουθώ τους Έλληνες δημιουργούς και τις εξελίξεις στο ελληνικό design και πιστεύω ότι το design στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Θα ήθελα να δω ακόμα περισσότερους designers να εξειδικεύονται στο ψηφιακό design, όπου εφαρμογές & διαδραστικές εμπειρίες σχεδιάζονται με επίκεντρο τον άνθρωπο (human centered design).

Η διαφήμιση στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί λόγω της κρίσης. Πιστεύεις ότι θα ανακάμψει;
Ο χώρος της διαφήμισης έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομία, αλλά κυρίως από τον ψηφιακό κόσμο. Αυτό που ζούμε είναι η νέα πραγματικότητα, όπου η διαφήμιση λειτουργεί συμπληρωματικά και διοχετεύεται ολοένα και περισσότερο μέσω τον εργαλείων του ψηφιακού κόσμου, οπότε για μένα θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα και να κινηθούμε ανάλογα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
Στην παρούσα φάση θα επικεντρωθώ στον νέο μου ρόλο και θα εφαρμόσω το design σε ένα brand με μεγάλη απήχηση και κοινό. Επίσης, επειδή πάντα ήθελα να ταξιδεύω, μου δίνεται πλέον η ευκαιρία να γνωρίσω πολιτισμούς από αυτή την πλευρά του κόσμου, όπως η Ιαπωνία, που ο σχεδιασμός και οι ηλεκτρονικές εμπειρίες λειτουργούν πιο ανατρεπτικά και είναι μέρος της κουλτούρας της.

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις