ΛΑΡΙΣΑ

Διευκρινήσεις για ασάφειες στη φορολογία χιλιάδων αγροτών

Η παρέμβαση του Βουλευτή Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργου Κατσιαντώνη για τις ασάφειες… του Νόμου που αφορά τη φορολογία χιλιάδων αγροτών προκάλεσε την απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, η οποία έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με την έκπτωση φόρου με βάση τα παιδιά της αγροτικής οικογένειας αλλά και το πως και πότε θα δίνεται.

Στην ερώτηση του ο Γιώργος Κατσιαντώνης έκανε λόγο για φορολογική ομηρία αγροτών που “πληρώνουν… συνεχώς τα αδιευκρίνιστα του Φορολογικού Νόμου… και αντί για εκπτώσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με υπέρογκες επιβαρύνσεις… την ώρα μάλιστα που παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα καθημερινά”.

Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε στον Βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων ότι η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται μετά τη μείωση φόρου στο καθαρό εισόδημα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και όχι πριν από αυτή.

Η απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου έχει ως εξής:
Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 1641/30.11.16 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Γ. Κατσιαντώνης. σας γνωρίζουμε ότι:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 69 του ν.4172/2013 προβλέπεται ότι με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το εκατό τοις εκατό (100%) του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.
Επιπρόσθετα, με την παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν4389/2016 ορίζεται ότι η μείωση του φόρου της παρ. 3 του άρθρου 29 του ν. 4172/2013 για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται μόνο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, εφ’ όσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.

Η ανωτέρω διάταξη του άρθρου 69 του ν. 4172/2013 ισχύει γενικά για όσους αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, και είναι γενικός κανόνας ότι η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται μετά τη μείωση φόρου, (όπου αυτή προβλέπεται) στο καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι πριν από αυτή.

Συνεπώς η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται μετά τη μείωση φόρου στο καθαρό αγροτικό εισόδημα.Αυτό σημαίνει πως η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται μετά τη μείωση φόρου που προβλέπει το άρθρο 16 του ν. 4172/2013 για τους κατ’ επαγγελμα αγρότες (κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016) και όχι πριν από αυτή.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις