ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Άνδρας “θεραπεύτηκε” από καρκίνο προστάτη χάρη στην τεστοστερόνη

Οι περισσότερες θεραπείες ενάντια στον καρκίνο του προστάτη έχουν να κάνουν με τη στέρηση τεστοστερόνης από τους όγκους, μιας και ο καρκίνος χρησιμοποιεί την τεστοστερόνη για καύσιμο. Όμως ένας ασθενής ξεπέρασε το πρόβλημά του με τον εντελώς αντίθετο τρόπο.
Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, έμειναν έκπληκτοι κι εντυπωσιασμένοι, όταν διαπίστωσαν ότι ένας άνδρας με προχωρημένο καρκίνο στον προστάτη θεραπεύθηκε, μετά από “επίθεση” τεράστιων ποσοτήτων τεστοστερόνης στον όγκο του.

Απροσδόκητα και συναρπαστικά χαρακτήρισε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Sam Denmeade, τα αποτελέσματα.

Στην ίδια μελέτη, άλλοι άνδρες έδειξαν ανταπόκριση στην τολμηρή θεραπεία, καθώς οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν και ανεστάλη η ταχεία εξέλιξη της νόσου. Τα ποσοστά του προστατικού αντιγόνου (PSA), του αιματολογικού δείκτη που δείχνει τον συγκεκριμένο καρκίνο, επίσης έπεσαν στην πλειοψηφία των 47 εθελοντών, που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι, να σημειωθεί, είχαν επιθετικό καρκίνο που εξαπλωνόταν γρήγορα.

Μάλιστα σε μια περίπτωση τα επίπεδα του PSA έπεσαν στο μηδέν, τρεις μήνες μετά την θεραπεία με την τεστοστερόνη, χωρίς να εμφανιστούν σημάδια επανάκαμψης μετά από 22 κύκλους “επίθεσης” στα άρρωστα κύτταρα και οι ερευνητές κάνουν λόγο για ίαση.

Οι ερευνητές από τη μία “έπνιγαν” τους όγκους με τεστοστερόνη κι από την άλλη στερούσαν εντελώς από τον οργανισμό την εν λόγω ανδρική ορμόνη.

“Στόχος μας ήταν να σοκάρουμε τα καρκινικά κύτταρα, με το να τα εκθέτουμε γρήγορα σε τεράστια επίπεδα τεστοστερόνης και μετά σε ελάχιστα. Τα αποτελέσματα ήταν απροσδόκητα και συναρπαστικά. Τα κύτταρα έπαψαν να χωρίζονται και να διασπείρονται κι έμειναν ανενεργά” δήλωσε με ενθουσιασμό ο επικεφαλής επιστήμονας.

“Ακόμη είμαστε σε αρχικό στάδιο στη μελέτη και προσπαθούμε να αντιληφθούμε τον μηχανισμό πίσω από αυτή την επιτυχία. Πολλοί από τους ασθενείς μας σταθεροποιήθηκαν, καθώς ο καρκίνος προστάτη τους δεν εξελίχθηκε σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών. Στην περίπτωση ενός ασθενή η νόσος εξαφανίστηκε”.

Τα ελπιδοφόρα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο για τη μοριακή στόχευση και τις θεραπείες του καρκίνου, στο Μόναχο, στη Γερμανία.

healthmag.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις