ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι θα χάσουν μέχρι και 20% του εισοδήματός τους

Οκτώ πολυπληθέστατες κοινωνικές ομάδες με εκατομμύρια μέλη αποτελούν τα μεγάλα «θύματα» του νέου Προϋπολογισμού. Στις πλάτες τους θα πέσει το μεγαλύτερο μέρος από τα μέτρα συνολικού ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ που αυτός περιλαμβάνει. Μεταξύ των «θυμάτων» θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα χάσουν ακόμα και πάνω από το 20% του εισοδήματός τους. Εκτός από τη μακριά λίστα με τους χαμένους, υπάρχει και μια με κερδισμένους: ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων με εισόδημα της τάξης των 10.000-12.000 ευρώ θα βγουν διπλά κερδισμένοι, καθώς θα μειωθεί τόσο ο φόρος όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές. Κερδισμένοι ή οριακά χαμένοι μπορεί να βγουν και αρκετοί αγρότες με την ενεργοποίηση του αφορολογήτου και για τα αγροτικά εισοδήματα.

Η λίστα των χαμένων του 2017 περιλαμβάνει:

Τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, για τους οποίους αυξάνεται και ο φορολογικός συντελεστής αλλά και ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι ενδεικτικό ότι από το νέο έτος σε επαγγελματία με καθαρά κέρδη 20.000 ευρώ θα απομένουν 10.688 ευρώ καθαρά, ενώ σε επαγγελματία με 40.000 ευρώ κέρδη θα απομένουν 20.859 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση του νέου φόρου εισοδήματος, της νέας εισφοράς αλληλεγγύης, των νέων ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του παλαιού τέλους επιτηδεύματος.

Τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων προσωπικών επιχειρήσεων (ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων), οι οποίοι επίσης βλέπουν το ασφαλιστικό καθεστώς να αλλάζει (σ.σ.: και στις ομόρρυθμες οι εταίροι θα πληρώνουν εισφορές βάσει των κερδών που αναλογούν στα μερίδιά τους) και τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνει από το 26% στο 29%. Στην ομόρρυθμη εταιρεία με τα κέρδη των 40.000 ευρώ θα απομείνουν τελικώς καθαρά μόλις 19.109 ευρώ, δηλαδή το 48% των κερδών και αυτό χωρίς να υπολογίζεται η προκαταβολή. Ακόμα και στα 20.000 ευρώ κέρδη η Εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο θα αφήσουν στους μικρομεσαίους μόλις 9.316 ευρώ καθαρά.

Τους εισοδηματίες. Με τον χαμηλό συντελεστή για έσοδα από ενοίκια να αυξάνεται από το 12% στο 15%, τον μεσαίο να ανεβαίνει από το 33% στο 35% αλλά και με τη θέσπιση ακόμα ενός συντελεστή (45% για τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ), η αύξηση του φόρου κυμαίνεται από 4% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και φτάνει ακόμα και στο 11% για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι μέσα στο 2016 κατέβαλαν μόνο ένα μέρος της επιβάρυνσης που προκύπτει από την εφαρμογή της καινούργιας κλίμακας αλλά και της νέας εισφοράς αλληλεγγύης. Για εισόδημα της τάξης των 15.000 ευρώ η επιβάρυνση φτάνει στα 161 ευρώ για τον εργένη, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου. Μεγάλες επιβαρύνσεις προκύπτουν για τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα 50.000 ευρώ (σ.σ.: επιβάρυνση έως και 676 ευρώ) ή 70.000 ευρώ (επιβάρυνση έως και 1.251 ευρώ).

Τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, οι οποίοι θα υποστούν ακόμα ένα χτύπημα από την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων. Δεδομένου ότι από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προκύπτει ότι η απόδοση από την περικοπή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων θα πρέπει να φτάσει στα 430 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό το πόσο θα πέσουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Χιλιάδες συνταξιούχοι θα χάσουν έως και 2.760 ευρώ τον χρόνο.

Τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, που είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπεριληφθούν στη λίστα αυτών που θα πληρώσουν, ειδικά αν διατηρούν ταυτόχρονα σημαντική ακίνητη περιουσία. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, κάτω των 9.000 ευρώ, αυτοί που θα πληρώσουν τον λογαριασμό είναι όσοι έχουν αγροτεμάχια, δεδομένου ότι αυτά αναμένεται να ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο.

Τους νέους συνταξιούχους. Οι πρώτοι που θα συνταξιοδοτηθούν με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων θα διαπιστώσουν ότι θα έχει χαθεί τουλάχιστον το 20% της σύνταξής τους. Το νέο σύστημα οδηγεί σε συντελεστές αναπλήρωσης ακόμα και κάτω του 60%, ειδικά για όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 1.500 ευρώ η σύνταξη θα βγει στα 560 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.

Την όγδοη ομάδα, στην οποία ανήκει ουσιαστικά… όλη η Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα επηρεαστούν σχεδόν από το σύνολο των αυξήσεων στην έμμεση φορολογία, η οποία προϋπολογίζεται να αποφέρει επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ. Θίγεται ο καπνιστής που οδηγεί αυτοκίνητο -βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο-, οποίος καταναλώνει καφέ, μπίρα και έχει τηλεφωνική σύνδεση με internet και συνδρομητική τηλεόραση.
εφημερίδα Επένδυση

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις