ΛΑΡΙΣΑ

Το ΕΚΛ και άλλα Ε.Κ καταθέτουν σχέδιο νόμου για τα εργασιακά

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με πρωτοβουλία από κοινού με άλλα Ε.Κ και Ομοσπονδίες, θα προβεί στην κατάθεση σχεδίου νόμου για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και την επαναφορά των ΣΣΕ, του κατώτερου μισθού.
Επίσης θα διοργανώσει πανεργατικής συγκέντρωσης με αυτό το θέμα, στις 17/10. Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε τονίστηκαν τα εξής:

“Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, από κοινού με άλλα Ε.Κ και Ομοσπονδίες, πήραμε την πρωτοβουλία, να απευθύνουμε με κείμενο μας, κάλεσμα στα σωματεία και στην εργατική τάξη, για οργάνωση του αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση, την εργοδοσία, την Ε.Ε και το ΔΝΤ, για την επαναφορά των ΣΣΕ, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ψηφίσθηκαν την τελευταία 6ετία, την αποκατάσταση όλων όσων μας έκλεψαν απο μισθούς και συντάξεις την τελευταία 6ετία, την λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων.

Αυτό το κάλεσμα, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, αφού μέχρι σήμερα υπογράφτηκε από 20 Εργατικά Κέντρα, 14 Ομοσπονδίες και 386 σωματεία, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις να μπουν μπροστά για την οργάνωση του αγώνα, όχι απλά για την απόκρουση των νέων αντεργατικών νόμων που ετοιμάζουν, κυβέρνηση, μεγάλο κεφάλαιο και Ε.Ε, αλλά και για την διεκδίκηση της επιστροφής όλων όσων μας αφαίρεσαν βίαια τα τελευταία 6 χρόνια, για να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
Θέλουμε εδώ να καταγγείλουμε ακόμα μια φορά, όχι μόνο την άρνηση των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών που ελέγχουν την ΓΣΕΕ, πολλές Ομοσπονδίες και Ε.Κ, να συνταχθούν σ’ αυτόν τον αγώνα, αλλά γιατί τον υπομονεύουν με τη συμμετοχή τους στους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους», αλλά και με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ με τα 586 ευρώ και κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων, με μεγάλες μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων που καταχτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.

Τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, που πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, διαμορφώσαμε παράλληλα και ένα σχέδιο νόμου, που υπογράφουν 420 συνδικαλιστικές οργανώσεις (Ε.Κ, Ομοσπονδίες, σωματεία), την οποία θα καταθέσουμε την Δευτέρα 17 Οκτώβρη, στα κόμματα της Βουλής, πλην της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ζητώντας να την ψηφίσουν στη Βουλή, αντι να εκφράζουν τάχα συμπάθεια στην εργατική τάξη που υποφέρει.
Η πρόταση νόμου που επεξεργαστήκαμε, προβλέπει την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ και την σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα τελευταία 6 χρόνια με τα τρία μνημόνια. Επαναφέρει και διασφαλίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επαναφέρει άμεσα τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Καταργεί την απαράδεκτη διάκριση για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Αποκαθιστά τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι όροι των ΚΣΣΕ επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012 ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Στα 6 προηγούμενα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, μας αφαιρέθηκαν βίαια από τις κυβερνήσεις, την εργοδοσία, την τρόικα, μεγάλο μέρος των μισθών και συντάξεών μας, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μαζί με την επιβολή άγριας φοροληστείας, εμπορευματοποίησης όλων των κοινωνικών αναγκών. Συνυπολογίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό μας επίπεδο φθάνουν το 50%, ενώ η ανεργία μένει για χρόνια στο 25%.
Οι περισσότεροι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εργασιακή ζούγκλα, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς πείνας και ελαστικές μορφές εργασίας, ενώ πάνω από 900 χιλιάδες δουλεύουν με καθυστέρηση πληρωμών πάνω από 2 μήνες. Με τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, αποδεικνύεται πως οι απαιτήσεις του κεφαλαίου γίνονται νόμος του κράτους την επόμενη στιγμή. Τα στοιχεία που δείχνουν την ανεργία, το ύψος των μισθών και των απωλειών μας, δείχνουν πιο καθαρά ότι οι μεγάλοι επιχειρηματίες, είναι κερδισμένοι και στη κρίση.
Η κατάθεση του σχεδίου νόμου που ετοιμάσαμε, θα γίνει αγωνιστικά, με την οργάνωση πανεργατικών συγκεντρώσεων εκείνη την ημέρα σε μια σειρά πόλεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουν την πρόταση νόμου, στις οποίες θα διατρανωθούν τα αιτήματα και η θέλησή μας να παλέψουμε για να γίνουν πράξη.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΝΛ, την Δευτέρα 17 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία, καλεί σε συγκέντρωση τους εργατουπάλληλους, τους άνεργους, τη νεολαία, τις γυναίκες και τους συνταξιούχους, απαιτώντας να μπει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ. Τα ψεύτικα τα λόγια τέλος! Κάθε κόμμα να πει με την ψήφο του με ποιόν είναι: με τους εργάτες ή με τους κεφαλαιοκράτες.
Το ΕΚΝΛ και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε την πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ, απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και να παλέψουμε για να διαμορφώσουμε τους όρους αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος, ενιαία, κατά κλάδο, σε όλη τη χώρα. Να δώσουμε τη μάχη ώστε κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται χωρίς ΣΣΕ, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Να ακυρώσουμε τη νέα επίθεση που ετοιμάζουν σε ό,τι απόμεινε, κυβέρνηση, ΣΕΒ, Ε.Ε και ΔΝΤ. Να απαντήσουμε με γενική απεργία, διεκδικώντας:
Την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα.
Την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
Λέμε ΟΧΙ στους φόρους και απαιτούμε να πληρώσει το κεφάλαιο.
Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων.
Σε αυτή την κατεύθυνση να ετοιμασθούμε για σκληρό αγώνα για να αντιμετωπίσουμε το νέο γύρο επιθέσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά, την απελευθέρωση των απολύσεων, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Η δήθεν “δίκαιη ανάπτυξη” που λέει η κυβέρνηση ότι έρχεται, δεν θα ωφελήσει τους εργαζόμενους, αλλά τους καπιταλιστές, όπως πάντα.
Το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» – τρομάρα τους – για τα εργασιακά είναι προπομπός για τη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι το στέλνουμε στα σκουπίδια. Και απαιτούμε την κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Δηλώνουμε, ότι προετοιμαζόμαστε για αποφασιστική αναμέτρηση με όλες τις μορφές, με γενική απεργία.
Να σπάσουμε την κατευθυνόμενη λογική ότι δεν γίνεται τίποτα, προκειμένου να μας κρατάνε υποταγμένους. Δεν γίνεται τίποτα όταν οι εργαζόμενοι δεν οργανώνονται και δεν αγωνίζονται, αντίθετα γίνονται όλο και χειρότερα. Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε νέες εστίες αντίστασης και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων με νέους εργάτες-τριες.
Σήμερα φαίνονται ακόμα περισσότερο ξεκάθαρα οι δύο δρόμοι που ξεδιπλώνονται μπροστά σε κάθε εργαζόμενο-νη.
Ο ένας είναι o απατηλός ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερη ζωή μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα και την Ε.Ε, με αλλαγή μόνο του διαχειριστή, ο δρόμος που ζούμε. Ο άλλος είναι αυτός της πάλης, της σύγκρουσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις ενώσεις τους, για να μην ζούμε σαν δούλοι τον 21ο αιώνα.
Απέναντι στον δικό τους σχεδιασμό με τον οποίο θέλουν να ισοπεδώσουν τις ζωές μας, αντιπαραθέτουμε τον δικό μας. Οι δικές μας ανάγκες για αξιοπρεπή ζωή, το μέλλον των παιδιών μας, πνίγονται από τους στόχους των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία. Σε αυτούς δίνεται ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, αναπτυξιακοί νόμοι και δώρα και σε μας παχιά λόγια, ψίχουλα φτωχοκομείου σαν τα φαρμακωμένα «γεμιστά της Φωτίου».
Μαζί με την επίθεση στο εισόδημα και τις εργασιακές σχέσεις, στο στόχαστρο βρίσκονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία. Θέλουν με την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης να λύσουν τα χέρια της εργοδοσίας για να μας εκμεταλλεύεται ανενόχλητα.
Εδώ και τώρα να βάλουμε τέλος στην κοροϊδία, να μην περιμένουμε σωτήρες ή την καλή διάθεση των επιχειρηματιών, που δεν υπάρχει.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μαζική αντίσταση και αντεπίθεση. Να δυναμώσει η δράση για το ενιαίο μέτωπο εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών.
Όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση, πολλά μπορούν να γίνουν αν αποφασίσουμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να δείξουμε τη δύναμή μας. Αυτό που χρειάζεται είναι η οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και όχι οι κοινωνικοί διάλογοι-απάτη που στήνουν κυβέρνηση και εργοδότες και τρέχουν να πιάσουν θέση οι ξεπουλημένοι της ΓΣΕΕ.
Έχουμε τη δύναμη, την πείρα από τους πρόσφατους αγώνες μας. Με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, το ταξικό εργατικό κίνημα έδειξε ότι είναι όρθιο παρά τις δυσκολίες. Αυτό το κίνημα μπορεί και πρέπει να ανασυνταχθεί, να γίνει πιο δυνατό, να θέσει σε αμφισβήτηση την κυριαρχία του κεφαλαίου και να ανοίξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για τις δικές μας ανάγκες.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση, τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, 7 μ.μ, στην Κ. Πλατεία και στον επόμενο αγωνιστικό σταθμό στο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ενάντια στην ανεργία και την προστασία του λαικού εισοδήματος, Τετάρτη 2 Νοέμβρη, 7 μ.μ, στην ίδια πλατεία.”

Σχέδιο Νόμου

Για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Άρθρο 1

Αρμοδιότητα σύναψης επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η περίπτωση 5 του άρθρου 3 του ν. 1876/1990, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ. 1 του ν. 4024/2011, αντικαθίσταται ως εξής: «Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητά τους και εφόσον αυτές ελλείπουν από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και τον εργοδότη.

Άρθρο 2

Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

α. Το πρώτο εδάφιο του στοιχείου α της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 1876/1990, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ. 3 του ν. 4024/2011, καταργείται και αντικαθίσταται ως εξής: «1. Ικανότητα για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν: α. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, όλων των βαθμίδων, στο πεδίο της δραστηριότητάς τους».

β. Η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου 6 του ν. 1876/1990, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 4 του ν. 4024/2011, καταργείται και αντικαθίσταται ως εξής: «Για τη νομιμοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις των καταστατικών τους».

Άρθρο 3

Ισχύς συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Το άρθρο 7 του ν. 1876/1990, καταργείται και αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Οι όροι ατομικών συμβάσεων εργασίας, που αποκλίνουν από ρυθμίσεις συλλογικών συμβάσεων, είναι επικρατέστεροι, εφόσον παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους.

β. Όροι εργασίας συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους, υπερισχύουν των νόμων

γ. Οι κανονιστικοί όροι της σ.σ.ε. έχουν άμεση και αναγκαστική ισχύ».

Άρθρο 4

Δέσμευση.

Το άρθρο 8 του ν. 1876/1990, όπως ισχύει μετά και την αντικατάσταση του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 με την υποπερ. ΙΑ 11 εδ. 1, 2α του ν. 4093/2012, αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθορίζουν τους ελάχιστους μισθολογικούς και λοιπούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

β. Οι κλαδικές, οι επιχειρησιακές και οι εθνικές ή τοπικές ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν επιτρέπεται να περιέχουν δυσμενέστερους όρους εργασίας, για τους εργαζόμενους, από τους όρους της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στους εργαζόμενους αυτούς περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο στα Ν.Π.Δ.Δ. και στους ΟΤΑ.

γ. Οι υπόλοιπες συλλογικές συμβάσεις εργασίας όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, δεσμεύουν όλους τους εργαζόμενους και όλους τους εργοδότες, που εμπίπτουν στο πεδίο ισχύος της κάθε συλλογικής σύμβασης, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι των συνδικαλιστικών οργάνων ή οργανώσεων, που συνήψαν τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας».

Άρθρο 5

Συρροή.

Το άρθρο 10 του ν. 1876/1990, όπως ισχύει μετά και την προσθήκη εδαφίου με το άρθρο 37 παρ. 5 του ν. 4024/2011, αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Αν μια σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο.

β. Κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, υπερισχύει, σε περίπτωση συρροής, με ομοιοεπαγγλεματική συλλογική σύμβασης εργασίας, εκτός εάν η ομοιοεπαγγελματική είναι ευνοϊκότερη για τους εργαζόμενους».

 

Άρθρο 6

Χρόνος ισχύος της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την υπογραφή νέας αντίστοιχης συλλογικής σύμβασης εργασίας, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Καμιά σ.σ.ε. δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να έχει διάρκεια μικρότερη του έτους. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι περιπτώσεις 2 και 3 του ν. 1876/90.

Άρθρο 7

Διαιτησία.

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ή αποτυχίας της μεσολάβησης, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, για τον καθορισμό όλων των όρων παροχής εργασίας.

Άρθρο 8

Επαναφορά σε ισχύ συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όροι συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που ήταν σε ισχύ στις 29.2.2012 (ημερομηνία δημοσίευσης της Π.Υ.Σ. 6/2012), εφόσον αυτές έχουν λήξει, επανέρχονται σε ισχύ, από την έναρξη ισχύος της παρούσας.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Άρθρο 9

Επαναφορά κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας το κατώτατο όριο του μηνιαίου μισθού του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου εργατοτεχνίτη ανέρχεται στο ποσό των 751 ευρώ και του ημερομισθίου στο ποσό των 33.57 ευρώ, μικτά, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, το άρθρο 103 του ν. 4172/2013, καθώς επίσης και κάθε άλλη αντίθετη, στην προηγούμενη παράγραφο, διάταξη, τυπικού ή ουσιαστικού νόμου ή συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης, καταργείται. Για όσους έχουν προϋπηρεσία αναγνωρίζονται 3 τριετίες για τους υπαλλήλους και 6 τριετίες για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο κατά τα ποσοστά που ίσχυαν πριν την εφαρμογή των παραπάνω νόμων.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Άρθρο 10

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης.

α. Οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης λαμβάνουν επιδόματα Πάσχα και άδειας, ανερχόμενα το καθένα στο μισό της μηνιαίας χορηγούμενης σύνταξης. Επίσης οι πιο πάνω συνταξιούχοι δικαιούνται επίδομα Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό της μηνιαίας χορηγούμενης σύνταξης.

β. Επαναχορηγούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, που καταργήθηκαν και αφορούν υπαλλήλους, μισθωτούς και λειτουργούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., ΟΤΑ καθώς και τα μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ, του πυροσβεστικού και λιμενικού σώματος.

Το επίδομα Χριστουγέννων ανέρχεται στο ύψος των μηνιαίων αποδοχών και τα επιδόματα Πάσχα και άδειας στο ύψος του μισού των μηνιαίων αποδοχών, το καθένα.

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

Άρθρο 11

Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας.

α. Καταργείται κάθε διάταξη νόμου, που προβλέπει καθιέρωση μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι υφιστάμενες σχέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης μετατρέπονται, αυτοδικαίως, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης.

β. Καταργείται κάθε διάταξη νόμου, που θεσμοθετεί την εκ περιτροπής εργασία.

γ. Καταργείται κάθε διάταξη νόμου, που αναφέρεται στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

δ. Καταργούνται οι διατάξεις νόμων, που αναφέρονται στις εταιρίες προσωρινής απασχόλησης (ενοικίασης εργαζομένων). Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι εργαζόμενοι των πιο πάνω εταιριών, που απασχολούνται σε άλλους (έμμεσους εργοδότες), θεωρείται, αυτοδικαίως, ότι συνδέονται, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, με τους έμμεσους αυτούς εργοδότες.

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ

Άρθρο 12

Καταργούμενες διατάξεις.

Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης της Διοίκησης, αντίθετη προς τις διατάξεις της παρούσας, καταργείται, με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων, για τους εργαζόμενους, διατάξεων, που περιέχονται σε νόμο, κανονιστική πράξη της διοίκησης, συλλογική σύμβαση εργασίας ή διαιτητική απόφαση, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.

ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ

 

Άρθρο 13

Έναρξη ισχύος.

Η ισχύς της παρούσας, εάν δεν ορίζεται διαφορετικά, στις επιμέρους διατάξεις της, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αθήνα Ιούνιος 2016

Οι προτείνοντες

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις