ΑΡΘΡΑ

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στη Γαλλία

«Οφείλουμε να πάρουμε στα σοβαρά τις δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος έδειξε να θέλει μία καινούρια σχέση με τη Ρωσία. Είναι πολύ καλό. Είναι αυτό που θέλουμε κι εμείς».
Οι δηλώσεις αυτές του Φρανσουά Φιγιόν που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τη νίκη του και την ανάδειξη στη θέση του υποψήφιου της δεξιάς παράταξης, μας προδιαθέτουν για ανατροπές και στις σχέσεις εντός της Ευρωζώνης.

Ο πιο πιστός από τους υποψηφίους της Δεξιάς στη γκωλική παράδοση, που θέλει τη Γαλλία δύναμη πρώτης γραμμής, να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, πράγμα που κατάφερε στο παρελθόν, χάρη στην πυρηνική της δύναμη, αλλά απώλεσε και τυπικά στη Ντοβίλ, όπου ο Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε ουσιαστικά τη γερμανική υπεροχή και πρωτοκαθεδρία, θα επιχειρήσει να επαναφέρει τη χώρα του σε θέση και ρόλο πρωταγωνιστή.

Και το Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην είναι πλέον ο φτωχός συγγενής της Μέρκελ, ούτε εκείνος που θα δέχεται υποτιμητικές παρατηρήσεις και δηλώσεις από το Σόιμπλε και να τις καταπίνει χωρίς να αντιδρά, όπως έκαναν και κάνουν Σαρκοζί και Ολάντ.

Η εκτίμηση αυτή, που ασπάζονται ορισμένοι Γάλλοι αναλυτές, δεν φαίνεται να απέχει από την πραγματικότητα. Τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, ο Φρανσουά Φιγιόν θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τη θέση της Γαλλίας στον άξονα Βερολίνου-Παρισιού.

Ο νέος, κατά πάσα πιθανότητα, πρόεδρος της Γαλλίας θα προσπαθήσει να ενισχύσει το ειδικό βάρος της χώρας του και να εξισορροπήσει με άλλες μεθόδους την οικονομική αδυναμία της χώρας του έναντι της Γερμανίας. Την εξισορρόπηση της ισχύος της Γερμανίας στην Ευρώπη θα την επιδιώξει μέσω της σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά και της στενότερης συνεργασίας με τον Τράμπ.

Ο ίδιος έχει προαναγγήλλει και την αλλαγή στάσης της Γαλλίας στη Συρία, δηλώνοντας ότι εκεί υπάρχουν δύο στρατόπεδα: του ισλαμικού κράτους και των αντιπάλων του, δηλαδή του Ασαντ. Και ο ίδιος θεωρεί πως ο μεγάλος αντίπαλος είναι ο ISIS. Ο Φρανσουά Φιγιόν για το συριακό δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο στρατόπεδα στη Συρία. Το στρατόπεδο αυτών που θέλουν να ιδρύσουν ένα ολοκληρωτικό ισλαμικό κράτος και το στρατόπεδο των άλλων. Εγώ επιλέγω τους άλλους».

Παρά τον ούλτρα φιλελευθερισμό που τον διακρίνει στις θέσεις για την οικονομία, η στρατηγική του υποψήφιου (και σχεδόν σίγουρου νικητή των προεδρικών εκλογών) είναι κρίσιμες για τη χώρα μας. Διότι η ενίσχυση του γαλλικού πόλου στην ευρωζώνη αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα τον μετριασμό της καταθλιπτικής γερμανικής κυριαρχίας και προπαντός των οπαδών του Σόιμπλε, που τόσα δεινά έχουν επιφέρει και απεργάζονται ακόμα για την Ελλάδα.

Μία ενδεχόμενη αλλαγή στις ισορροπίες και τους συσχετισμούς εντός της ευρωζώνης, είναι καλοδεχούμενη από τη στιγμή που αντισταθμίζει την ισχύ του τέταρτου οικονομικού Ράιχ. Αλλά και στο προσφυγικό είναι πολύ πιθανό να ευνοηθεί η χώρα μας από την ενίσχυση του ¨στρατοπέδου των άλλων¨ που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη λύση και επιστροφή, τουλάχιστον ενός μέρους, των προσφύγων στις εστίες τους.

Όσον αφορά στην οικονομία. Η θέση μας μάλλον θα δυσκολέψει από τη στιγμή που η Φρανσουά Φιγιόν με την εκλογή του, θα ενισχύσει το στρατόπεδο των φιλελεύθερων σε μία περίοδο που η Ευρώπη αναζητά νέους δρόμους στο οικονομικό γίγνεσθαι.

Άρθρο του Θανάση Λυρτσογιάννη στο newsit.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις