ΛΑΡΙΣΑ

Παρέμβαση Κόκκαλη για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Στη Βουλή έφερε το θέμα της αδιέξοδης κατάστασης των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΑΕΕ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, με επίκαιρη ερώτησή του, που συζητήθηκε σήμερα, στη βουλή. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για το πάγωμα και την κεφαλαιοποίηση των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και στην εξεύρεση κινήτρων για αποπληρωμή τους, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Στην ερώτησή του ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρεται επίσης και στο υπέρογκο πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, που δημιουργεί πρόβλημα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και προκαλεί κατάργηση των θέσεων εργασίας.
Ο αρμόδιος υφυπουργός εργασίας κ. Πετρόπουλος αναγνώρισε τη δυσκολία αποπληρωμής παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναφερόμενος σε όλα τα ταμεία, ιδιαίτερα όμως στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ. Στην απάντησή του δήλωσε ότι το διάστημα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη εκτενείς μελέτες για την προσέγγιση και επεξεργασία προγραμμάτων για την παροχή δυνατοτήτων να εξυπηρετηθούν τα χρέη προς τα ταμεία. Σκοπός είναι τα προγράμματα αυτά να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο 2017.
Στη δευτερολογία του, απαντώντας σε αίτημα του βουλευτή να επιτρέπεται η ανταλλαγή ληξιπρόθεσμων οφειλών με ασφαλιστικό χρόνο, για όσους είναι κοντά στη σύνταξη, ο αρμόδιος Υφυπουργός συμφώνησε ότι πράγματι όσοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και έχουν πολλά έτη ασφάλισης πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει η όποια λύση να καταλύει τον καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
Για το πρόστιμο των 10.500 ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο νέο σύστημα του ΣΕΠΕ, που ισχύει από αυτό το μήνα και εξασφαλίζει αμεσότητα στη δήλωση της εργασίας, με αποτέλεσμα να εξαλείφονται τα τεχνικά προβλήματα, που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν στην επιβολή του προστίμου.
«Έχουμε τη διάθεση να βρούμε λύσεις» δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε μελέτες που διεξάγει το Υπουργείο για την εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής, αλλά και για τη μείωση του προστίμου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις