ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Έρχονται φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος- Νοικοκυριά κερδίζουν έως και 150 ευρώ το χρόνο

Κομβικό σημείο στην πορεία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικού και τη διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού, ήταν η χθεσινή πρώτη δημοπρασία (ΝΟΜΕ) ηλεκτρικής ενέργειας. Το πακέτο των 460 MWh που αγόρασαν οι ιδιώτες πάροχοι θα μπορέσει να πέσει στην αγορά το προσεχές διάστημα, φέρνοντας εξελικτικά νέα μείωση των τιμολογίων για τους καταναλωτές.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς η μείωση των τιμολογίων από τους ιδιώτες παρόχους μπορεί να γίνει μια και τα πακέτα ρεύματος που αγοράστηκαν χθες είναι φθηνότερα από την τιμή με την οποία αγόραζαν το ρεύμα από τη ΔΕΗ μέχρι σήμερα. Κάτι που σημαίνει ότι με τη σειρά τους οι ιδιώτες θα μπορούν να «περάσουν» τη μείωση στα τιμολόγια τους προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικοί απέναντι στα τιμολόγια της ΔΕΗ και έτσι να ενισχύσουν τα μερίδιά τους.

Οι τρεις ισχυρότεροι ιδιώτες, έδωσαν δυναμικό παρών χθες στη δημοπρασία αποσπώντας 300 και πλέον από τις 460 MWh (108 Mwh ο πρώτος, 105 Mwh ο δεύτερος και 97 Mwh ο τρίτος) τις οποίες θα μπορούν να ρίξουν στην αγορά από το προσεχές δίμηνο. Κάτι που (πιθανότατα) σημαίνει και χαμηλότερες χρεώσεις για τους πελάτες τους.

Σήμερα ένας οικιακός λογαριασμός της τάξης των 250 KWh είναι φθηνότερος σε τιμολόγιο ιδιώτη παρόχου περί τα 150-160 ευρώ το χρόνο σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Η διαφορά αυτή ήταν αρχικά μεγαλύτερη (περί τα 240 ευρώ) αλλά ψαλιδίστηκε μετά την εφαρμογή της έκπτωσης 15% από τη ΔΕΗ. Σε έναν πιο μικρός λογαριασμό με κατανάλωση 150 KWh είναι τα ιδιωτικά τιμολόγια είναι φθηνότερα κατά 50 ευρώ σε σχέση με τη ΔΕΗ.

Με την απόκτηση των φθηνότερων πακέτων ρεύματος από τις ΝΟΜΕ, οι ιδιώτες θα μπορέσουν να προσφέρουν χαμηλότερα τιμολόγια, ανοίγοντας και πάλι υπέρ τους την ψαλίδα της διαφοράς στις χρεώσεις.

Κάτι τέτοιο δεν συνιστά μόνο μια νέα φάση στη μάχη των ιδιωτών απέναντι στη ΔΕΗ, αλλά και τη διεύρυνση της μεταξύ τους σύγκρουσης για τα πρωτεία.

Με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, οι ιδιώτες πάροχοι είχαν τον Σεπτέμβριο μερίδιο σχεδόν 12% της αγοράς (11,93% έναντι 10,17% τον Αύγουστο) μετά από άνοδο 1,76%. Αντίστοιχα η ΔΕΗ είχε 88,07% έναντι 89,83%).

Έτσι απομένει, μόλις ένα μερίδιο της τάξης του 0,83% για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί (στο πλαίσιο του εναρμονισμού της αγορά ηλεκτρισμού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα) για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ σε 87,24% στο τέλος του 2016. Έτσι, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο στόχος θα επιτευχθεί και μάλιστα χωρίς να έχουν προσμετρηθεί οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Σημειώνεται ότι βάσει του σχετικού προγραμματισμού (στο πλαίσιο της τελευταίας Συμφωνίας) ο τελικός στόχος είναι να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κάτω από 50% ως το 2020.

Στη μάχη των ιδιωτών προηγείται ο Ήρων (του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) με μερίδιο 3,14% και ακολουθεί η Protergia (Μυτιληναίος) με 2,98%, η οποία στα τέλη του καλοκαιριού, ξεπέρασε σε μερίδιο την τρίτη πλέον Elpedison η οποία σήμερα έχει μερίδιο 2,52%. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτοι της αγοράς έχουν συνάψει και συμφωνίες συνεργασίας για τη διάθεση των προϊόντων και των πακέτων τους μέσα από τα δίκτυα του Ομίλου ΟΤΕ (η Protergia) και της Wind (η Ηρων), ενώ αναμένεται και η «απάντηση» της Elpedison με τη Vodafone.

Τον δεύτερο κύκλο των ιδιωτών παρόχων ενέργειας διαμορφώνουν οι NRG Trading με 0,94%, WATT + VOLT με 0,64%, Volterra με 0,73% και Green με 0,52%.

Για τους ιδιώτες προμηθευτές τα περιθώρια κέρδους από την πώληση ρεύματος είναι σήμερα πολύ μικρά. Η πρόσβαση όμως σε φθηνότερα πακέτα ρεύματος που γίνεται πραγματικότητα με τις ΝΟΜΕ και η προοπτική του ελέγχου του 20% της αγοράς στα τέλη της επόμενη χρονιάς διαμορφώνει μια πίτα που υπολογίζεται από 1 έως 1,5 δις. Ευρώ. Εξ ου και έχουν βγει και τα μαχαίρια…

ependisinews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις