ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χρωστάνε μόνον στους Θεσσαλούς αγρότες περί τα 20 εκ. ευρώ, αλλά τους… φράζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς!

Το θέατρο του παραλόγου βιώνουν χιλιάδες αγρότες στη Λάρισα, τη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς πέραν της γενικευμένης δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, βρίσκονται αντιμέτωποι και με την άρνηση του κράτους να τους καταβάλλει τα αυτονόητα, την ώρα όμως που αξιώνει από αυτούς όλες τις υποχρεώσεις και μάλιστα με σχεδόν “εκβιαστικό” τρόπο.

Μόνον για το λεγόμενο “αγροτικό πετρέλαιο”, το κράτος έχει να πληρώσει τους δικαιούχους αγρότες από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, δηλαδή εδώ και περίπου τρεισήμισι χρόνια! Εάν η εκρεμότητα αυτή μεταφραστεί σε οικονομικά μεγέθη, τότε μόνον για την περιοχή της Θεσσαλίας, εκτιμάται ότι δεν έχουν καταβληθεί στην τοπική αγροτική οικονομία περί τα 19,5 με 20 εκ. ευρώ!

Το πλέον τραγελαφικό όμως της υπόθεσης, είναι πως η κυβέρνηση όχι μόνον αρνείται να πληρώσει την επιστροφή του φόρου που οφείλει βάσει νόμου, αλλά δεν δέχεται καν να συμψηφίσει τις δικές της υποχρεώσεις, με εκείνες των αγροτών. Έτσι, σε πολλούς αγρότες παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Ενώ το ελληνικό δημόσιο τους οφείλει κάποιες χιλιάδες ευρώ, την ίδια στιγμή προχωρεί σε “φραγή” τραπεζικών του λογαριασμών για οφειλές του αγρότη προς το κράτος! Του αγρότη όμως που δεν πληρώνει γιατί πρακτικά δεν… πληρώνεται!

Για το θέμα ερωτήθηκε από το onlarissa.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και μοναδικός αγρότης στο ελληνικό κοινοβούλιο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε μεν το πρόβλημα, αλλά τόνισε πως ήδη έχει αρχίσει “εξατομικευμένα”, δηλαδή κατά περίπτωση, η διαδικασία του συμψηφισμού.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας δίνει μία διαφορετική διάσταση στην υπόθεση και ούτε λίγο, ούτε πολύ, εξηγεί πως οι αγρότες μένουν απλήρωτοι για να εμφανίζεται πλεόνασμα στην τρόικα! “Εμείς το είχαμε θέσει όταν συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό τον περασμένο Φεβρουάριο και μας είπε ότι δεν γίνεται για τεχνικού λόγους, γιατί πρέπει να εμφανίζουν έσοδα και πλεόνασμα στην τρόικα. Αν γίνονταν δηλαδή ο συμψηφισμός, δε θα μπορούσαν στη κυβέρνηση να εμφανιστούν τα επιθυμητά έσοδα. Κατά καιρούς έχουν εξαγγείλει επιστροφή χωρίς να την έχουν δώσει. Εμείς ζητάμε να γίνει συμψηφισμός και να τελειώσει η δουλειά. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν ευθύνες και οι προηγούμενοι και οι σημερινοί” είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση στο onlarissa.gr του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστου Σιδερόπουλου, ο οποίος μάλιστα έθεσε και τη σημαντική παράμετρο του καλλιεργητικού προγραμματισμού. “Δεν μπορεί το κράτος να συμπεριφέρεται στον αγρότη σα να είναι κλέφτης και την ίδια ώρα το ίδιο να τον κλέβει. Δεν μπορεί να μην του δίνει χρήματα που είναι απολύτως αναγκαία για τον καλλιεργητικό προγραμματισμό και να τινάζει στον αέρα την οικογένειά του. Το είπαμε πρόσφατα και στη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Κόκκαλη, πρέπει να σταματήσει ο παραλογισμός της φραγής σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Να προχωρήσουν άμεσα στο συμψηφισμό για να είναι σωστοί και ακέραιοι σε αυτά που υποσχέθηκαν” κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως για να απεμπλακεί από τη διαδικασία της φραγής σε τραπεζικούς λογαριασμούς ένας αγρότης, χρειάζεται – όπως καταγγέλλουν οι αγροτοσυνδικαλιστές – να υποστεί και μία χρονοβόρα γραφειοκρατική ταλαιπωρία.

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις