ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο – 8,5 εκατ. οι υπόχρεοι δήλωσης κινητής και ακίνητης περιουσίας

Μετά την υποχρεωτική, από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2017, υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης του “Πόθεν έσχες” για εκατοντάδες πρόσωπα που σήμερα κατέχουν σημαντικές θέσεις στο δημόσιο ή συναλλάσσονται με αυτό, σειρά για την εφορία από τις αρχές του χρόνου θα έχουν τα 8,5 εκατομμύρια των φορολογουμένων, οι ποίοι θα κληθούν μέσω του TAXIS να δηλώσουν σε -προσυμπληρωμένο με περιουσιακά τους στοιχεία- έντυπο της εφορίας την πλήρη κινητή και ακίνητη περιουσία τους που απέκτησαν εντός και εκτός Ελλάδος ασχέτως εάν σήμερα φορολογείται ή όχι στη χώρα μας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα κληθούν να συμπληρώσουν το δικό τους “πόθεν έσχες’ που θα περιλαμβάνει ότι δεν έχουν δηλώσει μέσω του Ε9 (ακίνητα,αγροτεμάχια κλπ)η μέσω της φορολογικής τους δήλωσης(εισοδήματα,ενοίκια ,δάνεια κλπ). “Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών μέσω του e-περιουσιολογίου,αναφέρει στο newpost παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, είναι να δηλωθούν από τους φορολογούμενους τυχόν τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες και συμμετοχές (αμοιβαία κεφάλαια,μετοχές,ομόλογα κλπ) που διατηρούν στο εξωτερικό και λιγότερο μετρητά που πιθανόν διατηρούν στο σπίτι τους η τιμαλφή, κειμήλια, πίνακες αξίας κτλ.

Τα αναγραφόμενα κατά καιρούς ότι θα ζητηθούν στοιχεία για τιμαλφή (χρυσαφικά κλπ) ή μετρητά που βρίσκονται καταχωνιασμένα στο στρώμα απέχουν πολύ από την αλήθεια. Αν ζητηθούν τέτοια στοιχεία θα είναι ανάλογα με αυτά που ζητούνται με το “πόθεν έσχες” των δημοσίων προσώπων δηλαδή τιμαλφή ή πολύτιμοι λίθοι αξίας άνω των 30.000 ευρώ η μετρητά στο σπίτι άνω των 15.000 ευρώ.

Και αυτό όμως μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο να ζητηθεί από εκατομμύρια φορολογουμένων. Αλλωστε πως μπορεί να ελεγχθεί τι κρύβει ο καθείς στο σπίτι του /Θα βάλουμε εισαγγελείς να ψάχνουν;”.

Η νομοθετική διάταξη για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων παρελθόντων ετών,τη χρήση του πλαστικού χρήματος και τη σύνδεσή του με το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

newpost.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις