ΕΛΛΑΔΑ

Στα 8 ευρώ τα στριφτά από το Μάρτιο του 2017

Άσχημα νέα για τους… λάτρεις των στριφτών τσιγάρων φέρνει το 2017, αφού το κόστος του πακέτου καπνού θα εκτιναχθεί στα 8 ευρώ,   τόσο λόγω της αύξησης του φόρου, όσο και της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για απαγόρευση πώλησης πακέτων με ποσότητα κάτω των 30 γρ. καπνού.

Το τελικό κόστος για τον καπνιστή, δε, θα φτάνει τα 9 ευρώ αν συνυπολογιστεί και το κόστος για φίλτρα και χαρτάκια.

Ειδικότερα, η  πρόσφατη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού 2014/40 στο ελληνικό νομοθετικό δίκαιο με τον Ν. 4419/20.9.2016, καθορίζει την ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να περιέχει μία συσκευασία λεπτοκομμένου καπνού στα 30γρ. και σε συνάρτηση με την υψηλή νέα φορολόγηση της κατηγορίας,  θα ανεβάσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των προϊόντων αυτών το επόμενο διάστημα.

Σήμερα, οι καπνιστές στριφτών τσιγάρων μπορούν να προμηθευτούν και μικρά πακέτα καπνών των 16γρ. ή 20 γρ. πληρώνοντας πολύ μικρότερο κόστος της τάξης των 3,5-4 ευρώ ανά πακέτο αφού αγοράζουν μικρότερη ποσότητα καπνού και ο φόρος που αναλογεί στα μικρά πακέτα είναι μικρότερος.

Από 1/1/2017 ο ΕΦΚ στον καπνό θα αυξηθεί από τα 150 ευρώ το κιλό στα 170 ευρώ το κιλό και ταυτόχρονα από 1/3/2018 θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν συσκευασίες μικρότερες των 30 γρ. Όποιο σημείο πώλησης διαθέτει μικρές συσκευασίες θα πρέπει να τις έχει διαθέσει στην αγορά το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Με την προσθήκη της νέας αύξησης του φόρου από 1/1/2017, οι τιμές των στριφτών τσιγάρων θα ανέρχονται πλέον στο επίπεδο των 8 ευρώ ανά φάκελο καπνού, με συνέπεια για τη συγκεκριμένη κατηγορία οι εκτιμήσεις των καπνοβιομηχανιών να κάνουν λόγο για  απώλειες όγκου πωλήσεων άνω του 30%.  Και η αναμενόμενη πτώση στην κατανάλωση από τη νόμιμη αλυσίδα εκτιμάται ότι θα φέρει ταυτόχρονα  αύξηση στις πωλήσεις  του παράνομου χύμα καπνού, μια εξέλιξη επικίνδυνη τόσο για την υγεία των καπνιστών, όσο και για τα δημόσια έσοδα.

Δεδομένου ότι η κατηγορία του λεπτοκομμένου καπνού συνεισφέρει το 1% των συνολικών ετήσιων δημοσίων φορολογικών εσόδων, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πλήξει μόνο τις καπνοβιομηχανίες αλλά και τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα από τον αυξημένο ΕΦΚ στον καπνό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τους έλληνες καπνιστές, το 71% επιλέγουν τυποποιημένα τσιγάρα και το 29% στριφτά. Τα δύο σημαντικότερα κριτήρια επιλογής μάρκας είναι η γεύση του καπνού (99%) και η …τιμή (92%).

ependisinews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις