ΕΛΛΑΔΑ

Σε 200.000 δανειολήπτες ρύθμισαν οι τράπεζες τα δάνεια – Τι περιλαμβάνει το «μενού» των διευκολύνσεων

Στις 200.000 έφτασαν οι δανειακές συμβάσεις κάθε κατηγορίας για τις οποίες οι Τράπεζες προχώρησαν πέρυσι σε αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής (μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής, “σπάσιμο” του δανείου στα δύο) προκειμένου οι δανειολήπτες που βρέθηκαν σε προφανή οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν με νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις στην εξόφληση των δανείων τους.

Βασικός στόχος των Τραπεζών να παραμείνει ενήμερος ο μεγάλος όγκος των δανείων τους και να μην απαιτηθεί να προστεθούν νέα δάνεια στο χάρτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων εγγράφοντας έτσι νέες επισφάλειες στους ισολογισμούς τους. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά ανοίγματα εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη καθώς από το ποσοστό του 5% που ήταν το 2008 σήμερα έφτασαν στο 45% των συνολικών χορηγήσεων (108 δις ευρώ) ,βάζοντας πλέον “φωτιά” στο ενεργητικό των τραπεζών και αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αλλά αναγκαίας ακόμη ανακεφαλαιοποίησης.

Κι αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί αν τα ερχόμενα 2-3 χρόνια δεν μειωθεί δραστικά το πλήθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί με μνημονιακή δέσμευση με βάση την οποία η απομείωση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να φτάσει στη χώρα μας τα 41 δις ευρώ έως τα τέλη του 2019.

Η μείωση των εισοδημάτων για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες ανάγκασε τις Τράπεζες να προχωρήσουν ήδη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για το 29,4% των στεγαστικών δανείων, το 19% των καταναλωτικών και το 15% των επιχειρηματικών δανείων.

Τι περιλαμβάνει το «μενού» των ρυθμίσεων από τις τράπεζες

Συγκεκριμένες είναι οι κατηγορίες ρυθμίσεων δανείων στις οποίες προχώρησαν και προχωρούν οι Τράπεζες με μοναδική επιδίωξη από τη μια να συνεχίσει να μπαίνει “ζεστό” χρήμα σε αυτές και από την άλλη να ελαφρυνθούν οι δανειολήπτες που έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους. Ειδικότερα για τα στεγαστικά δάνεια οι συνηθέστερες ρυθμίσεις των Τραπεζών προβλέπουν.

Περίοδος χάριτος σε ένα δάνειο έως 3 χρόνια με την καταβολή μόνο των τόκων και όχι των χρεολυσίων,
Διαχωρισμός ενός δανείου σε δύο κομμάτια. Για το πρώτο κομμάτι αποπληρώνονται κανονικά οι τοκοχρεολυτικές δόσεις, ενώ για το δεύτερο “παγώνει” η εξόφλησή του για ορισμένα χρόνια η καταβάλλονται μόνο οι τόκοι.
Σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη. Το πρώτο αποπληρώνεται κανονικά ,ενώ για το δεύτερο προβλέπεται “κούρεμα” 2%-3% ετησίως για 4-10 χρόνια με διαγραφή ακόμη και των τόκων με την λήξη της προθεσμίας.
Για τα καταναλωτικά δάνεια η συνήθης ρύθμιση έχει να κάνει με το μάζεμα των υπολοίπων σε ένα προϊόν για το οποίο καθορίζεται μεγαλύτερος χρόνος και δόσεις αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου.

newpost.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις