ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tο έργο του Χρήστου Λεοντή «ΚΑΤΑΧΝΙΑ» στο ΔΩΛ

Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων στα πλαίσια του προγράμματος «Η πόλη που μαθαίνει ποίηση και μουσική» παρουσιάζει στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στις 27 του Οκτώβρη το έργο του Χρήστου Λεοντή «ΚΑΤΑΧΝΙΑ»
Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του Συνθέτη. Ηχογραφήθηκε το 1964 και δίσκος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1965.
Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του λαϊκού ποιητή Κώστα Βίρβου και τα κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Τραγουδούν ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα και η χορωδία Κορίνθου.
Αφηγείται ο Δημήτρης Μυράτ ενώ το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου.
Πρόκειται για μια ¨λαϊκή καντάτα, η οποία καλύπτει το τρίπτυχο: Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση¨. Αποκαλύπτει απ΄ την αρχή τη στάση του νέου συνθέτη απέναντι στα μουσικά πολιτιστικά προβλήματα της εποχής και του δρόμου που διαλέγει αν ακολουθήσει.
Επηρεασμένος βαθιά από την προσφορά και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη βαδίζει πάνω στα βήματα του δασκάλου του προσθέτοντας και τη δική του φωνή στον αγώνα που διεξάγει μέσα από τη μουσική ο ιδεολογικός χώρος που τον εκφράζει.
Είναι φανερές οι προθέσεις του Λεοντή να στρατευθεί στην υπηρεσία ενός αγώνα που τον αντιπροσωπεύει ιδεολογικά και του δίνει τη δυνατότητα να εκφράζεται και να στηρίζεται καλλιτεχνικά.
Οι στίχοι αλλά και τα κείμενα της «Καταχνιάς» στρέφονται γύρω από τις μαρτυρικές εμπειρίες της κατοχής, τις εξάρσεις της αντίστασης, τον αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού για τη λευτεριά του.
Θέμα γόνιμο για δουλειά με φιλοδοξίες και αξιώσεις.
Οι κριτικές στον τύπο είναι διθυραμβικές και γενικά το έργο γνωρίζει πλατιά αποδοχή από ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού που πονάει και νοιάζεται για τα δραματικά αυτά γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας.
Στην παρουσίαση της «Καταχνιάς» για πρώτη φορά στην πόλη μας η ενορχήστρωση των τραγουδιών έγινε από τον Σπύρο Καβαλλιεράτο και η διδασκαλία της «Χορωδίας της Λέσχης των Φιλομούσων» από τη μαέστρο της κ.Μάγδα Αλεξανδρή-Δημόκα.
Τα τραγούδια μαζί με την χορωδία ερμηνεύουν ο Αλέξανδρος Τσιωνάς και η Μαριάννα Ζάχου.
Στον ρόλο του αφηγητή ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Τσιάνος.
Την όλη εκδήλωση επιμελείται και συντονίζει ο φιλόλογος Χρήστος Αλμυρούλης με την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση του Αντιδημάρχου Παιδείας και Νεολαίας Αλέξη Μπατζανούλη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις