ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

“Χιονοπόλεμος” για τον χιονιά στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ήταν αν μη τι άλλο ένα θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως αλλά ήταν τα κύριο και βασικό θέμα της συνεδρίασης του Δ.Σ. Ο χιονιάς έφερε “χιονοπόλεμο” μέσα στην αίθουσα με τον μόνο χαλαρό και νηφάλιο τον πρώην Δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη. 

Με το… καλημέρα ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης και η επικεφαλής Ρένα Καραλαριώτου διασταύρωσαν τα ξίφη με φόντο την χιονισμένη Λάρισα.

 Καλογιάννης: Υπήρξαν λάθη και αδυναμίες- Λειτουργική η πόλη

Παραδέχθηκε λάθη και αδυναμίες στην αντιμετώπιση του χιονιά κατά την διάρκεια του Δ.Σ ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Αλλά είπε ότι η πόλη έμεινε λειτουργική με «όρους πολιτικής προστασίας». Δηλαδή μπορούσε κανείς να κινηθεί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και μέσω των αστικών συγκοινωνιών να φτάσει στο προορισμό του

Τόνισε ότι ήταν αδύνατον τις πρώτες ημέρες να υπάρξει παρέμβαση στις συνοικίες,αν και- όπως υποστήριξε- η επιχείρηση στις συνοικίες πέτυχε. Έγινε η παρέμβαση όταν τελειώσαν τα μηχανήματα με τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια των εργαζομένων του δήμοι την οποία την χαρακτήρισε ηρωική.

Επίσης σύγκρινε την κατάσταση που βίωσε η πόλη με αυτή του 2001 υποστηρίζοντας πως η παρέμβαση έγινε με σωστό τρόπο.

Μάλιστα πως ήδη υπάρχει νέα πρόταση για το θεσμό της πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα με την πρόταση η Πολιτική Προστασία θα είναι γραφείο που θα απευθύνεται απευθείας στο δήμαρχο για καλύτερο συντονισμό. Τόνισε ότι μετά από αυτή την εμπειρία θα πρέπει να υπάρξει ένα εγχειρίδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

Μάλιστα για το θέμα που προέκυψε με το αλάτι αλλά και τα δημοσιεύματα που αναφερόταν στην έλλειψή του υποστήριξε ότι είναι “απλά διασπορά ψευδών ειδήσεων”.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων παραδέχθηκε ότι την ημέρα της εορτής του Αγ. Ιωάννη όντως υπήρξε πρόβλημα στο κέντρο καθώς τα μηχανήματα άρχισαν να καθαρίζουν λίγες ώρες αργότερα.

Καραλαριώτου: «Υπήρχε ανύπαρκτος σχεδιασμός, αυτοσχεδιάζατε»

Ευθείες βολές κατά του Δημάρχου Λαρισαίων εξαπέλυσε η επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου κατά την διάρκεια του Δ.Σ για την διαχείριση στο χιονιά.

Η κα Καραλαριώτου τόνισε ότι δεν συγκλήθηκε το Συντονιστικό όργανο πριν από το φαινόμενο. «Έπρεπε να είχατε φροντίσει, έχετε ευθύνη», υποστήριξε.

Ισχυρίστηκε ότι «αργά η δημοτική αρχή έψαχνε μηχανήματα και αλατιέρες την τελευταία ώρα», τόνισε. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “τις αλατιέρες και γκρέϊντερ η δημοτική αρχή έψαχνε να τα κλείσει στις 9 Ιανουαρίου”.

Για το ότι η πόλη είναι λειτουργική υποστήριξε ότι «λειτουργική δεν είναι η πόλη που έχει κλειστή την αγορά και πεζοί με αυτοκίνητα κινούνται στο ίδιο οδόστρωμα», κατέληξε.

Υπήρξε μεγάλη ένταση για το πότε παραγγέλθηκε το αλάτι μεταξύ του Απόστολου Καλογιάννη και τη Ρένας Καραλαριώτου.

Τζανακούλης: Αργήσατε…

Αναφερόμενος στην σύγκριση του τωρινού χιονιά με αυτό του 2001 είπε πως δεν έχει καμιά σχέση. Όμως τόνισε πως η δημοτική αρχή άργησε να ρίξει αλάτι όταν το 2001 το αλάτι είχε πέσει πριν έρθει το φαινόμενο.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, συμβούλεψε το δήμαρχο κ. Καλογιάννη «να μαζέψει τους δικούς του στα social media» γιατί όπως υποστήριξε «δεν κερδίζετε με επικοινωνιακούς όρους. Σας κάνουν κακό. Γελάει ο κόσμος. Το θέμα δεν είναι τι λένε οι λίγο, αλλά τι λέει ο πολύς κόσμος. Αν εσείς νομίζετε ότι κερδίσατε τις εντυπώσεις στον πολύ κόσμο, με γεια σας και με χαρά σας…»

Έκτορας: «Έπρεπε να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως στη Αργιθέα»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη» Έκτορας Νασιώκας θυμήθηκε της ημέρες που φοίτησε ως μαθητής στο σχολείο της Αργιθέας. Μάλιστα τόνισε ότι τότε δεν έκλεισε ποτέ το σχολείο παρά το πολύ χιόνι.

Αναφερόμενος σε ανατολικές χώρες τόνισε ότι τέτοια φαινόμενα με τα ίδια μέσα τα αντιμετωπίζουν καλύτερα.

Παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μηχανισμό για χιόνι κάθε 15 χρόνια αλλά χρειαζόταν συντονισμός.

Διαμάντος: Ρίχνατε αλάτι στις πληγές της πόλης

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε για τη διαχείρηση του χιονία στο Δ.Σ ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» Ντίνος Διαμάντος. Ο κ Διαμάντος τόνισε ότι άργησε ο δήμος να ρίξει αλάτι και έριξε κατόπιν εορτής «στις πληγές της πόλης».

Υποστήριξε ότι δεν κινητοποίησε ο δήμος συλλόγους γονέων και Εμπορικό Σύλλογο. Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή ζητά από την αντιπολίτευση να είναι μη κριτική απέναντι στην κατάσταση.

Κρίκης: Χιονοπόλεμος για να κρυφτεί η γύμνια

Ιδιαίτερα επικριτικός προς όλες τις παρατάξεις ήταν στο Δ.Σ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πέτρος Κρίκης.

Ο κ Κρίκης τόνισε ότι » ο χιονοπόλεμος που παίχτηκε ήταν για να καλύψει την γύμνια του αστικού κράτους».

Υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή άφησε στο έλεος τις συνοικίες.

Σούλτης: Επί της ουσίας λειτούργησε το Συντονιστικό

Το λόγο στο Δ.Σ πήρε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης ο οποίος μίλησε για την μην σύγκληση του Συντονιστικού οργάνου το οποίο όπως είπε «επί της ουσίας λειτούργησε». Μάλιστα υποστήριξε πως η παρέμβαση ήταν κλιμακωτή ανάλογα με την ‘ένταση του φαινομένου.

Μάλιστα μετά από συνεννόηση με την τροχαία ρίχθηκε αλάτι όταν ακόμη το χιόνι ήταν σε χαμηλό επίπεδο

Π.Γ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις