Μάξιμος: «Τραγική καθυστέρηση στις πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ»

Δημοσιεύθηκε στις: 15 Οκτωβρίου 2016, 16:23

«Η Κυβέρνηση καθυστερεί τραγικά την πληρωμή των παραγωγών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τους οδηγεί στην απόγνωση, καθώς για μια ακόμη φορά αναζητούν λύσεις για να καλύψουν τις φορολογικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές, λειτουργικές και βεβαίως βιοποριστικές τους υποχρεώσεις». Αυτά αναφέρονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Τρικάλων κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, απευθύνεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και αναφέρει τα εξής:

«Η προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μόλις τον Αύγουστο του 2016 από την Κυβέρνηση του νέου πλαισίου για τις ΑΠΕ, προέβλεπε μεταξύ άλλων και διαδικασίες για τον μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού υπέρ ΑΠΕ, καθώς και σημαντικές υποσχέσεις από πλευράς Υπουργού Ενέργειας, χωρίς επιβάρυνση παραγωγών–καταναλωτή. Αν και αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη στο επόμενο διάστημα, ευθύς αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου επανέρχονται μείζονα ζητήματα για τους παραγωγούς.

Σχεδόν ολική στάση πληρωμών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ όσον αφορά την απόδοση πόρων ΕΤΜΕΑΡ υπέρ Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από τον Αύγουστο και η οποία συνεχίζεται έως σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι η εκτόξευση στις υπερημερίες πληρωμών των ΑΠΕ για την παραγωγή του Μαρτίου πάνω από τις 150 ημέρες, με άγνωστο μάλιστα το που αυτές θα φθάσουν μέχρι να κλείσει ο τρέχων μήνας.

Αντίστοιχη ολική στάση πληρωμών φαίνεται ότι έχει κηρύξει η ΔΕΗ και έναντι του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην μπορεί να πληρώσει τους ηλεκτροπαραγωγούς και έτσι να υπάρχει και δραματική επιδείνωση στις  πληρωμές που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ στους παραγωγούς ΑΠΕ των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, όπου πάντα ήταν πολύ καλύτερος ο ρυθμός πληρωμών και οι καθυστερήσεις δεν ξεπερνούσαν ενάμιση ή δύο μήνες. Πλέον, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν νησιώτες παραγωγοί φωτοβολταϊκού ρεύματος, η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει και εδώ, για πρώτη φορά, τους 5 μήνες».

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Πού οφείλονται αυτές οι τραγικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ;
  2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την εξόφληση αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και βιοποριστικές ανάγκες τους, αλλά και να συνεχίζουν να επενδύουν στην πράσινη ενέργεια;
  3. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το ειδικό τέλος υπέρ ΑΠΕ τελικά, δεδομένου ότι δύο μήνες μετά την ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, έρχονται στην επιφάνεια και νέα σενάρια για την αύξησή του;
  4. Πώς γίνονται οι συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων;

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ