ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα «κληρώνει» για 2,8 δισ. ευρώ

Στο Λουξεμβούργο βρίσκονται από χθες πολλοί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης – μεταξύ των οποίων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ιδιαίτερα κρίσιμο αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα είναι το σημερινό Eurogroup του Λουξεμβούργου
Μαζί με τους συνεργάτες τους και τους τεχνοκράτες του EuroWorking Group θα συνεδριάσουν από το πρωί προκειμένου να κρίνουν εάν έχουν επαρκώς ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα από ελληνικής πλευράς.
Με βάση την εισήγησή τους, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα αποφασίσει αμέσως μετά για την εκταμίευση των χρημάτων και το Eurogroup που ξεκινάει στις 16.00 ώρα Ελλάδας θα λάβει την πολιτική απόφαση για την εξέλιξη του προγράμματος. Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν μέχρι στιγμής την ενημέρωση ότι το σύνολο των 15 προαπαιτούμενων έχει υλοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο.
Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενέργειες που απομένει να γίνουν, όπως η μεταφορά κάποιων μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και οι διοικήσεις σε μερικές από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, μία τράπεζα δεν έχει πρόεδρο και άλλη μία δεν έχει εκτελεστικό διευθυντή. Πάντως, όπως με νόημα είπε πηγή της Ευρωζώνης, «αυτές οι παραλείψεις δεν θα επηρεάσουν την εκταμίευση».
Εάν όλα πάνε βάσει του θετικού σεναρίου, η εκταμίευση είναι πιθανή. To συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στη συνέχεια θα αποφασίσει την επίσκεψη στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών για έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης στις 18 Οκτωβρίου, όπως είχε αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος.
Ενημέρωση για το συνέδριο του ΔΝΤ
Το «καυτό μέτωπο» για την ελληνική πλευρά -και όχι μόνο- είναι το θέμα της συμμετοχής ή όχι (και με ποιο ρόλο) του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο θέτει το ζήτημα του χρέους. Παρότι το Eurogroup δεν αναμένεται να προχωρήσει περαιτέρω η τεχνική συζήτηση για τη μέθοδο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί θα δώσει στους υπουργούς που δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Ουάσιγκτον την ενημέρωση για όσα διημείφθησαν στο συνέδριο του ΔΝΤ. Εκεί, σε συνδυασμό και με τα σχετικά δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται η συζήτηση να διευρυνθεί – έστω και άτυπα.
Επίσημα, πάντως, πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να κριθούν όλα αυτά», παραπέμποντας στο μοναδικό σενάριο που -όπως λένε- βρίσκεται στο τραπέζι, η απόφαση από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Αύριο, Τρίτη, τη σκυτάλη θα πάρουν οι 28 του Ecofin, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα διαβουλευθούν για τη μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης στην ΕΕ, πάνω σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση της γενικής διεύθυνσης οικονομικών της Κομισιόν, η οποία όμως δεν έχει καθόλου στοιχεία για την Ελλάδα.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις