ΘΕΣΣΑΛΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκας αποκλειστικά στο onlarissa μιλά για την πιθανότητα διέγερσης ρηγμάτων στη Θεσσαλία από το σεισμό των Ιωαννίνων

Οι δηλώσεις σεισμολόγων ότι ο σεισμός στα Γιάννενα μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στις γύρω περιοχές προκαλεί ανησυχία καθώς η Θεσσαλία γειτονεύει με την Ήπειρο και μάλιστα ένιωσε για τα καλά το σεισμό των 5,3 ρίχτερ.

Το onlarissa.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμική Προστασίας(ΟΑΣΠ) και καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα τον οποίο ρώτησε, αν αυτή η σεισμική δραστηριότητα στην Ήπειρο επηρεάζει ρήγματα στο θεσσαλικό χώρο.

seis_2_473_355

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι ” Υπάρχει αυτό το δεδομένο. Μπορεί να διεγερθεί μια διπλανή περιοχή. Όλα αυτά με μια προαίρεση: ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν πολύ μεγάλοι σεισμοί. Σεισμοί της τάξεις των 5,3 έως 6 ρίχτερ, δεν έχουν αρκετή δυνατότητα και δυναμικότητα να διοχετεύσουν την δύναμή τους κάπου αλλού και διεγείρουν μια περιοχή όπου υπάρχουν άλλα ρήγματα.”

seismos_giannena2_568_355

Από την άλλη ο κ Λέκκας τόνισε ότι ” δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι αύριο ή σε έναν μήνα, δεν θα γίνει κάποιος σεισμό. Το σημαντικό είναι με τα στατιστικά στοιχεία των σεισμών να σχεδιάσουν καλές αντισεισμικές κατασκευές.”

Τέλος απάντησε και στην θεωρία που λέει ότι αυτός ο σεισμός ενδεχομένως να αποφορτίζει τις γύρω περιοχές λέγοντας πως κάτι τέτοιο απαιτεί σοβαρή επιστημονική μελέτη.

Πάνος Γαρουφαλιάς

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις