ΕΛΛΑΔΑ

Υπ. Οικονομικών: Εξετάζει ελέφρυσνη του ΕΝΦΙΑ για ευπαθείς ομάδες

Ελαφρύνσεις με μειώσεις του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων και κυρίως σε όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2017.

Το οικονομικό επιτελείο, αν συνεχιστεί, σύμφωνα με το tovima.gr, η καλή πορεία των εσόδων θα προχωρήσει σε αλλαγές, με τα σενάρια να κάνουν λόγο είτε για εφαρμογή ενός αφορολόγητου ποσού είτε ο αρχικός φορολογικός συντελεστής να είναι χαμηλός ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις όταν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο μικρής αντικειμενικής αξίας.

Το αφορολόγητο θα μπορούσε να διαμορφωθεί σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα που επικαλείται το δημοσίευμα, στις 50.000 ευρώ ή και λίγο χαμηλότερα (π.χ. 30.000 ευρώ) και από κει και πάνω να εφαρμοστεί μία φορολογική κλίμακα με πολλούς συντελεστές για να πιάσει όλες τις αξίες των ακινήτων.

Η λογική του νέου ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος να επιβάλλεται στη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων και όχι η διπλή φορολογία που εφαρμόζεται σήμερα (μεμονωμένα σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και συμπληρωματικός φόρος σε συνολική αξία περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ).

Ωστόσο, όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα έχουν κοινό παρανομαστή το τελικό ποσό είσπραξης, που δεν είναι άλλο από 2,65 δισ. ευρώ.

Στον υπολογισμό της συνολικής αξίας των ακινήτων θα περιληφθούν για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια.

Παράλληλα, εξετάζεται βελτίωση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τις φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυστηροποίηση στους υπόλοιπους.

aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις