ΛΑΡΙΣΑ

Λαρισαίοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες νοιάζονται για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην πόλη τους

Όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δίνουν νόημα στην λέξη “Δάσκαλος” τότε το σχολείο δημιουργεί συνειδητοποιημένους πολίτες και όχι απλά μαθητές που ξέρουν καλή προπαίδεια.

Με πρωτοβουλία της Δασκάλας Ειδικής Αγωγής Θάλειας Μπαρλαγιάννη υλοποιείται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με τίτλο “Ελέγχω την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην πόλη μου”.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δεκαεννιά μαθητές του Γ2 τμήματος του 26ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με αφορμή την Αργυρώ (η μικρή ηρωίδα στο βιβλίο της Γλώσσας). Η Αργυρώ λοιπόν, είναι καθηλωμένη σ’ ένα αναπηρικό καρότσι, ξεχωρίζει από τα άλλα παιδιά αλλά προσπαθεί να γίνει λειτουργικό και αυτόνομο άτομο.

Προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με τις ικανότητες των ατόμων αυτών, κατέγραψαν πιθανές δυσκολίες, συζήτησαν τί θα ήθελα να ρωτήσουν αν συναντούσαν ένα άτομο σε αναπηρικό καρότσι και τέλος αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους με μπογιές και χρώματα!

Εκτός όσων λέγονται ή διαδραματίζονται στην τάξη το project αυτό περιλαμβάνει και ένα διαδραστικό κομμάτι.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 1 Νοεμβρίου οι μαθητές του τμήματος συνοδευόμενοι από την κ. Μπαρλαγιάννη και άλλους δυο εκπαιδευτικούς, την Βάσω Βαλιάκα και τον Θάνο Ανδρεάδη θα διασχίσουν με αναπηρικό καρότσι την απόσταση από το Αρχαίο Θέατρο μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησης τους.

Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουν στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ όταν κινούνται στην πόλη. Στο ενδιαφέρον αυτό πρόγραμμα, κατόπιν επαφών της υπεύθυνης του Θάλειας Μπαρλαγιάννη και του προέδρου της Ε.Ο. ΣΤΗΡΙΞΗ, θα συμμετέχει επικουρικά και η Εθελοντική αυτή Ομάδα.

Τους μαθητές και τους δασκάλους τους θα συνοδεύσουν στην “βόλτα” τους ο Βασίλης Πιπέρης (ΑΜΕΑ) ο οποίος θα μιλήσει με τα παιδιά για τα προβλήματα που υπάρχουν και Φώτης Βακιρτζηδέλης (Πρόεδρος της Ε.Ο. ΣΤΗΡΙΞΗ) ενώ η συγγραφέας Άννα Κορτέση θα χαρίσει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με ατομική αφιέρωση, από ένα αντίτυπο του βιβλίου της με τίτλο ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ.

Το βιβλίο αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ αλλά και στα συναισθήματα που δημιουργούνται απ’ αυτά και για το θέμα αυτό θα έχει και μια συνομιλία με τα παιδιά. Είναι μια ελάχιστη συμβολή της Ε.Ο. ΣΤΗΡΙΞΗ στην αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία της Θάλειας Μπαρλαγιάννη και των συναδέλφων της.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις