ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κατσιαντώνης: Με ενοχλεί η ψευτιά στη βουλή – Αν ήμουν σε άλλο κόμμα θα είχα διαγραφεί πέντε φορές

Με Ελασσονίτικο αίμα να τρέχει στις φλέβες του, γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έφυγε από αυτές όταν ήταν μόλις τριών ετών και επέστρεψε στα 14 του, λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας του πατέρα του. Έτσι ακριβώς τα ήθελε οι μοίρα στην αρχή, για να γράψει στη συνέχεια το καλύτερο σενάριο για ένα ελληνόπουλο, το οποίο κατάφερε σε νεαρή ηλικία να διαβεί το κατώφλι του Αμερικανικού κοινοβουλίου.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης επέστρεψε στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ελασσόνα, με την γυναίκα του και το παιδί τους, παίρνοντας μαζί και την υπόσχεση πως δε θα ασχοληθεί ξανά με την πολιτική. Το “ποτέ μη λες ποτέ” όμως βρίσκονταν προ των πυλών, αφού η γνωριμία του με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη ήταν αρκετή να τον μεταπείσει και σήμερα να βρίσκεται στο ελληνικό κοινοβούλιο ως ο ένας εκ των οκτώ Λαρισαίων εκπροσώπων στην εθνική μας αντιπροσωπεία.

Ποιά είναι η ιστορία του; Τι λέει για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας; Πώς είδε τις εξελίξεις στις ΗΠΑ; Ποιόν θεωρεί το χειρότερο Έλληνα πολιτικό της μεταπολίτευσης;

Σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα, ο Γιώργος Κατσιαντώνης απαντά με περισσό θάρρος, χωρίς να “λειαίνει” τις αιχμές του λόγου του.

Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Από την Ελασσόνα στις ΗΠΑ και εκεί στη βουλή του ισχυρότερου κράτους του πλανήτη. Πώς συνέβη αυτό;

Ο αδελφός μου ασχολήθηκε με την πολιτική πριν από εμένα. Κέρδισε την πρώτη του θητεία και μετά την εκλογή του, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μου ζήτησε να ασχοληθώ κι εγώ.

Στην Ελλάδα όταν ακούει κάποιος για τη βουλή των ΗΠΑ, έχει την αίσθηση πως πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Πώς τα κατάφερε ένα ελληνόπουλο με πολύ λίγες διασυνδέσεις;

Αυτή είναι η διαφορά με το ελληνικό σύστημα. Όταν πας πόρτα με πόρτα και σε γνωρίσει ο κόσμος γίνεται. Δεν έχει σημασία η εθνικότητα, από που προέρχεται. Κοιτάνε το παρουσιαστικό, το ήθος, θα συζητήσεις μαζί τους κι αν τους πείσεις θα σε ψηφίσουν.

Ο Σημίτης ήταν ο χειρότερος Έλληνας πολιτικός των τελευταίων 40 ετών

Ασπάζεστε την άποψη πως η μη πρόκριση του Μπέρνι Σάντερς αποτελεί μία τεράστια χαμένη ευκαιρία για την Αμερική και την ανθρωπότητα για αλλαγή πλεύσης;

Βέβαια. Αν κέρδιζε ο Σάντερς θα είχαμε κερδίσει σίγουρα την προεδρία και θα ήταν η πρώτη φορά για τους Δημοκρατικούς που θα κέρδιζαν τρίτη συνεχόμενη θητεία. Ο Μπέρνι είναι σοσιαλιστής κι αυτό ήταν ένα θέμα που προβλήθηκε πολύ. Οι Αμερικάνοι μπερδεύουν τον σοσιαλισμό με τον κομμουνισμό κι αυτό ήταν ένα μειονέκτημα του Σάντερς.

Που αισθάνεστε πιο χρήσιμος ως βουλευτής, στην Αμερική ή στην Ελλάδα;

Με τα σημερινά δεδομένα έκανα καλύτερο έργο στις ΗΠΑ, γιατί είναι πιο αξιοκρατικό το σύστημα κι εκεί υπάρχουν συναινέσεις. Θα σας αναφέρω απλά ως παράδειγμα ότι ήμουν σε μία επιτροπή για τον προϋπολογισμό της πολιτείας μας, ως μειοψηφία. Μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να “χαλάσουμε” τη διαδικασία, γιατί δεν έβγαινε. Δεν φεύγαμε από το τραπέζι, ακόμη και 15 ώρες συνεχόμενες, εάν δεν βρίσκονταν μέση λύση.

Όταν μπαίνετε στην βουλή των Ελλήνων, τι σας ενοχλεί περισσότερο;

Η ψευτιά. Το ψέμα. Στην ολομέλεια πέφτει πάντα η κομματική γραμμή που ο κάθε βουλευτής πρέπει να κάνει πάντα ακριβώς αυτό που του λένε, διαφορετικά θα διαγραφεί. Αν ήμουν σε κάποιο άλλο κόμμα, σίγουρα θα με είχαν διαγράψει τουλάχιστον πέντε φορές, γιατί έχω διαφοροποιηθεί σε κάποια θέματα από τη γραμμή της Ένωσης Κεντρώων.

Με τα σημερινά δεδομένα έκανα καλύτερο έργο στις ΗΠΑ, γιατί είναι πιο αξιοκρατικό το σύστημα κι εκεί υπάρχουν συναινέσεις

Για ποιό λόγο παρατηρείται κύμα φυγής στελεχών από την Ένωση Κεντρώων το τελευταίο διάστημα;

Δάκτυλος. Προσπαθούν να βγάλουν την Ένωση Κεντρώων εκτός βουλής.

Αυτή η άποψη δεν είναι όμως και λίγο ευθυνοφοβική; Γιατί να φταίνε πάντα οι άλλοι;

Σίγουρα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δεν μπορεί όμως να φταίει μόνον το κόμμα για το λόγο που αποχωρεί κάποιος.

Εσάς σας έχουν προσεγγίσει από άλλα κόμματα;

Όχι.

Εάν αυτό συμβεί κάποτε, πώς θα αντιδράσετε;

Θα παρέμεινα στην Ένωση Κεντρώων.

Στις επόμενες εκλογές θα είστε υποψήφιος με την Ένωση Κεντρώων;

Ναι.

Διακρίνω μία διστακτικότητα…

Όχι δεν υπάρχει διστακτικότητα. Βέβαια δεν ξέρει κανείς σε πόσο καιρό θα έχουμε εκλογές, αλλά θα παραμείνω στην Ένωση Κεντρώων.

Η γυναίκα σας τι σας συμβουλεύει για όλα αυτά που ζείτε στην πολιτική;

Δεν ήθελε κατ’ αρχάς να ασχοληθώ με την πολιτική στην Ελλάδα. Όταν πήγαμε μαζί στις ΗΠΑ για να παραιτηθώ από τη βουλευτική μου έδρα το 2014, είχα πει ότι δε θα ασχοληθώ ξανά. Όταν γνώρισα τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων σε μία ομιλία μου, με προσέγγισε και μου έκανε την πρόταση να με κατεβάσει πρώτο στη Λάρισα. Ήταν Ιούλιος του ’15. Το σκέφτηκα για μία εβδομάδα και αποφάσισα να ενταχθώ στο ψηφοδέλτιο.

Το γεγονός ότι ο κ. Λεβέντης αποτελεί μία “cult” φυσιογνωμία στην ελληνική πολιτική σκηνή σας έχει προβληματίσει ποτέ;

Όχι δε με προβληματίζει γιατί ο κ. Λεβέντης προσπάθησε για 30 χρόνια να μπει στη βουλή. Αυτά που έλεγε πριν από 30 χρόνια, τα λέει και τώρα.

Αυτά που έλεγε πριν από 30 χρόνια ο Λεβέντης, τα λέει και τώρα.

Εάν την επόμενη ημέρα των επόμενων εκλογών, η Ένωση Κεντρώων ήταν ο ρυθμιστής των εξελίξεων, με ποιόν από τους δύο θα πηγαίνατε;

Έχει κάνει δήλωση πάνω σε αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. Ανεξάρτητα του ποιός θα είναι πρώτο κόμμα, εμείς θα στηρίξουμε συναινετικό σχήμα. Να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη και να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος.

Ποιός είναι για εσάς ο χειρότερος έλληνας πολιτικός που έχει περάσει τα τελευταία 40 χρόνια από τη χώρα μας;

Ο Κώστας Σημίτης. Γιατί αν δούμε τα νούμερα και το τι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος στα χρόνια της κυβέρνησής του, είναι στην ουσία το 60% της καταστροφής της χώρας μας που μας έφθασε σε αυτό το σημείο.

Σε ότι αφορά τον διάδοχο του κ. Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή, θεωρείτε ότι διογκώθηκαν τα νούμερα σχετικά με το έλλειμμα;

Μα, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.  Ο Κώστας Καραμανλής διπλασίασε το χρέος μέσα σε τρία χρόνια.

Τότε γιατί δεν είναι αυτός ο χειρότερος κατά την άποψή σας;

Είναι ο δεύτερος χειρότερος. Θα έλεγα 60% Σημίτης και 40% Καραμανλής. Αν εκείνη την περίοδο γίνονταν πραγματικά μεταρρυθμίσεις, δε θα είχαμε σήμερα πρόβλημα.

Εάν το ’93 ο Αντώνης Σαμαράς δεν “έριχνε” την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα στην Ελλάδα;

Πιστεύω πως ναι, σε ένα μεγάλο βαθμό. Σίγουρα όμως όχι στην εξωτερική πολιτική, γιατί αν θυμάστε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο άνθρωπος που “πούλησε” το όνομα “Μακεδονία”.

Οι αμερικανοί τί εικόνα έχουν για την Ελλάδα;

Στα πρώτα χρόνια παίζαμε παντού. Είχε περάσει η γερμανική άποψη ότι ο Έλληνας είναι τεμπέλης και δε θέλει να προοδεύσει. Τα τελευταία δύο χρόνια βέβαια αυτή η εικόνα έχει αλλάξει, γιατί και ο αμερικανικός λαός βλέπει τι περνούν οι έλληνες.

Οι αμερικανοί πολίτες τα λένε αυτά σε αντίθεση με τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία μέσω του ΔΝΤ ζητά επιπρόσθετα μέτρα ύψους 4 δις…

Ξέρετε γιατί ζητάνε αυτά τα μέτρα; Γιατί δε μας εμπιστεύονται. Οι Ευρωπαίοι δε ζήτησαν ποτέ μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αυτά είναι δικά μας. Αυτό που ζητούν τόσα χρόνια είναι μεταρρυθμίσεις. Εάν είχαν γίνει αυτά εδώ και οκτώ χρόνια, δε θα μιλούσαμε για μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Επειδή ο αμερικανικός δάκτυλος πάντα πλανάται πάνω από τα εθνικά μας θέματα είτε ως συνομωσιολογικό σενάριο, είτε ως απτή πραγματικότητα, ο Λευκός Οίκος θέλει τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία;

Βέβαια, αυτό φάνηκε από την ομιλία του προέδρου του κ. Ομπάμα που στην πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα, έδωσε εύσημα στον κ. Τσίπρα για τον αγώνα που κάνει για να πάει μπροστά η χώρα. Δεν τα έχει πει κάποιος άλλος πρόεδρος όλα αυτά.

Άρα λοιπόν, γιατί δε θα μακροημερεύσει στην εξουσία ο κ. Τσίπρας, όπως ισχυρίζεται ο κ. Λεβέντης, αφού έχει τη στήριξη της Αμερικής;

Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στην εξουσία. Δε θα αποχωρήσει σύντομα. Αν θα έβλεπα εκλογές, αυτό θα ήταν τέλος του ’18 ή το ’19.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις