ΕΛΛΑΔΑ

400% ακριβότερο το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων από τις ευρωπαϊκές

Η ακραία υπεφορολόγηση δεν είναι ο μόνος λόγος, που η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται «υπό διωγμό» αλλά και το πραγματικό κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι κατά 400% υψηλότερο από τους σημαντικότερους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτός από το κλίμα αβεβαιότητας στο οποίο κινούνται τα τελευταία χρόνια, είναι αντιμέτωπες όχι μόνο με τις ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, που κυριαρχεί στην ελληνική οικονομία αλλά με το υψηλό κόστος χρηματοδότησης. Οπως εκτιμά ο ΣΕΒ στο δελτίο του για την οικονομία,  οι σχετικά διστακτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο ακραίας υπερφορολόγησης των συνεπών και με πραγματικό κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων 400% υψηλότερoυ των σημαντικότερων ευρωπαίων ανταγωνιστών τους  αδυνατούν να ξεδιπλώσουν τις θετικές τους συνέπειες στην ανάπτυξη και απασχόληση.

Επιπλέον, η αποσπασματική προώθηση πολλών μεταρρυθμίσεων, αντί της συνεκτικής και αποφασιστικής τους προώθησης σαν ένα ενιαίο σύνολο αναπτυξιακών μέτρων παράλληλα με αποτελεσματικές δράσεις υποστήριξης της κοινωνίας και των εργαζομένων, υπονομεύει τις θετικές επιπτώσεις της κάθε επιμέρους μεταρρύθμισης.

Ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων

Τον κίνδυνο αφελληνισμού για το ελληνικό επιχειρείν, σε περίπτωση νέας κωλυσιεργίας για την εξεύρεση λύσης ανέδειξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου. Με αφορμή την πώληση της ιστορικής βιομηχανίας Γιούλα που περνάει σε πορτογαλικά χέρια, στην εταιρεία BA Vidro,  ο κ. Μυτιληναίος από το βήμα εκδήλωσης της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, είπε: «Ξέρετε τι συνέβη με την εξαγορά την περασμένη εβδομάδα της ιστορικής υαλουργίας Γιούλα; Αυτός που αγόρασε την εταιρεία δανείστηκε με 1% όταν το χρηματοδοτικό κόστος της Γιούλα ήταν 8%. Είναι συγκλονιστικό, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που δεν είχε προβλήματα πλην του υψηλού της δανεισμού».

«Αν συνεχιστεί αυτό σε λίγο καιρό δεν θα μείνει καμία εταιρεία, οι ξένοι θα αγοράσουν όλη τη χώρα, ακριβώς λόγω της διαφοράς επιτοκίων. Θα δανείζονται χαμηλά, με 0,25%, και το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να σου πληρώνουν τα δάνεια» προσέθεσε ο επιχειρηματίας.

Η αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση υπό εύλογους όρους θα έρθουν, σύμφωνα με τον ΣΕΒ αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το μνημόνιο. «Τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί πρέπει να ολοκληρωθούν, αλλά και να συμπληρωθούν με πρωτοβουλίες που στην πράξη να εντάξουν εκ νέου την Ελλάδα στην ενιαία αγορά χρήματος και κεφαλαίων.»

Η φυγή στο εξωτερικό

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece (Μάρτιος 2016) το 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της Endeavor τον περασμένο Ιούλιο (2015), μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτή τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού.

Για «τσουνάμι» μετεγκατάστασης σε γειτονικές χώρες έχει προειδοποιήσει και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Αυτό που πρόκειται να δούμε στους προσεχείς μήνες είναι η μετεγκατάσταση πολλών ελληνικών επαγγελματικών τάξεων σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, αλλά κυρίως στην Κύπρο, όπου ο φορολογικός συντελεστής δεν ξεπερνά το 17%, καθώς με την αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών από το νέο έτος, συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες θα φορολογούνται με ποσά που θα φτάνουν και το 75% του ετήσιου εισοδήματός τους.
Το κόστος χρήματος για επιχειρήσεις, ονομαστικά και πραγματικά, με σταθερούς φόρους επιτόκια, σε υφιστάμενα δάνεια διάρκειας έως ένα έτος αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα του ΣΕΒ.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις