ΚΟΣΜΟΣ

Ξύπνησε από το κώμα μιλώντας άπταιστα ισπανικά!

Η ζωή είναι γεμάτη από αβεβαιότητες για τον Ρούμπεν Νέμο τον τελευταίο καιρό. Από τότε που υπέστη διάσειση σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου, ο νεαρός άνδρας από την Ατλάντα των ΗΠΑ, ανησυχούσε γιατί δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί και είναι τρομοκρατημένος με την σκέψη πως ίσως δεν θα ξαναπαίξει το αγαπημένο του άθλημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημά του όμως είναι άλλο: πώς ξαφνικά μιλάει άπταιστα ισπανικά;

Ο 16χρονος Νέμο, μαθητής γυμνασίου κατέληξε σε κώμα τον περασμένο μήνα όταν ένας άλλος παίκτης τον κλώτσησε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Όταν ξύπνησε, έκανε κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν: άρχισε να μιλά άπταιστα ισπανικά.
Οι γονείς του δήλωσαν πως μιλούσε λίγα ισπανικά, αλλά ποτέ άπταιστα μέχρι που έπαθε διάσειση. Σιγά σιγά ωστόσο, τα αγγλικά του επιστρέφουν και αρχίζει να χάνει την ισπανική ευχέρειά του.

Μια σπάνια πάθηση
Το σύνδρομο της ξενικής προφοράς είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση στην οποία οι βλάβες του εγκεφάλου μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στα πρότυπα της ομιλίας ενός ατόμου, δίνοντάς του μια διαφορετική προφορά. Η πρώτη γνωστή περίπτωση αναφέρθηκε το 1941, όταν μια Νορβηγίδα υπέστη τραυματισμό από οβίδα στον εγκέφαλό της κατά την διάρκεια ενός γερμανικού βομβαρδισμού και άρχισε να μιλά γερμανικά.

Από τότε έχουν υπάρξει μερικές δεκάδες κρούσματα.

Πριν από τρία χρόνια, η αστυνομία βρήκε έναν κτηνίατρο του Ναυτικού των ΗΠΑ αναίσθητο σε ένα μοτέλ της Νότιας Καλιφόρνιας. Όταν ξύπνησε, δεν είχε καμία ανάμνηση της προηγούμενης ζωής του και μιλούσε μόνο σουηδικά.

Στην Αυστραλία, ένας πρώην οδηγός λεωφορείου ενεπλάκη σε ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα που τον άφησε με σπασμένη πλάτη και σαγόνι. Όταν συνήλθε, μιλούσε με γαλλική προφορά.

«Είναι μια δυσλειτουργία του κινητικού ελέγχου» δήλωσε πριν από λίγα χρόνια η Δρ. Κάρεν Κρουτ, μία από τους λίγους ειδικούς στο σύνδρομο της ξενικής προφοράς. «Η ομιλία είναι ένα από τα πιο περίπλοκα πράγματα που κάνουμε και υπάρχουν πολλά κέντρα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο συντονισμό πολλών κινούμενων μερών. Εάν ένα ή περισσότερα από αυτά καταστραφούν, αυτό μπορεί να επηρεάσει το χρόνο, την μελωδία και την ένταση της ομιλίας τους».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις