ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο χιονιάς μεταθέτει για λίγες μέρες τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Ο χιονιάς-κακοκαιρία μεταθέτει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Βαγγέλης Μπούτας (ΠΑΣΥ) επιμένει να βγάλει τα τρακτέρ στους δρόμους την επόμενη Δευτέρα, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η αρχική ημερομηνία θα μετατεθεί για μερικές μέρες, καθώς τα πάντα είναι παγωμένα σε όλη τη χώρα. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται όμως οι «γαλάζιοι» του θεσσαλικού κάμπου, ενώ το Πανελλαδικό διοργανώνει κλειστή σύσκεψη των μελών του την ερχόμενη εβδομάδα και αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες.
Οι «γαλάζιοι» συνεταιριστές της Θεσσαλίας δεν προσήλθαν στην προχθεσινή σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, για την ενίσχυση του θεσμού των συνεταιρισμών, ζητώντας επιμέρους θεματικές συναντήσεις ανά τομέα και προϊόν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την σύγκλιση της ολομέλεια της Βουλής και συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα το αγροτικό. Την σχετική πρόταση κατέθεσε, μερίδα αγροτοσυνδικαλιστών που με επικεφαλής τον «γαλάζιο» πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστο Σιδερόπουλο επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση-ενώ στη συνέχεια παρέστησαν και σε σύσκεψη που είχε ο Β. Αποστόλου με αγρότες και συνεταιριστές από την Κρήτη.

Ο νέος λογαριασμός για τους αγρότες – Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα εισοδήματα
Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας υποστηρίζει ότι όλα είναι έτοιμα για την κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς -σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε στη Λάρισα στις 17 Δεκεμβρίου- σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, συνδικάτων εργαζομένων και συνταξιούχων.
Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το κάλεσμα για έξοδο των μηχανημάτων στις πλατείες των χωριών αυτό το σαββατοκύριακο, μετατίθεται για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς το χιόνι και ο παγετός σε όλους τους νομούς της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, έχουν…παγώσει τα τρακτέρ. Ως εκ τούτου αν τα τρακτέρ βγουν στα μέσα της εβδομάδας στα χωριά, είναι δύσκολο να συντονιστούν ώστε την επόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου να κατέβουν στις εθνικές οδούς και όπως όλα δείχνουν το…ραντεβού με τα μπλόκα θα μετατεθεί για μερικές μέρες.
Στον θεσσαλικό κάμπο πολλοί κάνουν λόγο για «κομματικά μπλόκα», που υποκινούνται και υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, ενώ σε αυτά υπάρχουν και άλλες τάξεις επαγγελματιών πλην των αγροτών.
Άλλωστε ο ίδιος ο Β. Μπούτας όταν προανήγγειλε την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 23 Ιανουαρίου δήλωσε πως «από αυτόν τον αγώνα δεν αποκλείεται κανένας που συμφωνεί με το πλαίσιο πάλης που έχουμε και το οποίο βρίσκεται σε κατεύθυνση εναντίωσης στην κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφάλαιο».
Στο πλευρό του ωστόσο έχουν ήδη σπεύσει το δυναμικό μπλόκο της Κουλούρας Ημαθίας, η συντονιστική επιτροπή του οποίου προαναγγέλει πανημαθιώτικο συλλαλητήριο στη Βέροια στις 23 του μήνα και την επόμενη μέρα κάθοδο στην Εγνατία οδό.
Εντύπωση προκαλεί ότι με τις θέσεις της ΠΑΣΥ συντάσσεται και το ακραίο μπλόκο του Προμαχώνα, το οποίο είχε προκαλέσει ποικιλλοτρόπως πέρσι, όχι μόνο λόγω του πολυήμερου αποκλεισμού της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, αλλά κυρίως εξαιτίας της συμπόρευσης μελών του με την Χρυσή Αυγή – ο υποψήφιος βουλευτής της Χ.Α. Θόδωρος Τζαμπάζης, μαζί με ομοϊδεάτες του και τον αγροτοσυνδικαλιστή Στέργιο Λίτο εισέβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διάλυση της νεαρής ηλικίας συντονιστικής επιτροπής των Τεμπών -τα μέλη της δεν ανταλλάσσουν πλέον ούτε καλημέρα– και η απροθυμία των αγροτών της Λάρισας να συνταχθούν στο πλευρό των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών, οδηγεί σε ματαίωση οποιαδήποτε σκέψης για κινητοποιήσεις.
Άλλωστε γνωστά στελέχη του χώρου δηλώνουν ότι «φέτος πήραμε αρκετά χρήματα, πληρωθήκαμε στην ώρα μας και τις επιδοτήσεις και την νιτρορύπανση και το πρασίνισμα», ενώ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν το ότι δεν μπορούν πλέον να πείσουν τους αγρότες να τους ακολουθήσουν αναφέρουν ότι «η εποχή των μπλόκων έχει περάσει ανεπιστρεπτί» και δίνουν βαρύτητα στην πρότασή τους για συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην Βουλή.
Το αίτημα για την σύγκλιση της ολομέλειας αποφασίστηκε σε συνέλευση μπλόκων από τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα που έγινε μία μέρα νωρίτερα από την επίσκεψη στο γραφείο του Ν. Βούτση την Τρίτη 3 Ιανουαρίου- στη Σκύδρα της Πέλλας, με τη συμμετοχή αγροτών κυρίως από την κεντρική Μακεδονία και την Λάρισα, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκύδρας, Νίκου Δημητριάδη.
Οι «γαλάζιοι», όπως ο Χρ. Σιδερόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, κ. ά., αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τους συνεταιρισμούς, που έγινε προχθές στο υπουργείο. Επισήμως υποστήριξαν ότι λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην Αθήνα, στην πραγματικότητα ωστόσο δεν ήθελαν να πάρουν μέρος για πολιτικούς λόγους.
Στάση κριτική προς την κυβέρνηση και επικριτική προς τους «αγροτοπατέρες» κρατούν τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου που έχουν αποφασίσει να μην βγάλουν τρακτέρ στους δρόμους.
«Σε τέτοιες στιγμές που ο κόσμος υποφέρει, είναι τεράστιο λάθος να προκαλούμε με μπλόκα και αποκλεισμούς δρόμους», λένε τα στελέχη του, που θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες –μόλις το επιτρέψει ο καιρός- σε κλειστή σύσκεψη και θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συντάξουν ένα…πολιτικό μανιφέστο με τα αιτήματά τους, το οποίο και θα αποστείλουν στους αρχηγούς των κομμάτων, ζητώντας συνάντηση μαζί τους και συζήτηση επί της ουσίας.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις