ΛΑΡΙΣΑ

Επίσκεψη Πετράκου σε Οινοποιείο και Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο κ. Θωμά Κακάλη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Αγραφιώτη και κ. Γιώργο Πολύζο, τον Διευθυντή κ. Ευάγγελο Σίκαλο και την οινολόγο κ. Αναστασία Παναγιώτου του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο  υπεύθυνος του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας, Θανάσης Πετράκος, συνοδευόμενος από τα μέλη της γραμματείας της Ν.Ε. Λάρισας Χρήστο Κατσιαφλιάκα, Αντρέα Αντωνόπουλο, Κατερίνα Τολίκα και τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Τυρνάβου Αλέκο Χατζηκρανιώτη

Η Διοίκηση ενημέρωσε τον Θ. Πετράκο για την ανοδική πορεία του συνεταιρισμού, την ποιότητα των προϊόντων του και την στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της Γεωγραφικής Ένδειξης στο τσίπουρο Τυρνάβου, το οποίο έχει κατοχυρώσει τη γεωγραφική επωνυμία σαν προϊόν, χωρίς όμως να κατοχυρώνεται η προέλευση των πρώτων υλών καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το Γενικό Χημείο του Κράτους και την εμπλοκή του Υπουργείου Οικονομικών σε ένα ζήτημα που αφορά καθαρά το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα στελέχη του συνεταιρισμού αναφέρθηκαν στις συνέπειες του παρεμπορίου, της λαθραίας διακίνησης του κρασιού και του τσίπουρου και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει.

asepop_tyrnavos

Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφτηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Τυρνάβου (Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π.) και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Χαλούλη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιο Μπετικούγια και κ. Στέφανο Καλπακίδη και τον Διευθυντή κ. Αστέριο Χατζή. Ο Θ. Πετράκος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τους χώρους του Συνεταιρισμού και να συζητήσει με τους εργαζόμενους του συσκευαστηρίου.

Τα στελέχη του Συνεταιρισμού ενημέρωσαν το κλιμάκιο για την επιτυχημένη πορεία του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π., για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστές καθώς και για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Οι εισφορές στον ΟΓΑ, οι επιλεκτικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, το υψηλό κόστος παραγωγής των προϊόντων, η αυξημένη φορολογία, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας ότι ακόμα και αν πληρωθούν από τον έμπορο ή υπάρξει κούρεμα στις οφειλές, όπως πρόσφατα έγινε από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, φορολογούνται για αυτές.  Επισήμαναν ακόμα τις συνέπειες που έχουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το ρωσικό εμπάργκο, σε ευπαθή προϊόντα, όπως το ροδάκινο.

Ο Θανάσης Πετράκος έδωσε συγχαρητήρια για την σπουδαία δουλειά που κάνουν οι δύο Συνεταιρισμοί στην περιοχή Τυρνάβου, οι οποίοι αποτελούν πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Δεσμεύτηκε για την προώθηση των αιτημάτων τους με επιστολή προς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσον αφορά το αίτημα για την άδικη φορολόγηση, η αντιπροσωπεία της ΛΑΕ συμφώνησε και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το ΥΠΟΙΚ για να αλλάξει η άδικη αυτή διάταξη. Ο Θανάσης Πετράκος στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη σημασία που έχει για την περιοχή να κατοχυρωθεί η Γεωγραφική Ένδειξη, όχι μόνον εφόσον τυποποιούνται σε ένα συγκεκριμένο τόπο αλλά με την προϋπόθεση να παράγονται τα προϊόντα εντός της περιοχής για να διασφαλιστεί η ονομασία.

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Οι μνημονιακές πολιτικές, είναι αυτές που ευθύνονται για την υπερβολική αύξηση του κόστους παραγωγής (ΦΠΑ 24%, αύξηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, κ.α.), τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, οδήγησαν τους αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους. Είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί αγροτική εθνική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά προϊόντα, δημόσιες πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής, χαμηλότοκη χρηματοδότηση από μία νέα δημόσια Αγροτική Τράπεζα, προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, επιστημονική στήριξη και δίκαιη πολιτική αναδασμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανατροπή των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, διαγραφή του δημόσιου χρέους και σεισάχθεια του ιδιωτικού χρέους των μικρομεσαίων αγροτών. Για να γίνουν όλα τα παραπάνω απαιτείται η έξοδος από την ευρωζώνη και η συγκρότηση εθνικού νομίσματος», κατέληξε ο Θανάσης Πετράκος, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Λαϊκής Ενότητας στο αγώνες που ξεκινούν οι αγρότες του Τυρνάβου για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους. Μόνο οι ενωτικοί και μαζικοί αγώνες, μπορούν να δώσουν νίκες και να ανατρέψουν όσα σχεδιάζει κυβέρνηση και μνημονιακό μπλοκ.

 

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις