ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Βαγγέλης Γιαννούλας: Ύβρις η ταύτιση του Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Υποστηρίζει πως ο ιδεολογικοπολιτικός και κοινωνικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας είναι συνεχώς παρών σε όλη την Ευρώπη και πάνω σε αυτό ακριβώς το θεώρημα, σε συνάρτηση με τη δημοσκοπική ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εμφανιστεί με διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο νεαρός γραμματέας της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα Βαγγέλης Γιαννούλας, σε συνέντευξή του στο onlarissa.gr, χαρακτηρίζει ως ύβρη την ταύτιση του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου με το σημερινό πρωθυπουργό, σχολιάζει τις διεργασίες με το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών με την κεντροδεξιά.

 Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο 

Ταυτίζουν διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και τον Τσίπρα με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου. Κάνει καλό ή κακό αυτός ο συνειρμός στο ΠΑΣΟΚ;

Πραγματικά θεωρώ ότι σε πάρα πολλούς που έζησαν από κοντά τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Ανδρέα μας όπως θα τους ακούσετε να λένε χαρακτηριστικά, αλλά και σε όλους εμάς που κινούμαστε στο χώρο της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας ακούγεται σαν ύβρις η ταύτιση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον σημερινό Πρωθυπουργό.

Θεωρώ την συγκεκριμένη ταύτιση ως ακόμα μία προσπάθεια να πιέσουν εκλογικά και πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, τείνοντας έτσι χείρα βοηθείας στον , δημοσκοπικά, σε ελεύθερη πτώση Πρωθυπουργό κ την παραπαίουσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βλέποντας πως η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ είναι η μόνη φωνή σοβαρότητας και η μόνη εναλλακτική πηγή προτάσεων για να βγει η χώρα από την κρίση.

Θεωρούμε πως χρειάζονται τολμηρές πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο. Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, με εθνική συναίνεση και συνεννόηση πάνω σε μία εθνική γραμμή. Αυτό μπορεί να γίνει με αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και με αποφασιστική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, γιατί είμαστε η δύναμη που λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, απέναντι στο λαϊκισμό και το διχασμό.

Πολλοί θεωρούν το ΠΑΣΟΚ πλέον ως cult κίνημα της δεκαετίας του ’80. Μήπως έχετε μείνει στα μεγαλεία του παρελθόντος;

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Με βάση την ιδρυτική του διακήρυξη, σκοπός της δράσης του ΠΑΣΟΚ ήταν να επιφέρει στη χώρα Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση και Δημοκρατική διαδικασία. Τις αρχές αυτές υποστήριξε σθεναρά ο ίδιος ο ιδρυτής μας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε σε αυτοοργάνωση τις λαϊκές δυνάμεις κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ είναι πραγματικότητα όταν λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε, ανδρώθηκε και πορεύεται από τον Λαό με τον Λαό για τον Λαό.

Κύριε Ράιδο το ΠΑΣΟΚ δεν ηττήθηκε, εκφράζει τις δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στην κοινωνία, τις δυνάμεις τις προόδου και της εξέλιξης στην Ελλάδα, για μας είναι παρόν με τις ιδέες και την ιστορία του, τα σύμβολά του, αποτελεί την εναλλακτική λύση, είναι ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και έχει ως πλαίσιο πολιτικής δράσης την επανασυσπείρωση των δυνάμεων που είχαν συστρατευτεί, συμπορευτεί και αναδειχθεί μαζί του.

Αυτή την στιγμή, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, βρισκόμαστε σε μία συγκυρία που μοναδικό μας μέλημα είναι να ενοποιήσουμε την Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη μέσα από το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν θα σταματήσουμε λοιπόν μέχρι να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία σε κάθε χωριό, σε κάθε Δήμο, σε κάθε Νομό και να εξηγήσουμε ότι οι Αρχές μας και οι Αξίες ήταν και είναι συμβατές με του μέσου Έλληνα, του νέου μη προνομιούχου.

Μπορεί να ξεκολλήσει από τα μονοψήφια το κίνημα είτε μόνο, είτε ως συμπαράταξη και αν ναι, τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό;

Ο ιδεολογικοπολιτικός και κοινωνικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, του πατριωτισμού, του εκσυγχρονισμού, της διαφάνειας, του εκδημοκρατισμού, της συμμετοχής, του κοινωνικού διαλόγου, του κοινωνικού συμβολαίου, της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας είναι συνεχώς παρών σε όλη την Ευρώπη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συσπειρώνει όλο και μεγαλύτερο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Ξανασυναντιόμαστε με τη βάση της δημοκρατικής παράταξης, με τις ενεργές δυνάμεις της Ελληνικής Κοινωνίας, με ένα στόχο: Να την κάνουμε και πάλι μεγάλη γιατί συνδέεται με την ανάκαμψη της χώρας. Μέσα από αυτές τις σκέψεις είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ θα είναι σε διψήφιο αριθμό ποσοστών στις επόμενες εκλογές αλλά θα αποτελέσει και η εναλλακτική λύση απέναντι στις δύο εκφάνσεις του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού.

Για να μιλήσω και σε πρώτο ενικό είναι και προσωπικό στοίχημα αυτής της Νομαρχιακής Επιτροπής που εκλέχθηκε τον Ιούνιο του 2016 να βρεθεί κοντά σε όλους του πολίτες του Νομού. Γινόμαστε καθημερινά δέκτες προβλημάτων, αγωνιών και παραλείψεων. Σκοπός μας είναι να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις σε όσα περισσότερα από αυτά μαζί με τους κοινωνικούς φορείς, τους συλλόγους εργαζομένων και όλες τις συλλογικότητες. Από εκεί ξεκίνησε η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και εκεί επιστρέφει. Στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Στις επόμενες εκλογές θεωρείτε δεδομένη μία κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία αν έρθει πρώτο κόμμα; Αυτή η ταύτιση στη συγκυβέρνηση του παρελθόντος έβλαψε το κόμμα ή δημιούργησε νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή;

Θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος στην απάντηση μου κ. Ράιδο γιατί γίνεται πολύ συζήτηση τον τελευταίο καιρό γύρω από το θέμα. Ενοχλεί πάρα πολλά «κέντρα» ότι το ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έχουμε επιλέξει ως βασική στρατηγική επιλογή μας την αυτόνομη πορεία με διακριτό ρόλο από τον Σύριζα όσο και από την ΝΔ.

Έχουμε πει και θα το ξαναπώ πως η ΝΔ είναι ο διαχρονικός πολιτικός μας αντίπαλος και πως ο Σύριζα είναι ο στρατηγικός πολιτικός μας αντίπαλος. Είναι τα ίδια «κέντρα» που προϋπαντήσανε τον κύριο Τσίπρα προ των πυλών της εξουσίας και τώρα έχουν παραταχθεί τα προϋπαντήσουν τον κύριο Μητσοτάκη.

Όσο αφορά την συζήτηση για το αν ο Σύριζα τοποθετείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς σας υπενθυμίζω πως εμείς δεν εκχωρούμε την παράταξή μας, δεν εκχωρούμε τον χώρο της κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, που οφείλει πρώτα απ’ όλα να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα τεράστια ψέματα μέσω των οποίων κατάφερε να έλθει στην κυβέρνηση, ενώ έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ότι θα επαναφέρει την 13η σύνταξη, ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, όταν διατυμπάνιζε το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Αντί για αυτό, έβαλε τη χώρα σε μόνιμη επιτροπεία, εκχώρησε τον δημόσιο πλούτο της χώρας μας για 100 χρόνια, έφερε φοροκαταιγίδα και φτωχοποίησε τους Έλληνες. Τα μεγαλύτερα ψέματα που έχουν ποτέ ακουστεί στην πολιτική ζωή της είναι αυτά που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει την εξουσία. Μπροστά στο μικροκομματικό του όφελος δεν δίστασε να δηλητηριάσει και να διχάσει με απίστευτο τρόπο τον ελληνικό λαό.

Αυτή είναι η αλαζονεία της δήθεν “αριστεράς”. Από την άλλη δεν ξεχνάμε και τα Ζάππεια του κυρίου Σαμαρά και της Ν.Δ. για να υφαρπάξει και από την μεριά του την ψήφο του ελληνικού λαού όταν θα μπορούσε να είχε έρθει σε συνεννόηση με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αυτή την στιγμή να μιλάμε για μια άλλη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όσο για την συμμετοχή μας στην κυβέρνηση με την Ν.Δ. θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος απαιτούσε να κάνουμε άλλη μια φορά το εθνικό μας καθήκον για το καλό της χώρας σε βάρος, για 2η φορά, του κομματικού συμφέροντος. Και την πρώτη και την δεύτερη φορά η απώλειες για τον χώρο μας ήταν δυσανάλογες των ευθυνών μας.

Πληρώσαμε τις «αμαρτίες» όλου του πολιτικού συστήματος από την Μεταπολίτευση και μετά με την Ν.Δ. να κρύβεται άλλη μια φορά πίσω από τις τρομακτικές ευθύνες των κυβερνήσεων Μητσοτάκη (1990-93) και Κώστα Καραμανλή (2004-09) που δημιούργησαν και γιγάντωσαν τις αιτίες της κρίσης. Το μόνο λοιπόν νέο δεδομένο που δημιούργησε αυτή η συγκυβέρνηση είναι ότι η πολίτες είδαν πως υπήρχαν πολιτικές δυνάμεις σαν το ΠΑΣΟΚ που έβαλαν την Ελλάδα μας πάνω από το κόμμα.

Σίγουρα όταν θα βρίσκετε απέναντί σας αντίλογο, η κουβέντα θα πηγαίνει και στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Τι λέτε τότε;

Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα έχει δοθεί πολλές φορές από το ΠΑΣΟΚ και θα την επαναλάβω. Σας θυμίζω ότι με νόμο του ΠΑΣΟΚ αποκαλύφθηκε όλη αυτή η ιστορία των εξοπλισμών επί Υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο Άμυνας.

Είναι μια ιστορία η οποία πλήγωσε πάρα πολύ το σύνολο των στελεχών μας αλλά και την απλή βάση του κινήματος. Σας υπενθυμίζω ότι δεν θυσιάζουμε την εντιμότητα και την καθαρότητα πολλών βουλευτών που διατέλεσαν Υπουργοί και Υφυπουργοί στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ διαχρονικά αλλά και μεσαίων στελεχών που θήτευσαν από την μεριά τους σε θέσεις ευθύνης στο κράτος μπρος στην προσωπική φιλοδοξία και κακοδιαχείριση όσων καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και της βάσης του κινήματος.

Ποιός ο λόγος ύπαρξης του ΚΙΔΗΣΟ κατά την άποψή σας; Τι λέτε για τις πρόσφατες εξελίξεις;

Τον λόγο ύπαρξης τον γνωρίζει ο Πρόεδρος και τα στελέχη του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. Αυτό που γνωρίζω προσωπικά είναι ότι, η πρόταση – κάλεσμα της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ για ενοποίηση του Προοδευτικού χώρου είναι εν ισχύ και όλοι αφουγκράζονται την προσωπική της αγωνία να στεφθεί με επιτυχία το εν λόγω εγχείρημα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει η συζήτηση να διαρκέσει επί μακρόν. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί στιβαρές και αποφασιστικές ηγεσίες. Η Φώφη Γεννηματά έχει αποδείξει ότι διαθέτει την συλλογική πάνω από την κομματική ευθύνη με πράξεις. Ελπίζω πως η απόφαση του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. να συμβάλει στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι άλλο ένα δείγμα ότι η Κεντροαριστερά αντεπιτίθεται και πως η ανασύνταξη και η ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει την πολιτική ζωή του τόπου.

Η Χώρα πρέπει να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο η συμπαγής και ισχυρή Κεντροαριστερά.

Εσείς θα πολιτευτείτε στις επόμενες εκλογές;

Οι εκλογές που διεξήχθηκαν τον Ιούνιο του 2016 εξέλεξαν μια νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο Νομό. Οι 850 περίπου σύντροφοι και συντρόφισσες που προσήλθαν στις κάλπες μας έδωσαν μια ξεκάθαρη εντολή.

Να βρεθούμε σε όλα τα χωριά του Νομού και να αφουγκραστούμε τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών και να προσπαθήσουμε μαζί τους να βρούμε τις προτάσεις που θα οδηγήσουν στις λύσεις τους. Να οδηγήσουμε το τοπικό ΠΑΣΟΚ στην επόμενη μέρα και να βοηθήσουμε στην ενοποίηση του προοδευτικού χώρου.

Μέλημά μας είναι το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ στις επόμενες εκλογές να μεγιστοποιήσει την επιρροή του στην κοινωνία. Μπρος σε αυτή την εντολή περισσεύει η προσωπική φιλοδοξία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες