ΛΑΡΙΣΑ

«Αποδείξαμε ότι είμαστε θεσμικό κόμμα» απάντησαν από τη Λάρισα στελέχη της «Δημοκρατικής Ευθύνης» για την απομάκρυνση Θεοχάρη

Ανοιχτή διαδικασία της «Δημοκρατικής Ευθύνης» διεξήχθη την Κυριακή στη Λάρισα σε κεντρικό ξενοδοχείο. Επρόκειτο για την πρώτη ανοιχτή πολιτική διαδικασία του κόμματος στη Λάρισα και την πρώτη πανελλαδικά μετά την απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη από το κόμμα.

Κεντρικοί εισηγητές ήταν τα μέλη του Τριμελούς Συντονιστικού της Δημοκρατικής Ευθύνης, ο λαρισαίος δικηγόρος Θωμάς Παπαλιάγκας, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Τσίρης και ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός και οικονομολόγος Γιώργος Χατζηθεοφάνους.

Η διαδικασία ξεκίνησε με χαιρετισμό του πρώην υπουργού κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος στηρίζει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Ευθύνης. «Μόνο ένα εγχείρημα από νέους στην πολιτική ανθρώπους οπλισμένους με πολλή υπομονή, όρεξη για δουλειά και φρέσκες ιδέες μπορεί να ανατρέψει το αποστεωμένο πολιτικό σκηνικό που κρατά τη χώρα όμηρο γιατί ούτε μπορεί, ούτε θέλει να αλλάξει τα κακώς κείμενα που μας έφεραν στη ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Γι’ αυτό στηρίζουμε με πάθος τη Δημοκρατική Ευθύνη» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος.

dimokratiki-efthini1

Ο κ. Χατζηθεοφάνους εισαγωγικά ανέπτυξε τα μεγάλα διακυβεύματα της χώρας και κυρίως το προσφυγικό και το πρόβλημα της ανάπτυξης. Αναφέρθηκε επιγραμματικά στις προτάσεις της Δημοκρατικής Ευθύνης για την ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων είπε ότι «δεν είναι αναγκαίο να γίνει καμία άλλη ιδιωτικοποίηση κατά την έννοια της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά αρκεί η παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες για 20-30 χρόνια με αντάλλαγμα «καλές» θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τσίρης αναφέρθηκε λεπτομερώς στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και στα θέματα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. «Μετά τα απίστευτα θεσμικά έκτροπα της κυβέρνησης επί της δικαιοσύνης, τα οποία κορυφώθηκαν ενόψει της διάσκεψης του ΣτΕ για την υπόθεση των ΜΜΕ, οι δικαστές φαίνεται να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε. Και προχώρησε σε παρουσίαση προτάσεων όπως δεύτερο νομοθετικό σώμα, ασυμβίβαστα μεταξύ υπουργικής ιδιότητας και υποψηφιότητας στις επόμενες εκλογές κ.ά.

Ο κ. Θωμάς Παπαλιάγκας αναφέρθηκε στην καθαρή θεσμική λειτουργία του κόμματος, αντιπαραβάλλοντάς το με τα παλιότερα αρχηγικά κόμματα. «Αποδείξαμε ότι είμαστε το μοναδικό θεσμικό κόμμα στη χώρα. Όποιος δεν συμφωνεί με τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής Ευθύνης ή τις παραβιάζει ή ακολουθεί ασύμβατες προσωπικές στρατηγικές, δεν έχει θέση στη Δημοκρατική Ευθύνη. Τα κόμματα πρέπει να περάσουν από τη λογική των εντολών στη λογική των αρχών και των κανόνων, που εφαρμόζονται για όλους ανεξαιρέτως, όσο επώνυμοι κι αν είναι, όσο ψηλά κι αν στέκονται. Η απομάκρυνσή του είναι απόδειξη ότι το εγχείρημα αυτό είναι βαθιά πολιτικό, θεμελιώνεται σε ανιδιοτελείς αρχές και κυρίως εννοεί σοβαρά αυτά που λέει. Ευκαιρίες για καριέρες ιδιωτείας, μέσα ή δίπλα σε νοσηρούς, παρωχημένους μηχανισμούς που γέννησαν τα κόμματα εξουσίας του χθες και του σήμερα, προσφέρονται πάντα στην πολιτική πιάτσα. Όποιος θέλει, πάει και τα συναντά μ’ ευκολία. Εμείς παίζουμε σε άλλο γήπεδο. Γήπεδο δύσκολο, αλλά το προτιμάμε», ανέφερε μιλώντας για την πρόσφατη απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Όλα αυτά σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει και πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η κυβέρνηση προφανώς καταστρέφει τη χώρα και πρέπει να φύγει, όμως από την άλλη πλευρά η ΝΔ πίσω από το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του Κυρ. Μητσοτάκη κρύβει ολόκληρο το πραγματικό πρόσωπο της λαϊκίστικης Δεξιάς και του μηχανισμού της, που φέρει επίσης ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Δημοκρατικής Ευθύνης, «είμαστε το μοναδικό κόμμα που από την πρώτη παρουσίασή του στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης τον περασμένο Ιούλιο παρουσιάσαμε πολύ καλά μελετημένο πρόγραμμα με δομικές αλλαγές πυρηνικού τύπου σε πέντε βασικούς τομείς (δημόσια διοίκηση, Σύνταγμα-θεσμοί, οικονομία – δημόσιες συμβάσεις, ανάπτυξη – φορολογικό σύστημα, υγεία)». Παρουσίασε μάλιστα δεκαπέντε βασικές θέσεις του προγράμματος, μεταξύ των οποίων σταθερός φορολογικός συντελεστής 20% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και ΦΠΑ, αφορολόγητο για νέες επιχειρήσεις, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. Επίσης, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε ένα προτεινόμενο ριζοσπαστικό πρόγραμμα δημοσίων συμβάσεων. «Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να δει το ασταθές και πολύ επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον, το οποίο μυρίζει πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή μας», κατέληξε.

Ακολούθησε μακρά και πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση επί των προτάσεων. Ο προσυνεδριακός διάλογος της Δημοκρατικής Ευθύνης θα αρχίσει σε όλη την Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε σχεδιάζεται η διεξαγωγή του ιδρυτικού της συνεδρίου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις