ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκο στους αλλεπάλληλους φοροελέγχους

«Φρένο» στους αλλεπάλληλους φορολογικούς ελέγχους, όταν η αρχική έρευνα δεν έχει δώσει στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς των ελεγχόμενων εταιρειών, βάζει η Δικαιοσύνη, κρίνοντας ότι οι επανέλεγχοι πρέπει να γίνονται με βάση συγκεκριμένους κανόνες καθώς και χρονικές προϋποθέσεις, αλλιώς τα αποτελέσματά τους μπορεί να καταπέσουν και μαζί τους να ακυρωθούν οι επιπλέον φόροι και τα πρόστιμα.

Οι φορολογικοί επανέλεγχοι πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες, αλλιώς μπορεί να καταπέσουν, έκρινε το δικαστήριο
Οι φορολογικοί επανέλεγχοι πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες, αλλιώς μπορεί να καταπέσουν, έκρινε το δικαστήριο
Με μία απόφαση που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες αντίστοιχες ακυρωτικές αποφάσεις, το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι στις περιπτώσεις που δεν διαπιστώνονται παρατηρήσεις ή παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από τους νόμιμους ελεγκτές μιας ΑΕ, ΕΠΕ κλπ., τα οριστικά αποτελέσματα της ελεγχόμενης οικονομικής περιόδου μπορούν να ανατραπούν μόνο με την εφαρμογή «μεθόδων ανάλυσης κινδύνου», αλλά και των κριτηρίων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία (για «φορολογουμένους υψηλής μοριοδότησης» όσον αφορά την πιθανότητα παραβατικής συμπεριφοράς), διαφορετικά ο έλεγχος δεν είναι νόμιμος.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε φορολογική επιβάρυνση ύψους 2 εκατ. ευρώ, που επέβαλαν οι αρμόδιες φορολογικές αρχές (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων-ΚΕΜΕΕΠ) σε μεγάλη εταιρεία, καθώς με βάση επανέλεγχο του 2014 (για το 2011-12), έκριναν ότι έπρεπε να της καταλογιστεί επιπλέον φόρος 1,28 εκατ. ευρώ, αλλά και πρόσθετος φόρος 720.000 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, αφού στο πιστοποιητικό των νόμιμων ελεγκτών δεν υπήρχαν παρατηρήσεις ούτε διαπιστώσεις παραβίασης της φορολογικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να γίνει επανέλεγχος με τις υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν το τυχαίο δείγμα υποθέσεων για έλεγχο, χωρίς να χρησιμοποιηθούν και οι μέθοδοι ανάλυσης κινδύνου, καθώς επίσης ότι η συγκεκριμένη διαχειριστική περίοδος θεωρείται περαιωμένη ενώ η σχετική έρευνα μπορεί να «σκοντάψει» στο εμπόδιο της παραγραφής.
Κατά το Δ. Εφετείο, ο επανέλεγχος δεν διενεργήθηκε νόμιμα και πρέπει επίσης να ακυρωθεί ως παράνομος ο προσδιορισμός επιπλέον φόρου από λογιστικές διαφορές για δαπάνες της επιχείρησης, για τις οποίες η Εφορία δεν αναγνώρισε ότι μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδά της (ενοίκια μεταφορικών μέσων, τέλη διυλιστηρίου-χρήσης αιγιαλού, ιατρικής περίθαλψης και ψυχαγωγίας προσωπικού, αγορές κλπ.).

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις