ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστουγεννιάτικες συναυλίες στο θέατρο του ΟΥΗΛ το Σαββατοκύριακο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Λαρισαίων και το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας συνδιοργανώνουν Χριστουγεννιάτικες συναυλίες το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 19:30 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 11:30 το πρωί στο θέατρο ΟΥΗΛ.

Στην συναυλία του Σαββάτου θα αποδοθεί το κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα για 2 βιολιά BWV 1043 του J.S.Bach. H σύνθεση του κοντσέρτου έγινε στην ευτυχισμένη περίοδο κατά την οποία ο Bach ζούσε στο Κάιτεν (1717-1723) γράφοντας μεταξύ άλλων και τα περίφημα «Βραδεμβούργια Κοντσέρτα».

Παρά το γεγονός ότι αρκετά έργα του γνωστού συνθέτη εκείνης της περιόδου έχουν χαθεί, το κοντσέρτο για 2 βιολιά το οποίο διακρίνεται  από την μπαρόκ φόρμα διασώθηκε από τον γιό του Kαρλ Εμμάνουελ Μπαχ. Το έργο θα αποδώσει η κα Ελεάνα Βλιτσάκη, και η κα Χριστίνα Τσίγκα.

Στην συνέχεια η ορχήστρα “Solartium” θα αποδώσει χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλο τον κόσμο. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση έχει ο μαέστρος Νίκος Στ. Ευθυμιάδης.

Λίγα λόγια για τις σολίστ:

Η Ελεάνα Βλιτσάκη γεννήθηκε στη Λάρισα και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο βιολί και στα Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (τάξη βιολιού Στ. Λαέτσου και Αρμονίας  Γ. Τσανακά). Σπούδασε μουσικολογία στο Α.Π.Θ. ενώ παράλληλα συνέχισε τις ωδειακές της σπουδές βιολιού και αντίστιξης στο Νέο Ωδείο Θεσ/νίκης (τάξεις Τ. Παπαδημητρίου και Χρ. Σαμαρά αντίστοιχα).

Ολοκληρώνοντας τις πανεπιστημιακές της σπουδές, απέκτησε με βαθμό “Άριστα” το Δίπλωμα βιολιού  (τάξη Γ. Γεωργιάδη)  και το πτυχίο φούγκας (τάξη Γ. Γράμψα). Έχει παρακολουθήσει ενεργά (masterclass)  πλήθος σεμιναρίων βιολιού ( Λ. Καβάκος, T. Gabora, Γ. Δεμερτζής, L. David ), ορχήστρας (Γ. Χατζηνίκος, Δ. Αγραφιώτης Δ. Δημόπουλος, Ο. Δημητριάδης, Κ. Τρικολίδης κ.α.) και διεύθυνσης χορωδίας (μονοετές σεμινάριο με τον Κ. Κωσταντάρα ). Έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες  ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, χορωδιών και συνοδευτικών συνόλων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Είναι διορισμένη από το 2003 (ΑΣΕΠ),  στη Μέση Εκπαίδευση, ως καθηγήτρια βιολιού στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας. Έπειτα από 10ετή διδασκαλία βιολιού σε Δημοτικά Ωδεία πόλεων της Θεσσαλίας, ξεκίνησε και συνεχίζει να εργάζεται στο Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας από την ίδρυσή του (2003) έχοντας την εποπτεία του τμήματος κλασικών εγχόρδων. Διδάσκει βιολί και εκπαιδεύει-διευθύνει την παιδική κλασική ορχήστρα «Solartino» του Σ.Ω.Λ

Η Χριστίνα Τσίγκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 7 ετών με βασικό καθηγητή τον Στέφανο Σιμονίδη στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Καθ’ όλη τη διάρκεια των μουσικών σπουδών της συμμετείχε ενεργά σε πληθώρα σεμιναρίων βιολιού, στην Ελλάδα, την Αυστρία και την Ισπανία με καταξιωμένους καθηγητές μεταξύ των οποίων οι: Lewis Kaplan, Ara Malikian, Margherita Marseglia, Marilyn McDonald, Elisabeth Baich, Georg Hamann και Isabel Villa. Το 2009 ολοκλήρωσε με Άριστα τις σπουδές της στην ειδίκευση βιολιού του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πα.Μακ., στην τάξη του κ. Δημήτρη Χανδράκη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακό διπλώματος σπουδών στο πεδίο της Σημειωτικής και των Πολιτισμικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).

Από το 2003 εστίασε το ενδιαφέρον της στα έργα μουσικής δωματίου και ιδιαίτερα στο ρεπερτόριο του piano trio, δίνοντας πολλές συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κορυφαία στιγμή της πορείας της υπήρξε η εκτέλεση έργων Κωνσταντινίδη και Σκαλκώτα, σε απευθείας μετάδοση από την Κρατική Κινέζικη Τηλεόραση (Πεκίνο, 2010). Από το 2010 διδάσκει σε Μουσικά Σχολεία και ωδεία. Είναι μέλος της European String Teacher Association UK, της International Society for Music Education και της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση, στης οποίας το Δ.Σ. διετέλεσε μέλος κατά το 2014-2016. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διδακτική του βιολιού σε μικρές ηλικίες και σε νέες διδακτικές μεθοδολογίες.

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις