ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση της ΚΝΕ στο κτήριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 4 Δεκέμβρη στο κτήριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου η εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης του Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ «Τραγούδια του Λαϊκού Κινήματος περιόδου 1940-1949. Από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας».
Η εκδήλωση άνοιξε με τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Βασίλη Μπαλογιάννη στην συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πάνο Κοδέλα μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ ενώ την παρουσίαση της έκδοσης έκανε ο Αχιλλέας Σίμος μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ:
«Σύντροφοι και φίλοι καλησπέρα
Εκ μέρους του Κ.Σ. της ΚΝΕ χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Σ.Π. Θεσσαλίας να ετοιμάσει αυτήν την όμορφη έκδοση, που συμβάλει στην ανάδειξη μιας σημαντικής πλευράς του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας, του αντάρτικου τραγουδιού. Αυτό το μικρό βιβλιαράκι είναι γεμάτο στίχους που έμειναν ανεξίτηλοι στην καρδιά και στο μυαλό χιλιάδων μαχητών και μαχητριών του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται άντεξαν στο χρόνο και από στόμα σε στόμα έγιναν σημαντική κληρονομιά του λαού μας. Φυσικά και δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που το Σ.Π. προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία αφού ειδικά η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η 100χρονη σχεδόν ζωή και δράση του ΚΚΕ, αποτελεί για μας, τους νεότερους, πηγή άντλησης πολύτιμων διδαγμάτων, πυξίδα στα σύγχρονα κα­θήκοντα της ταξικής πάλης, οδηγός στις σημερινές συνθήκες, σε κάθε αγώ­να, στην καθημερινή κοπιαστική δουλειά των κομμουνιστών, στη νέα βάρδια των αγωνιστών.

img_20161204_152541

Οι στίχοι των τραγουδιών που έχουν καταγραφεί στην έκδοση περιέχουν την επαναστατική σπίθα, την αισιοδοξία ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει, απευθύνουν κάλεσμα μάχης που παραμένει επίκαιρο ως τις μέρες μας «Όποιος θελήσει να φάει τίμιο ψωμί για να ζει ας μας σταθεί εις το πλάι ν’ αγωνιστούμε μαζί» αναφέρει ένα τραγούδι από την Μαρμάριανη Αγιάς. Είναι το κάλεσμα που απευθύνουν σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κάθε τίμιος αγωνιστής στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, σε σχολεία και σχολές. Γιατί σύντροφοι και φίλοι η επίθεση της αστικής τάξης εντείνεται σε όλα τα μέτωπα. Ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί γιατί «χοντραίνει» ο ενδοιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην περιοχή μας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία. Άλλοι αναδυόμενοι παίχτες όπως η Τουρκία διεκδικούν επιθετικά μεγαλύτερο ζωτικό χώρο για την κερδοφορία των μονοπωλίων τους. Η αυξανόμενη προκλητικότητα και επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας τις τελευταίες μέρες, με τις δηλώσεις του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης και των υπαρχόντων συνόρων, ή αυτές του υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Φαίνεται επίσης ότι μέσα στους σχεδιασμούς μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων βρίσκεται και η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Να αποκαλύψουμε ότι σε αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια μπλέκει το λαό μας η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Να έχουμε ξεκάθαρο ότι όσο το κεφάλαιο δυσκολεύεται να μπει σε φάση ορμητικής ανάπτυξης τόσο δυναμώνει ο κίνδυνος για τους λαούς περιφερειακών πολεμικών συγκρούσεων η ακόμη και ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αλλά ακόμα και να καταφέρει το καπιταλιστικό σύστημα να περάσει σε φάση ανάκαμψης αυτή θα είναι αναιμική και θα πατήσει στα συντρίμμια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το 2017 φέρνει προϋπολογισμό που προβλέπει πάνω από 2,5 % ανάπτυξη με παράλληλα μέτρα περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες και φόρους τεσσάρων δις ευρώ. Μας καλεί να κάνουμε θυσίες για την κερδοφορία του μονοπωλίων ώστε να μειωθεί το χρέος δηλαδή 4ο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση είναι μάστορας στην εξαπάτηση λαϊκών συνειδήσεων, τιμά υποτίθεται την γενιά της αντίστασης στην Καισαριανή και στον Άι Στράτη αλλά την δέρνει όταν διεκδικεί συντάξεις, συλλαμβάνει τα «εγγόνια» της που αγωνίζονται για μόρφωση-δουλειά-ζωή στη Λαμία και αλλού. Συλλαμβάνει συντρόφους μας, μέλη της ΚΝΕ, που ενημερώνουν μαθητές έξω από σχολεία όπως στον Τύρναβο, ενώ πρόσφατα στο Κιλκίς σέρνει σε δίκη στέλεχος της ΚΝΕ για τον ίδιο λόγο. Στην επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου απαγόρεψε τις διαδηλώσεις στην Αθήνα. Υπηρετεί με συνέπεια τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, νέα φοροληστεία και αυτά πάνε χέρι-χέρι με την καταστολή των αγώνων του λαού μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ όπως τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και επιτελεία διαστρεβλώνει και συκοφαντεί τον Σοσιαλισμό ψάχνει αριστερό άλλοθι για την αντιλαϊκή του πολιτική κάνοντας κινήσεις εντυπωσιασμού με αφορμή τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, του Φιντέλ Κάστρο. Αν μπορούσε ο σύντροφος να ακούσει αυτές τις μέρες τις άναρθρες κραυγές, τον αντικομμουνισμό που εξαπολύουν οι απανταχού εκπρόσωποι της αστικής τάξης, είτε εθνικιστές, είτε κοσμοπολίτες θα ένιωθε τιμή και περηφάνια. Γιατί ήταν μισητός στους αστούς όλου του κόσμου, στους φασίστες τα μαντρόσκυλά τους αλλά ήταν αγαπητός στους Κομμουνιστές, στους αγωνιστές κάθε λαού. Οι οπορτουνιστές τον χαρακτηρίζουν τελευταίο επαναστάτη για να κρύψουν ότι θα συνεχίζει να ζει μέσα από τους αγώνες μας για τη νέα κοινωνία, τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό που παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος.
Κρατάμε τα λόγια του σ. Φιντέλ για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας: «Δεν έχει σημασία πόσο μικρός είσαι, αν έχεις πίστη και σχέδιο δράσης». Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της Απεργίας στις 8 Δεκέμβρη. Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με επίκεντρο τα εργασιακά βάζουν ειδικά στο στόχαστρο τα δικαιώματα της γενιάς μας, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης με δουλειά λάστιχο, θεσμοθετεί τον υποκατώτατο μισθό, προωθεί μισθούς στα 586 ευρώ. Να σημάνει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς και μόρφωσης. Υπάρχει η θετική πείρα κινητοποιήσεων και αγωνιστικών παρεμβάσεων του προηγούμενου διαστήματος. Το Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο με αιχμή την ανεργία που οργάνωσαν το ΕΚΛ, δεκάδες εργατικά σωματεία και αγροτικοί σύλλογοι. Η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων στην Νίκαια με αντιπροσωπείες από 40 νομούς της χώρας. Οι κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών στις 7 Σεπτέμβρη, στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Συνεχίζουμε μαχητικά για την απεργία πυροδοτώντας τη συζήτηση, την οργάνωση της πάλης στα μαθητικά συμβούλια, στους σπουδαστικούς – φοιτητικούς συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα σε ΙΕΚ και ΕΠΑΣ. Δίνουμε μαχητική νεολαιίστικη απάντηση στο πλάι του εργατικού ταξικού κινήματος γιατί δεν δεχόμαστε τα μέτρα τους. Διεκδικούμε πίσω όλα όσα μας πήραν τα προηγούμενα χρόνια. Παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Βάζουμε τις βάσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας, ζυμώνουμε την προοπτική. Αντλούμε δύναμη από τους ηρωικούς ταξικούς αγώνες τον αιώνα που μας πέρασε. Από την μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική επανάσταση, φέτος, το 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πραγματοποίησή της. 100 χρόνια από μεγάλο άλμα της ανθρωπότητας που παρά το προσωρινό πισωγύρισμα έσπασε τον πάγο και χάραξε το δρόμο του μέλλοντος. Καρπός των πρωτοπόρων Κομμουνιστικών ιδεών ήταν και το Κόμμα μας, το ηρωικό ΚΚΕ. Μελετάμε με σεβασμό την Ιστορία του Κόμματός μας, την ιστο­ρία της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνε­χίζουμε.

Διαβάζοντας την έκδοση του Σ.Π. Θεσσαλίας μας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό το σύνθημα της ΕΠΟΝ «Πολεμάμε και Τραγουδάμε». Με αυτό το πνεύμα απευθυνόμαστε στους μαθητές της περιοχής μας, και τους λέμε ότι χρειάζεται να ψάξουν, να αναζητήσουν και οι ίδιοι την ιστορική αλήθεια, που δε θα βρούνε γραμμένη στα σχολικά εγχειρίδια.
Στα μονοπάτια της σύγχρονης ιστορίας του λαού και του τόπου μας συ­ναντά κανείς τους νέους της ηρωικής ΟΚΝΕ, τους ματωμένους ταξικούς αγώ­νες της δεκαετίας του ’30, το αγροτικό κίνημα να εξεγείρεται. Ειδικά η περίοδος 1940-1949 στιγματίζεται από τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ στις πόλεις και τα βουνά, τα συγκλονιστικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα, τον κορυφαίο αγώνα του ΔΣΕ. Μέσα σε αυτό το ιστορικό – κοινωνικό πλαίσιο ανασυγκροτούνται οι οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, εκατοντάδες αντιστασιακά έντυπα διακινούνται από χέρι σε χέρι, δίνεται η μάχη της σοδειάς, αναπτύσσεται μαζικό αντάρτικο κίνημα σε μια περιοχή που αποτελεί πέρασμα στρατηγικής σημασίας. Οι στίχοι «Αντάρτης κλέφτης παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός» συμπυκνώνουν την ουσία των γεγονότων.

Απευθυνόμαστε επίσης σε φοιτητές που αγκομαχάνε μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους, που μετατρέπονται σε ένα όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, λέγοντας τους ότι η ιστορία της ταξικής πάλης στη χώρα μας, εί­ναι αυτή που μπορεί να τους δώσει απαντήσει, ότι τα πράγματα αλλάζουν, ότι ο συσχετισμός δύναμης δε μένει αναλλοίωτος, δεν είναι ποτέ στατικός. Επιδιώκουμε να συναντηθούμε και να κουβεντιάσουμε με τους σπου­δαστές της κατάρτισης, τα νέα ζευγάρια, τους νέους εργαζόμενους, που πε­ριπλανώνται από την μερική απασχόληση, στην ανεργία και στην κατάρτιση για να ορθώσουμε τείχος αντίστασης, απέναντι στην πολιτική που μας κλέβει μια ζωή με δικαιώματα, για να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε.

Ταυτόχρονα, απευθυνόμαστε στους αγωνιστές της εποποιίας του ΕΑΜ, στους μαχητές και μαχήτριες της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη χώρα μας, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), στους απογόνους τους.

Η μεγάλη στρατιά της γενιάς αυτής, του ΕΑΜικού, του ΕΛΑΣίτικου Αγώνα και του αγώνα του ΔΣΕ έπραξε τη γνώμη της με αυταπάρνηση και χαρίστηκε στους ανθρώπους πέρα από το μέτρο. Πάλεψε για το ταξικό της δίκιο, με­γαλούργησε με το όπλο στο χέρι, με την πένα, με το τραγούδι, αγωνίστηκε ενάντια στους ξένους και ντόπιους δυνάστες για τα συμφέροντα του λαού. Ταυτίστηκε ή σε μεγάλο βαθμό εμπνεύστηκε από τα οράματα και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Αυτή η ιστορική κληρονομιά διαπαιδαγώγησε γενιές και γενιές κομ­μουνιστών, νέων αγωνιστών, συνέβαλε κρατώντας την σημαία του Κόμματος ψηλά σε κάθε καμπή της ιστορίας, στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης 1989-1991 αλλά και στη συνέχεια.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της έκδοσης: Έκφραση αυτής της μεγάλης κίνησης μαζών, του λαϊκού ταξικού αγώνα είναι ο λαϊκός πολιτισμός που δημιουργήθηκε, από τον ίδιο τον αγωνιζόμενο λαό. Το θέατρο του βουνού και τα αντάρτικα τραγούδια είναι δυο χαρακτη­ριστικές «στιγμές» τέτοιας λαϊκής δημιουργίας. Γι΄αυτό και σήμερα τραγου­διούνται, χορεύονται, συγκινούν. Οι στίχοι τους φωτίζουν μάχες, γεγονότα και λαϊκούς ήρωες που παραδειγματίζουν ως τις μέρες μας. Ακτινοβο­λούν και δείχνουν την υπεροχή των κομμουνιστικών ιδεών που έπαιρναν και παίρνουν τη μορφή περήφανης στάσης απέναντι σε κάθε αντίπαλο.

Διαβάζουμε στην έκδοση ότι τα πρώτα αντάρτικα τραγούδια δημιουργήθηκαν από διασκευές εμβατηρίων και κλέφτικων τραγουδιών στα οποία οι αντάρτες άλλαζαν τους στίχους ώστε να αναφέρονται στον αγώνα που έδιναν ενάντια στον κατακτητή. Το ΕΑΜ μουσικών οργανώνει αποφασιστικά αυτή τη δουλειά, καλλιτέχνες, δημιουργοί, απλοί αγωνιστές συμβάλουν στην δημιουργία αντάρτικων τραγουδιών Έτσι το 1942 ο Βασίλης Ρώτας γράφει τον ύμνο του ΕΑΜ, εμβληματικό χιλιοτραγουδισμένο αντάρτικο τραγούδι με τα τρία γράμματα που δείχνουν φωτεινό το δρόμο για να φέρουμε τη λευτεριά όπως χαρακτηριστικά λένε οι στίχοι.

Τι άλλο θα βρούμε μέσα; Βρίσκουμε τραγούδια της περιοχής μας. Για παράδειγμα της έκδοσης του επαρχιακού συμβουλίου της ΕΠΟΝ Βόλου με ειδική αναφορά στην δραστηριότητα των λεσχών της ΕΠΟΝ ή την σπουδάζουσα νεολαία όπως στο τραγούδι «Πρώτα εμείς οι σπουδαστές» που πατάει στον παραδοσιακό σκοπό του τραγουδιού Σαμιώτισσα. Βρίσκουμε τραγούδια επίσης από την Ελασσόνα, την Μαρμάριανη, τραγούδι για την μάχη της σπηλιάς στην Αγιά το 1944 μεταξύ του ΕΛΑΣ και δυνάμεων Γερμανών και Ταγματασφαλιτών, από τον Όλυμπο και την ορεινή Θεσσαλία, τα Άγραφα, την Καρδίτσα όπως το «Σηκώνομαι πολλά πρωί» αφιερωμένο στον Άρη Βελουχιώτη που θα παίξει μετά και η ορχήστρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τραγούδι «Του Καπετάν Κόζακα» που έγραψε ο Βασίλης Τσιτσάνης και παίχτηκε μαζί με άλλα στην Πύλη Τρικάλων το 1943 μετά από πρόκληση του ΕΑΜ αλλά δεν διασώζεται η ηχογράφησή του.

Η επόμενη ενότητα περιλαμβάνει τραγούδια από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι στίχοι των τραγουδιών περιγράφουν σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης π.χ. για τον Δεκέμβρη του 44, τον ΔΣΕ και τους αξιωματικούς του όπως «Για τον Πέρδικα και τον Κοντολώνη», ο «Φρούραρχος της Καστοριάς» κ.α., επίσης το θρυλικό τραγούδι «Σαμαρίνα» πάνω στη μουσική του γνωστού παραδοσιακού τραγουδιού «παιδιά της Σαμαρίνας».

Δεν λείπει και η αναφορά στην ΕΣΣΔ και στον τιτάνιο αντιφασιστικό αγώνα που διεξήγαγε όπως διαβάζουμε στα ποιήματα του «Παπανικολή»

«Στην Σοβιετική Πατρίδα
Στην μονάκριβη ελπίδα
Στον τιτάνιο αγώνα
Της ζωής τον προμαχώνα
Ο καθείς να πάρει μέρος
Είτε νέος, είτε γερός»

Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης φωτογραφικό υλικό που συμβάλει στο περιεχόμενό της. Οι στίχοι αρκετών τραγουδιών συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι του 1982 ύστερα από πρωτοβουλία του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Στην συνέχεια, τον Σεπτέμ­βρη του 1982, κυκλοφόρησαν σε ειδική έκδοση του Σ.Π. με τίτλο «Ανέκδοτα Αντάρτικα Τραγούδια». Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια είναι ανέκδοτα και δεν έχουν ηχογραφηθεί. Μεταδόθηκαν στο πέρασμα των χρόνων από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Επίσης, η έκδοση του 1982 περιείχε «Τα 12 τραγούδια του αγώνα» που είχε τυπώσει το ΕΑΜ μουσικών το 1944 και τα οποία περιλαμβάνονται και στην νέα έκδοση. Ήταν λοιπόν μια πρώτη συμβολή στην προσπάθεια ανάδειξης του αντάρτικου τραγουδιού στην περιοχή μας. Φυσικά ελλείψεις υπάρχουν και στην νέα προσπάθεια παρά τις σημαντικές προσθήκες που έγιναν. Τα τραγούδια αυτά, όπως το 1982 έτσι και σήμερα, συγκεντρώθηκαν με την ξεχωριστή και ουσιαστική συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης και παλαίμαχων κομμουνιστών και άλλων αγω­νιστών που τα «τραγούδησαν», από την Λάρισα, το Βόλο, το Πύθιο, την Μαρμάριανη, την Ελασσόνα, τον Τύρναβο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα.

Ευχαριστούμε την ορχήστρα που συμμετέχει σήμερα στην εκδήλωσή μας και πέρα από το λαϊκό-παραδοσιακό πρόγραμμά της θα παρουσιάσει κάποια τραγούδια της έκδοσης αλλά και άλλα αντάρτικα τραγούδια. Ευελπιστούμε αυτήν την έκδοση να ακολουθήσουν και άλλες πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες μπροστά στην συμπλήρωση 100 χρόνων του Κόμματός μας του 2018.

Σήμερα οι νέοι Κομμουνιστές βαδίζουμε δίπλα στο Κόμμα μας, σε άλλες συνθήκες σε σχέση με αυτές που περιγράφουν τα τραγούδια. Δεν έχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι ήρωες εκείνης της γενιάς, ούτε μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης. Η παρακαταθήκη όμως είναι σαν ένα νήμα που ενώνει το χτες με το σήμερα. Συμβάλει στο να κα­τακτάμε την ικανότητα σε συνθήκες ανάτασης αλλά και υποχώρησης του κινήματος κάθε μέλος της ΚΝΕ να προσελκύει δεκάδες νέους της εργατι­κής τάξης στην επαναστατική πάλη ενάντια στα μονοπώλια και το καπιτα­λιστικό σύστημα, στο συλλογικό καθημερινό αγώνα για μόρφωση-δου­λειά-ζωή, κόντρα στους κεφαλαιοκράτες και την εξουσία τους.

Πολεμάμε και τραγουδάμε στα χνάρια όσων έπεσαν στα πεδία των μαχών, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και στις εξορίες αλλά δεν λύγισαν. Στα χνάρια όσων συνέχισαν αταλάντευτα. Όσων έγιναν τραγούδι που θα τραγουδιέται στους αιώνες…
Όπως έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος:
«Ανάμεσα σε τόσες νύχτες, τόσους βράχους, τόσους σκοτωμένους

Εσύ επανάσταση, μας άνοιξες φαρδιές λεωφόρους για μια πανανθρώπινη συνάντηση.

Τις νύχτες αφουγκραζόμαστε τα βήματά σας.

Ακούμε τα βήματά σας.

Ερχονται, πλησιάζουν.

Αν τίποτε άλλο δεν κερδίσουμε

Μάθαμε τουλάχιστο πως αύριο θα συναντηθούμε».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αντάρτικα τραγούδια από την ορχήστρα και κατέληξε σε παραδοσιακό – λαϊκό γλέντι. Η έκδοση διακινείται από τις οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη Θεσσαλία από το περασμένο Σάββατο 3 Δεκέμβρη και είδη έχει γίνει ανάρπαστη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις