ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ηλίας Κοτσιμπογεώργος: Απαιτείται ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος για να βγούμε από το τούνελ

Την άποψη πως με την ασκούμενη κυβερνητική οικονομική πολιτική της υπερφορολόγησης των πάντων, δεν πρόκειται να δούμε ποτέ φως στο τούνελ, εκφράζει ο Λαρισαίος οικονομολόγος και υποψήφιος με την παράταξη ΔΗ.ΚΙ.Ο., στο 7ο Π.Τ. του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, στις ερχόμενες εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, Ηλίας Κοτσιμπογεώργος.

Μιλώντας στο onlarissa.gr, ο κ. Κοτσιμπογεώργος τονίζει την αδήριτη ανάγκη για ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με ανακατανομή των φορολογικών βαρών, αλλά και για μεταρρυθμίσεις σε διαφορετική κατεύθυνση ώστε να βγούμε από την ύφεση.

Σε ότι αφορά την υποψηφιότητά του και τις επικείμενες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, “προκαλεί” τους συναδέλφους του, “να εκλέξουν τον καλύτερο και πιο εξειδικευμένο υποψήφιο με τη μελέτη της εμπειρίας και του παρελθόντος όλων των υποψηφίων και με βάση το ποιος πιστεύουν ότι θα βοηθήσει τον κλάδο μας περισσότερο και να μην ψηφίσουν τυφλά με τις συστάσεις των φίλων τους” όπως χαρακτηριστικά λέει.

Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Για ποιό λόγο αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου;

Η τριετία που πέρασε ήταν αναμφισβήτητα η πιο δύσκολη, καθότι η πρωτοφανής οικονομική και φορολογική καταιγίδα, η οποία έπληξε όλη την κοινωνία, έπληξε και τους οικονομολόγους. Σ’  αυτή τη δύσκολη εποχή αποφάσισα να θέσω για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, καταρχήν, διότι πιστεύω ότι οι δύσκολες εποχές απαιτούν την συμμετοχή όλων.

Πρωταρχικός στόχος και επιθυμία μου είναι να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, καθότι, λόγω της πολυετούς επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριοποίησής μου, γνωρίζω τα προβλήματα και τις ανάγκες των συναδέλφων μου και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω με ουσιαστικές προτάσεις, ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να διευκολυνθεί η επαγγελματική τους καθημερινότητα.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο χρειάζεται τη δυναμική ανθρώπων της αγοράς, αυτοδημιούργητων, με εμπειρία και άποψη για την πραγματική οικονομία και λύσεις για την ανάκαμψη της αγοράς.

Μεγαλώνοντας, εξάλλου, αισθάνεσαι ότι ήρθε η ώρα να σταματήσεις να κρίνεις τους άλλους και ότι πρέπει να καταστείς συμμέτοχος στη διαμόρφωση του μέλλοντος σου και του κλάδου σου. Πάντως, όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν ότι η επιλογή της ενασχόλησής μου με τις εν λόγω εκλογές δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση προϊόν προσωπικών φιλοδοξιών ή προσπάθειας προσωπικής ανάδειξης και αποκόμισης οφελών.

Μπορούν να βρεθούν και αν ναι ποιά, κίνητρα για το συνδικαλίζεσθαι μέσα σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία;

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Ν. 1100/80 περί ιδρύσεώς του και σύμφωνα με το θεσμικό του πλαίσιο είναι επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας, ήτοι αποτελεί έναν επιστημονικό φορέα και όχι ένα συνδικαλιστικό όργανο, ώστε να κάνουμε λόγο για συνδικαλισμό.

Ειδικότερα, σκοποί του ΟΕΕ είναι η έρευνα και ανάλυση οικονομικών θεμάτων, η γνωμοδότηση για οικονομικά θέματα, η χορήγηση στα μέλη του ειδικής άδειας να ασκήσουν οικονομολογικό επάγγελμα, η ανάπτυξη  της επιστημονικής οικονομικής σκέψεως των μελών του και των παραγόντων της οικονομικής ζωής της Χώρας, η έκδοση Επιστημονικού Δελτίου και Συγγραμμάτων κλπ, ώστε να γίνεται λόγος για δικαίωμα συνδικαλίζεσθαι με την έννοια της οργάνωσης των εργαζομένων σε σωματεία (συνδικάτα) για προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Πρακτικά το νέο μοντέλο φορολογικής διοίκησης με την διείσδυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σας έχει μετατρέψει σε άμισθους “υπαλλήλους” του υπουργείου Οικονομικών, λένε πολλοί συνάδελφοί σας. Ασπάζεστε αυτή την άποψη;

Συμφωνώ ακράδαντα με την άποψη αυτή, διότι πραγματικά το Υπουργείο έχει τρέψει τους ελεύθερους επαγγελματίες οικονομολόγους σε ένα είδος «έμμεσων ελεγκτών» του.

Έχουμε την πλήρη ευθύνη για την τήρηση των βιβλίων, τη σύνταξη οικονομικών καταστάσεων, τη σύνταξη δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καταστάσεων ακίνητης περιουσίας κλπ., τις οποίες αποστέλλουμε ηλεκτρονικά έτοιμες στο Υπουργείο, ενώ έχουμε πλέον αντικαταστήσει τις Δ.Ο.Υ., το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και άλλους δημόσιους οργανισμούς χωρίς την αντίστοιχη πληρωμή.

Εν τω μεταξύ, οι συνεχείς αλλαγές στη  φορολογική νομοθεσία, και η έκδοση ταυτόχρονα χιλιάδων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων έχουν καταστήσει το επάγγελμά μας ιδιαίτερα δύσκολο και ψυχοφθόρο.

Ιεραρχώντας τα, ποιά είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα στον κλάδο σας;

Το σημαντικότερο πρόβλημα στον κλάδο μας θεωρώ ότι είναι η μη κατοχύρωση της υπογραφής και της αμοιβής των μελών του Ο.Ε.Ε. Εφόσον όλες οι φορολογικές δραστηριότητες ελέγχονται υπεύθυνα από εμάς πριν κατατεθούν στο Υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να προστατευθούν οι αμοιβές μας με την κατοχύρωση ελάχιστης αμοιβής, ανάλογα με την παραπάνω ευθύνη.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες οικονομολόγους, αλλά για τους οικονομολόγους ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έχουν την ευθύνη των φορολογικών ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά και για τους μελετητές, οι οποίοι εκπονούν μελέτες για επενδύσεις μεγάλων έργων, χωρίς κανείς από τους παραπάνω να αμείβεται αναλόγως των υπηρεσιών που προσφέρει.

Το δεύτερο πρόβλημα στον κλάδο μας είναι ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο συμβουλευτικός ρόλος του ΟΕΕ στους τομείς της Εθνικής Οικονομίας, σύμφωνα πάντα και με τον ιδρυτικό του Νόμο, ήτοι πρέπει αποκτήσει πιο ενεργητικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, στις διαδικασίες και τους θεσμούς οικονομικού αντικειμένου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Εθνικής Οικονομίας, γνωμοδοτώντας επί γενικών και ειδικών οικονομικών θεμάτων κλπ.

Το τρίτο πρόβλημα στον κλάδο μας είναι η δυσκολία στην επικοινωνία και επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών. Το ΟΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ειδικό φοροτεχνικό τμήμα, το οποίο θα ήταν αφενός αρμόδιο για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία του φορέα και των μελών του με το Υπουργείο Οικονομικών,αφετέρου θα είχε συμβουλευτικό και ελεγκτικό ρόλο και θα συνέδραμε το Υπουργείο Οικονομικών στην επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτών – επαγγελματικών και Υπουργείου.

Θεωρείτε πως με το υπάρχον φορολογικό μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μπορεί να φανεί φως στο τούνελ της ύφεσης;

Εννοείται πως με την ασκούμενη κυβερνητική οικονομική πολιτική της υπερφορολόγησης των πάντων, δεν πρόκειται να δούμε ποτέ φως στο τούνελ! Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε διαρκή ύφεση και οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την κατανάλωση και την ανεργία είναι πραγματικά δυσοίωνες.

Όλες οι οικονομικές μελέτες και εκθέσεις που έχουν συνταχθεί για λογαριασμό διαφόρων φορέων επισημαίνουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική αποθαρρύνει την εργασία και την επιχειρηματικότητα, δοκιμάζει τις αντοχές της ιδιωτικής οικονομίας και θολώνει τις προοπτικές ανάκαμψης, ενώ επαναλαμβάνουν ότι πρέπει ν’ αλλάξει το μίγμα της, προκειμένου να επιτευχθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Απαιτείται ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με ανακατανομή των φορολογικών βαρών, ενώ θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και σημαντικές προσπάθειες και προς άλλες κατευθύνσεις (μείωση δημόσιων δαπανών, δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού για τις επιχειρήσεις, στήριξη του τουρισμού και τομέα της μεταποίησης προϊόντων, ανάκαμψη εξαγωγών κλπ).

Για ποιό λόγο να σας προτιμήσει κάποιος με την ψήφο του στις επικείμενες εκλογές;

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που απαιτούν οι καιροί, θεωρώ πως μπορώ να συμβάλω δημιουργικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΟΕΕ και των μελών του. Πιστεύω ότι η επιστημονική μου κατάρτιση, η δεκαπενταετής εμπειρία μου στο ελεύθερο επάγγελμα του Οικονομολόγου και η αγάπη μου γι’ αυτό ήταν αρκετά για να θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές.

Επιπλέον, με την ομάδα των συνυποψήφιων μου στη Λάρισα έχουμε καταλήξει σε ρεαλιστικό πρόγραμμα και ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του κλάδου μας. Με επικεφαλής για την τοπική διοίκηση  εμένα τον Ηλία Κοτσιμπογεώργο (οικονομολόγο – λογιστή) και για το πανελλήνιο όργανο τον Πασχάλη Τζιαστούδη (οικονομολόγο – εφοριακό) και τους υπόλοιπους συνυποψήφιους για την τοπική διοίκηση Ευάγγελο Αναγνωστόπουλο (οικονομολόγο – εφοριακό), Γεώργιο Νάστο (οικονομολόγο – εκπαιδευτικό), Βασίλεια Πετράκου (οικονομολόγο – ιδ. υπάλληλο) και για το πανελλήνιο όργανο Ευάγγελο Παπαλέξη (οικονομολόγο – μελετητή), Γεώργιο Νάστο (οικονομολόγο – εκπαιδευτικό), Γεώργιο Ζιαράγκα (οικονομολόγο), έχουμε καλύψει όλα τα φάσματα και τις διαστάσεις του οικονομολόγου και είμαστε όλοι επαγγελματίες σε αυτό που κάνουμε.Επίσης, θεωρώ ότι στο ΟΕΕ απαιτούνται φρέσκα μυαλά, νέοι άνθρωποι με κατάρτιση, εμπειρία και γνώσεις, με όραμα, πρόγραμμα και καθαρότητα.

Οι νέοι αποτελούν εξ’ ορισμού τους φορείς της ανανέωσης και της αλλαγής και ως νέο άτομο, θεωρώ ότι έχω όλη την απαιτούμενη ενέργεια να εργαστώ σκληρά και αδιάκοπα για να πετύχω τους στόχους που θέτουν οι συνάδελφοί μου. Αν οι συνάδελφοι επιθυμούν πραγματική αλλαγή, θα πρέπει να επιτρέψουν και σε καινούργιους ανθρώπους με νέες ιδέες την εκλογή τους στο ΟΕΕ.

Προκαλώ τους συναδέλφους μου να εκλέξουν τον καλύτερο και πιο εξειδικευμένο υποψήφιο με τη μελέτη της εμπειρίας και του παρελθόντος όλων των υποψηφίων και με βάση το ποιος πιστεύουν ότι θα βοηθήσει τον κλάδο μας περισσότερο και να μην ψηφίσουν τυφλά με τις συστάσεις των φίλων τους.

Διαφορετικά, δεν έχουμε το δικαίωμα να παραπονούμαστε ότι οι εκλεγόμενοι δεν εργάζονται για εμάς. Είμαι αποφασισμένος να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις και δεσμεύομαι απέναντι στους συναδέλφους μου ότι θα το πράξω. Για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ να με στηρίξουν με τη ψήφο τους στις προσεχείς εκλογές του ΟΕΕ, με τη διαβεβαίωση ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις