Βασίλης Ραούλης

Όταν νικιέσαι από 2 εκατοστά χιόνι…

Ήταν τραγική η εικόνα της Λάρισας αυτές τις ημέρες. Και κυρίως το Σάββατο που τα 2 περίπου εκατοστά χιονιού που έπεσαν, στην ουσία παρέλυσαν τα πάντα.

Το αναμενόμενο το κύμα κακοκαιρίας και οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων δεν δικαιολογούν την αδυναμία των αρμοδίων αρχών να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα:

Την ομαλή λειτουργία της αγοράς και του κέντρου της πόλης σε μια γιορταστική ημέρα και την ομαλή μετακίνηση των πολιτών.

Οι συνοικίες δεν γνώρισαν την επιμέλεια των αρμοδίων, οι δρόμοι μεταβλήθηκαν σε παγοδρόμια, η δε κατάσταση στο κέντρο της πόλης το πρωί του Σαββάτου ήταν κυριολεκτικά τραγική.

Πολλές  οι διαμαρτυρίες, πολλά τα μικροατυχήματα και κοινός ο προβληματισμός για το τι θα γίνονταν αν για παράδειγμα το ύψος του χιονιού ήταν μεγαλύτερο.

Το δυστύχημα είναι ότι αντί να αντιληφθούν την πραγματικότητα οι αρμόδιοι έστρεψαν το βάρος τους στην επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης με ανακοινώσεις τύπου «ρίξαμε 100 τόνους αλάτι» (το που και το γιατί έμειναν οι συνοικίες στον πάγο, δεν μας είπαν), «δεν ξεμείναμε από αλάτι» (λες και ενδιαφέρει κανέναν αν υπάρχει αλάτι τη στιγμή που ο δρόμος παραμένει παγωμένος)  ή το καταπληκτικό «αποφύγετε  τις μετακινήσεις» (σαν να σου λένε δηλαδή ότι δεν φτάνει που τα κάναμε μαντάρα, μείνε και εσώκλειστος γιατί δεν μπορούμε να σου εξασφαλίσουμε την ομαλή μετακίνηση).

Ο σχεδιασμός αποδείχθηκε ανεπαρκέστατος.

Η όποια προετοιμασία είχε γίνει ελλιπέστατη.

Λογικό επακόλουθο  ο προβληματισμός, η αγανάκτηση, οι διαμαρτυρίες αλλά κυρίως το θλιβερό φαινόμενο μιας πόλης νικημένης από 2 εκατοστά χιόνι!

Θα ήταν τραγική η μη αποδοχή της πραγματικότητας που έζησαν οι πολίτες από τη Δημοτική Αρχή. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να εντοπίσουν τις αιτίες της αποτυχίας και να οργανωθούν καλύτερα για την επόμενη φορά, που κατά πως δείχνουν τα πράγματα μπορεί και να μην αργήσει. Το αίτημα του πολίτη, που πληρώνει τα δημοτικά τέλη, να μπορεί να μετακινείται με ασφάλεια, είναι το λιγότερο που μπορεί και πρέπει να ικανοποιήσει σε τέτοιες περιπτώσεις μια Δημοτική Αρχή.

Τέλος, επειδή για μια ακόμη φορά, ακούστηκαν τα γνωστά περί «αρμοδιοτήτων» να επισημάνω  ότι αυτή η λογική,  της «πολιτικής προστασίας» με την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, με τη σύγχυση σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη να παρέμβει και που, είναι ξεπερασμένη. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές αναποτελεσματική.

Επιβάλλεται ο συντονισμός όλων από ένα ενιαίο κέντρο: Ένα κέντρο στο οποίο  θα πειθαρχούν οι Δήμοι, η Περιφέρεια, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι εργολάβοι, τα μισθωμένα ή μη μηχανήματα και όποιος τέλος πάντων εμπλέκεται.

Μέχρι τότε… ας οργανώσουμε τουλάχιστον τα βασικά και αυτονόητα και ας προετοιμαστούμε για τη συνέχεια του χειμώνα.

Του Βασίλη Ραούλη

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις