ΕΛΛΑΔΑ

Η εφορία θα επιστρέφει 350 εκατ. το μήνα έως το τέλος του χρόνου

Κάθε μήνα που θα περνάει από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επιστρέφει στους δικαιούχους φόρους της τάξεως των 367 εκατ. ευρώ όταν στο 9μηνο οι επιστροφές δεν ξεπέρασαν –κατά μέσο όρο- τα 240 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, η πρακτική του «άστο για αργότερα» που ακολουθούσε μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών για να κρατήσει ρευστότητα –εις βάρος βεβαίως των δικαιούχων- δεν θα είναι εύκολο να συνεχιστεί καθώς η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες γενικώς αλλά και των επιστροφών φόρου ειδικώς, έχει μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των θεσμών.

Αποκαλυπτικό είναι το περιεχόμενο της έκθεσης που κατέθεσαν στο Euroworking Group οι θεσμοί από την οποία προκύπτει ότι οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα, δεν ανέρχονται στα 1,342 δις. ευρώ όπως υπολόγιζε και δήλωνε η ελληνική πλευρά αλλά και στα 2,922 δις. ευρώ δηλαδή 1,58 δις. ευρώ παραπάνω .

Οι επιστροφές φόρου, διαμορφώθηκαν στο 9μηνο, στα 2,149 δις. ευρώ με τον στόχο για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου να έχει προσδιοριστεί στα 2,167 δισ. ευρώ. Ενώ μέχρι και τον Ιούλιο κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν την πολιτική του να επιστρέφονται περισσότερα χρήματα από φόρους συγκριτικά με τον στόχο προκειμένου να υπάρξει χρήμα στην αγορά, το τελευταίο τρίμηνο, η εικόνα άλλαξε. Για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, οι επιστροφές έπεσαν κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού έστω και για 18 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές φόρου για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, έχει υπολογιστεί ότι θα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με αυτές που έγιναν στο πρώτο 8μηνο του έτους. Για το τελευταίο τρίμηνο, έχει προϋπολογιστεί να γίνουν επιστροφές 1,101 δις. ευρώ ή 367 εκατ. ευρώ ανά μήνα, όταν στο 9μηνο, ο στόχος των επιστροφών ήταν στα 2,167 δις. ευρώ ή στα 240 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Ο στόχος ανά μήνα για το τελευταίο τρίμηνο είναι κατά 50% υψηλότερος σε σχέση με το 9μηνο. Αν απομονωθούν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν επέστρεψε τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί και αυτό ασφαλώς συνέβαλε στο να διατηρηθεί η υπέρβαση του στόχου –σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού- στα 1,483 δις. ευρώ. Ενώ ο στόχος του Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για επιστροφές 358 εκατ. ευρώ, τελικώς οι επιστροφές περιορίστηκαν στα 242 εκατ. ευρώ.

ependisinews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις