ΕΛΛΑΔΑ

Reuters: «Ζόρικο» θέμα για την ελληνική κυβέρνηση η συζήτηση για τα εργασιακά -Οι ενστάσεις του ΔΝΤ

Η Ελλάδα και οι δανειστές της ξεκινούν νέο γύρο συζητήσεων αυτή την εβδομάδα, για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Είναι ένα «ζόρικο» θέμα για την αριστερή κυβέρνηση, που υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις, αλλά αναγκαίο, αν η χτυπημένη από την ύφεση χώρα θα μπορέσει ποτέ να κερδίσει ελάφρυνση χρέους, σχολιάζει το Reuters.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πριν από ένα χρόνο υποσχόμενος να δώσει μάχη για την αναβίωση της συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αντισταθεί στις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να μειώσουν τον κατώτατο μισθό. Αλλά επίσης χρειάζεται μία γρήγορη κατάληξη της αξιολόγησης, για να πετύχει τον πρωταρχικό στόχο για την Αθήνα, την αναδιάρθρωση του βουνού του χρέους- το υψηλότερο στην ευρωζώνη- και να παρηγορήσει έναν ολοένα και πιο κουρασμένο λαό από τα χρόνια της λιτότητας και της ανεργίας», γράφει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το Reuters κάνει αναφορά και σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έως και 10 μονάδες πίσω από τη ΝΔ, σχολιάζοντας ότι ως εκ τούτου «η πίεση είναι πάνω του για να φέρει αποτέλεσμα».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να προχωρήσουμε με την ελάφρυνση χρέους», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Οι δανειστές, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, θέλουν περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και διατήρηση του ισχύοντα κατώτατου μισθού, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης κατά τα οποία τα εργασιακά δικαιώματα διαλύθηκαν, η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για ακραίες κινήσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραιτηθεί από την κοινή πρακτική που υπάρχει για τους εργαζόμενους σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ», ανέφερε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μία καλή βάση για συζήτηση είναι η πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων, για έγκριση του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών συμβάσεων. Αυτό είναι κόκκινο πανί για το ΔΝΤ, τονίζει το Reuters, σημειώνοντας ότι ακόμη το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν και υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ για την ανάγκη ελάφρυνσης, η μορφή της και το περιεχόμενο της παραμένουν ασαφή, σχολιάζει το δημοσίευμα.

 iefimerida.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις