ΕΛΛΑΔΑ

Αγωνία στην κυβέρνηση για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Με την β αξιολόγηση να έχει μπει στον…πάγο αφού δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία ούτε στα τέλη του Ιανουαρίου μεταξύ Αθήνας και δανειστών, το Μ. Μαξίμου προσπαθεί να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα και να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο ακόμα και για κάλπες όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μπροστά στις απειλές για νέες κινητοποιήσεις που εξαπέλυσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές σε όλη την επικράτεια, με αφορμή την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των αγροτών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει με πακέτο ευνοϊκών μέτρων για να αποτρέψει τον αποκλεισμό των εθνικών οδών ή μία νέα κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει πακέτο ευνοϊκών μέτρων για τους αγρότες την Τετάρτη σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην βουλή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα είναι συνέχεια των εξαγγελιών που πραγματοποίησε για τους αγρότες στην Νίσυρο και στην Κρήτη κατά την διάρκεια πρόσφατων επισκέψεων του.

Ο φόβος των …τρακτέρ

Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε δυσμενή θέση μετά την εκκίνηση της νέας φορολογικής και ασφαλιστικής κλίμακας από την 1/1/2017 καθώς καλούνται να καταβάλουν το 70-80% των αποδοχών τους σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές με τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα ότι το «κίνημα της γραβάτας» και οι αγροτοσυνδικαλιστές θα μπορούσαν να συναντηθούν ξανά στους δρόμους εν μέσω μίας ανοιχτής αξιολόγησης που θα έδινε την δυνατότητα στους εταίρους να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να κατευνάζει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Οι επιτελείς του Μ. Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν μέτρα για τον αγροτικό πληθυσμό πριν από την έκρηξη των αγροτών.

Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά θα προσπαθήσει να παίξει το «παιχνίδι των ευθυνών» με τους αγρότες σε μία επικοινωνιακή προσπάθεια να πετάξει από πάνω της, την ευθύνη των αναμενόμενων κινητοποιήσεων. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο αγροτικός πληθυσμός «βράζει» μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων αλλά και για τις συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα πέρυσι, οι οποίες κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και πολιτών ανά την επικράτεια τον τελευταίο χρόνο κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως πρωταγωνιστές απογοητευμένους αγρότες πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Από Φλεβάρη η αξιολόγηση

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βλέπει να απομακρύνεται ο χρονικός ορίζοντας για το κλείσιμο της β αξιολόγησης καθώς δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Ο στόχος της κυβέρνησης για την αξιολόγηση μεταφέρεται για τον Φεβρουάριο ενώ επικρατεί αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς εάν παραμείνει ανοιχτή η αξιολόγηση και την άνοιξη, η χώρα θα χάσει την πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα ενδέχεται να ξαναζήσει την ένταση του 2015 όπου προσπαθούσε να ξεζουμίσει τα κρατικά ταμεία για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

thetoc.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις