ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχορήγησης για πρόσληψη 10.000 ανέργων

Σήμερα ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ νέο πρόγραμμα για ανέργους. Το νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους, ηλικίας 30-49 ετών, που θα προκηρύξει το προσεχές διάστημα ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει τη δυνατότητα στους ανέργους, που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, να προσληφθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Εν όψει της προκήρυξης της σχετικής Δημόσιας Πρόσκλησης για το νέο Πρόγραμμα ο ΟΑΕΔκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ανέργους ηλικίας 30 έως 49 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, να συντάξουν το βιογραφικό τους μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ή  να επικαιροποιήσουν, εφόσον απαιτείται, τα στοιχεία του βιογραφικού τους και ειδικότερα τις ειδικότητες και λοιπά επιθυμητά προσόντα πρόσληψης (πχ ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία, γνώσεις Η/Υ, κα).

Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα ΜΟΝΟ από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις και σύμφωνα με τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης (ΑΣΔ) κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης ανέργων μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο Οργανισμός θα παρέχει στους δικαιούχους εργοδότες – επιχειρήσεις πρόσβαση στα στοιχεία του Βιογραφικού Σημειώματος των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ανέργων και συγκεκριμένα στην ειδικότητά τους, στην εργασιακή εμπειρία, στο επίπεδο εκπαίδευσης, στις δεξιότητες τους και στην περιοχή στην οποία διαμένουν.

Ο εργοδότης – επιχείρηση εντοπίζει τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια και τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας που προσφέρει και προεπιλέγει μέχρι 10 υποψηφίους (10 Βιογραφικά Σημειώματα). Οι προεπιλογές του  εμφανίζονται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενημερωθεί η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) με τη λίστα των Βιογραφικών Σημειωμάτων.

Στη συνέχεια οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Κ.Π.Α.2)  υποδεικνύουν τους  ανέργους που έχουν προεπιλεγεί μέσω συστατικού σημειώματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις – εργοδότες δεν αναζητήσουν οι ίδιοι ανέργους μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ ο αρμόδιος «διαχειριστής» (εργασιακός σύμβουλος), θα ελέγχει τη διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν καθορισθεί για τις θέσεις απασχόλησης που ζητά η επιχείρηση και θα προβαίνει στην υπόδειξη ανέργων μέσω συστατικού σημειώματος.
Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι μπορούν να προσέρχονται και στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (Κ.Π.Α 2) που ανήκουν, για την σύνταξη ή  επικαιροποίηση του βιογραφικού τους μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα οριστεί στη Δημόσια Πρόσκληση που θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ. To  «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση 2014 -2020 (ΕΠ ΑΝΑΔ ΕΔΒΜ)» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Οι λεπτομέρειες και οι όροι υλοποίησης του προγράμματος, που προσδιορίζονται από τις νέες διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ, θα περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση, η οποία θα δημοσιευτεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), του ΕΣΠΑ http://www.espa.gr, και στην ιστοσελίδα http://www.ependyseis.gr .

newsit.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις