ΕΛΛΑΔΑ

Στα «μανταλάκια» όσοι χρωστούν στα Ταμεία άνω των 150.000€

Στο κυνήγι και των παλιών μεγαλοοφειλετών, που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας στα ασφαλιστικά Ταμεία, επιδίδεται το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στο ελλειμματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Οι επαγγελματίες «μπαταχτσήδες», που χρωστούν μεγάλα ποσά σε απλήρωτες εισφορές εδώ και πάνω από έναν χρόνο, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Απώτερος στόχος είναι τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών να δημοσιοποιηθούν στο Διαδίκτυο -όπως συμβαίνει και για τους μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας- αν δεν συνετιστούν και δεν σπεύσουν να πληρώσουν.
Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, τροποποιεί τα κριτήρια βάσει των οποίων προσδιορίζονται ως «εισπράξιμες» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ ώστε να διαβιβάζεται στο ΚΕΑΟ «κάθε βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, η οποία υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους».
Η αλλαγή
Υπενθυμίζεται πως στο Κέντρο μεταβιβάζονταν κατά κύριο λόγο «φρέσκες» οφειλές, που αφορούσαν δηλαδή ληξιπρόθεσμα χρέη όχι πέραν των έξι μηνών και ποσού άνω των 5.000 ευρώ. Παλαιότερα χρέη μεταβιβάζονταν -για να κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης (πλειστηριασμοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κλπ.)- μόνο αν ο ίδιος οφειλέτης δημιουργούσε και νέα χρέη ή αν η μεταβίβαση γινόταν εντός 6μήνου από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης βεβαίωσής τους μετά από έλεγχο του αρμόδιου φορέα.
Μετά την τροποποίηση, περνούν στο μητρώο του ΚΕΑΟ και οι μεγάλες οφειλές που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, ώστε το Κέντρο να έχει πλέον πλήρη εικόνα και να κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων. Στόχος είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του Δημοσίου και τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών των Ταμείων να δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο, εφόσον αυτοί δεν έχουν ενταχθεί ή δεν εντάσσονται σε ρύθμιση. Για τις λεπτομέρειες αναμένεται ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
Πριν από την κοινοποίηση, οι οφειλέτες θα ενημερώνονται, ώστε να προβούν σε ρύθμιση, αν θέλουν να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση. Στο στόχαστρο μπαίνουν 13.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά έχουν «φεσώσει» το σύστημα με 7,6 δισ. Αρκεί να αναφερθεί πως το σύνολο των οφειλών προς τα Ταμεία ξεπερνά τα 16,5 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλέτες τους 300.000.
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων εκτιμάται ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους «μπαταχτσήδες» που έχουν αγνοήσει τις, κατά καιρούς, ρυθμίσεις των χρεών, ενώ θα ανακόψει το κλίμα της αποφυγής πληρωμών που δημιουργείται εν όψει προσδοκιών για νέες «διευκολύνσεις».
Ωστόσο, όπως παραδέχονται ειδικοί, «όσο πιο παλιά είναι η οφειλή, τόσο δυσκολότερη είναι η είσπραξή της». Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι πως η μεγάλη πλειονότητα των οφειλών προς τα Ταμεία (τα 13,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 16,7 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκαν πριν από την κρίση, δηλαδή πριν από το 2010 και γι’ αυτό επικρατεί σκεπτικισμός για τον βαθμό εισπραξιμότητάς τους.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις