ΛΑΡΙΣΑ

ΕΛΜΕ: Η 28η Οκτωβρίου και οι αγώνες

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι μια ημέρα συλλογικής μνήμης για τον ελληνισμό και τον κόσμο, η μέρα του μεγάλου ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στη φασιστική πρόκληση της Ιταλίας. Ενωμένος ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη που πρόσφερε καθοριστικής σημασίας βοήθεια στις συμμαχικές δυνάμεις στον κοινό αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Οι έλληνες στρατιώτες επέδειξαν στις μάχες, στα βουνά της Πίνδου, αξιοζήλευτη γενναιότητα, κι έγραψαν με ανεξίτηλα χρώματα το «αλβανικό έπος». Το 1940 χάρισε στη χώρα μας δόξα και η ανάμνηση των πολεμικών κατορθωμάτων και των ηρωικών μαχών επισύρει μεν την τιμή και την αναγνώριση της προσφοράς των προγόνων μας αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και υπενθύμιση των υποχρεώσεών μας ως πολιτών σήμερα .
Οι έλληνες έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε σε όλες τις δύσκολες ιστορικά συγκυρίες, αυτό μας χαρακτηρίζει στο πέρασμα των αιώνων, απέναντι σε οποιονδήποτε κατακτητή. Δεν υπολογίζουμε τις θυσίες, όταν πρόκειται για το μέγα ζήτημα της ελευθερίας και η 28η Οκτωβρίου ήταν το σημείο εκκίνησης της αντίστασης στο φασισμό και το ναζισμό, του αντιφασιστικού αγώνα. Εκείνος ο αγώνας δικαιώθηκε με την απελευθέρωση, οι σύγχρονοι όμως αγώνες βρίσκουν τους εργαζόμενους να κρατούν ψηλά τις σημαίες, να φωνάζουν για τα δικαιώματά τους και να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο, για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Η 28η Οκτωβρίου 1940: η ημέρα της μεγάλης άρνησης. Το ιστορικό ΟΧΙ συνεχίζει να οριοθετεί το ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στο φασισμό και την ξενοφοβία, ΟΧΙ στο ρατσισμό και το ΝΑΙ στην ελευθερία, ΝΑΙ στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, ΝΑΙ στη διεκδίκηση και τους αγώνες για μια αναβαθμισμένη ποιοτικά αξιοπρεπή ζωή.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις