ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

“Απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης στο Κυψελοχώρι” καταγγέλλει το ΕΚΛ: Πρόσφυγες ξυπόλητοι στις λάσπες, χωρίς ζεστό νερό και ρούχα

“Σε απάνθρωπες συνθήκες ζουν οι 150 περίπου Σύριοι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι  στο νομό μας και έχουν στην κυριολεξία απομονωθεί σε αγροτική περιοχή (πρώην στρατόπεδο Ζιώγα) στο Κυψελοχώρι” σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Όπως τονίζεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, οι πρόσφυγες “ζούνε μέσα στη λάσπη, χωρίς ζεστό νερό για μπάνιο,  ξυπόλητοι και χωρίς επαρκή ρουχισμό, (που και αυτός που έχουν προέρχεται από τις προσφορές των κατοίκων της περιοχής μας) μικρά παιδιά αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών,  ενώ οι σκηνές που διαμένουν δεν μπορεί να τους προστατέψουν από τη βροχή και το κρύο που σιγά – σιγά, όσο πάμε προς το χειμώνα,  θα γίνεται όλο και πιο έντονο”.

Αυτό υποστηρίζεται πως “διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που επισκέφτηκε τον καταυλισμό τις 10/10/2016 μεταφέροντας  ρουχισμό που συγκεντρώθηκε από τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης μας.

Τα κονδύλια που στέλνει ο ΟΗΕ, δεν  φτάνουν  στους πρόσφυγες  γιατί    τα διαχειρίζονται ( δηλαδή τα …ξεκοκαλίζουν)  οι Μ.Κ.Ο.  Να σημειωθεί ότι ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. ειναι γνωστός στην κυβέρνηση και στον ΟΗΕ,   (πολλές φορές έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν και  από τους ιδίους) αλλά  συνεχίζουν να  τα δίνουν σε αυτές, αδιαφορώντας για το αν τελικά υπηρετούν το σκοπό για τον οποίο προορίζονται και αν φτάνουν εκεί που πρέπει.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας  απαιτεί :

  • Την άμεση μεταφορά των προσφύγων σε χώρους στεγασμένους, σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Έχουμε τοποθετηθεί για το χώρο που ετοιμάζεται στο Κουτσόχερο, ότι είναι ακατάλληλος (είναι δίπλα σε ενεργό λατομείο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από φίδια, σκορπιούς, κ.λπ.).
  • Να επισπευθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου στην κατεύθυνση απεγκλωβισμού τους και μετάβασης στη χώρα που επιθυμούν.
  • Υπάρχει άμεση ανάγκη για είδη που να ικανοποιούν προσωπικές ανάγκες ( ρούχα, παπούτσια, είδη μπάνιου, για τις γυναίκες προσωπικά είδη  κ.λ.π). Από μόνη της η αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαού που συμβάλλει με προσφορά βοήθειας, δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Είναι ευθύνη του κράτους η προμήθεια όλων των αναγκαίων μέσων καθημερινής συντήρησης και φροντίδας.
  • Καμιά συμμετοχή των ΜΚΟ, την ευθύνη να έχει το κράτος και οι υπηρεσίες του.
  • Άμεση ένταξη των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση που τα προσφυγόπουλα είναι ακόμη εκτός σχολείων. Η εκπαίδευση να παρέχεται αποκλειστικά με κρατική ευθύνη, χωρίς καμιά ανάθεση σε ΜΚΟ και άλλες «εθελοντικές» οργανώσεις.

Καλούμε την εργατική τάξη, το λαό της περιοχής και τις χώρας μας, να απομονώσουν και να καταδικάσουν  τις εκδηλώσεις μίσους και ρατσισμού και να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν από την πατρίδα τους, επειδή οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ( ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΡΩΣΙΑ κ.λ.π.) ισοπεδώνουν χώρες για τα δικά τους συμφέροντα. Ο εχθρός για τους πρόσφυγες μετανάστες και τον ελληνικό λαό είναι κοινός, η ίδια μήτρα γεννά τη φτώχεια και την ανέχεια. Είναι ο ιμπεριαλισμός, που για τα κέρδη των πολυεθνικών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, δημιουργούν πολέμους, φτώχεια, ανεργία για όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, γλώσσα, θρησκεία.

Να δυναμώσουμε το κίνημα ειρήνης και την κινητοποίηση του λαού ενάντια στις  ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σκοτώνουν τους λαούς, καταστρέφουν τις υποδομές τους και τους εξαναγκάζουν στην προσφυγιά.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις