ΑΡΘΡΑ

Οι αγρότες στο περιθώριο

Όλοι θυμόμαστε τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στον αγροτικό κόσμο, τις αντιμνημονιακές κορώνες, τις διαβεβαιώσεις του για φθηνό πετρέλαιο και φθηνό ρεύμα. Είναι νωπή στη μνήμη μας η εικόνα του σημερινού Πρωθυπουργού πριν τρία χρόνια, ανεβασμένος σε τρακτέρ να δηλώνει ότι «όσο υπάρχει μνημόνιο και Τρόικα, προοπτική για τον αγρότη δεν υπάρχει»

Μαζί με τις αυταπάτες κατέρρευσε και η «αγροτική» ευαισθησία του Πρωθυπουργού. Από την εποχή των εύκολων και ανέξοδων παροχών περάσαμε στη σκληρή πραγματικότητα. Λίγο πριν την έξοδο από το δεύτερο μνημόνιο και την κρίση, ο λαϊκισμός, το ψέμα και η εξαπάτηση των πολιτών, οδήγησε τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο. Στο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το μόνο που υπάρχει για τον αγρότη είναι αδιέξοδα και αφανισμός.

Το νέο σκηνικό αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια στον Προϋπολογισμό του 2017 που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.Οι αγρότες πλέον θα φορολογούνται βάσει της κλίμακας των μισθωτών και συνταξιούχων, με συντελεστές που ξεκινούν από το 22% και φτάνουν το 45%.Η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από 75% στο 100%.Για πρώτη φορά θα φορολογούνται οι βασικές αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Επίσης καταργήθηκε η έκπτωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια αυξήθηκε στο 24% με τους αγρότες να πωλούν με ΦΠΑ 13%. Τη νέα χρονιά αυξάνεται κατά 36,6 %, ο φόρος εισοδημάτων που θα προκύψουναπό ενοικίαση αγροτικής γης.Επιπλέον, όσοι αγρότες θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβληθεί νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. Τέλος, το αφορολόγητο θα χαθεί για την πλειοψηφία των αγροτών λόγω τεκμηρίων.

Στο ασφαλιστικό των αγροτών οι επιβαρύνεις ξεπερνούν κάθε απαισιόδοξο σενάριο. Στον ΟΓΑ οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών είναι πάνω από 92 εκ. €. Συνυπολογίζοντας την πρόβλεψη για είσπραξη εσόδων ύψους 95,3 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών, που ισχύει για το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η επιβάρυνση τη διετία 2016-2017 φθάνει τα 188 εκατ. ευρώ, χωρίς να λάβουμε υπόψη την αύξηση των εισφορών Υγείας.Το 2017 το ποσοστό μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται από 19% έως 27%. Μέχρι σήμερα οι αγρότες πληρώνανε από 1.000 έως 1.500 το χρόνο, για σύνταξη και υγεία μαζί. Το νέο κατώτατο ποσό από τη νέα χρονιά,χωρίς κέρδος και επιπλέον εισόδημα, ανέρχεται στα 1326 ευρώ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον Έλληνα αγρότη. Όσα ψέματα και αν πει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα νούμερα είναι εκεί, αμείλικτα. Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Να φορτώσει όλα τα βάρη στη δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα για να συντηρήσει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Απαιτείται άμεση αλλαγή πορείας που θα προέλθει μόνο μέσα από πολιτική αλλαγή. Η απάντηση στα κυβερνητικά αδιέξοδα είναι η φυγή προς τα εμπρός. Με αποφασιστικότητα πίστη στις δυνατότητες των Ελλήνων, στην Ελλάδα που παράγει, δημιουργεί είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Ο πρωτογενής τομέας στις δύσκολες για τον τόπο στιγμές έβγαζε τη χώρα από τα αδιέξοδα. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα.

Χρειαζόμαστε συνεργασίες, συνέργειες, στην πρωτογενή παραγωγή για νέα, καινούργια προϊόντα, εκμεταλλευόμενοι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την τεχνογνωσία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Χρειαζόμαστε πάνω από όλα μια νέα κυβέρνηση που να πιστέψει στη φυγή προς τα εμπρός. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. καθώς ένα είναι σίγουρο: όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προοπτική για τον αγρότη δεν υπάρχει.

*του Γιώργου Στύλιου, Βουλευτή Άρτας της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις