ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η πανελλαδική εμβέλεια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα καταδεικνύεται μέσα από δημιουργικές συνεργασίες. Μετά τους πρόσφατους δανεισμούς έργων στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ (Μέτσοβο) και στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, έργα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα «ταξιδεύουν» αυτή την φορά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Το Λεύκωμα 12 λιθογραφιών του Αντώνη Κανά, το οποίο συγκαταλέγεται στους «θησαυρούς» της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, θα παρουσιαστεί στην έκθεση «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα», η οποία διοργανώνεται από το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Επίκεντρο της έκθεσης αυτής, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 4 Δεκεμβρίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2017, είναι η πολιτιστική και εικαστική πραγματικότητα και οι διάφορες εκφράσεις της κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου στην Ελλάδα. Η έκθεση εστιάζει στη συνθετότητα της ιστορίας και τις διαφοροποιήσεις των βιωμάτων και της μνήμης, όπως εκφράζονται μέσα από τον πολιτιστικό και τον καλλιτεχνικό λόγο. Έτσι, αναπόφευκτα έρχεται αντιμέτωπη τόσο με τη συναισθηματική διάσταση των βιωμάτων των ανθρώπων όσο και με την ψυχρή τυποποίηση των ιδεολογημάτων, και επιχειρεί να φέρει σε διάλογο παραδείγματα από την εικαστική και πολιτιστική παραγωγή με έργα και τεκμήρια από δημόσια και ιδιωτικά ιστορικά αρχεία.
Το Λεύκωμα του Αντώνη Κανά, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής, περιλαμβάνει 12 σχέδια από την Κατοχή, του οποίου οι λιθογραφίες απεικονίζουν τραγικές μορφές. Θεματογραφούν συμβολιστικά τον θάνατο, την θυσία, την πείνα και την Ελλάδα, με τρόπο εξπρεσιονιστικό και μανιερίστικες επιμηκύνσεις.
Ο δημιουργός των λιθογραφιών, Αντώνης Κανάς γεννήθηκε το 1915 στη Σμύρνη, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και πέθανε στην Αθήνα το 1995. Στη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα περιλαμβάνονται, επίσης, τα έργα του «Κότερο», «Καρνάγιο» και «Τοπίο».
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα» στις 4 Δεκεμβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας. Την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα εκπροσωπήσει η Αντιπρόεδρος, κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις